Søg i denne blog

fredag den 15. juli 2011

Bærsalat med vaniljesirup

Nem og super dejlig bærsalat. Spis den med vaniljeis eller flødeskum til. eller bare som den er.

Opskriften rækker til 6 personer.



             1 stang vanilje
 2 dl sukker
 1 dl vand
ENDVIDERE
400 g jordbær
125 g hindbær
125 g blåbær
125 g brombær
125 g ribs
100 g hakket mørk chokolade
100 g hakket hvid chokolade
evt. flødeskum eller vaniljeis
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekorn, vaniljestang, sukker og vand i en kasserolle og kog det op i 3-5 minutter. Tag siruppen af varmen og køl den helt ned inden brug.
Skær evt. jordbærrene i mindre stykker og vend forsigtigt bærrene med vaniljesirup og den hakkede chokolade. Anret bærrene i skåle eller høje glas og servér dem evt. med flødeskum eller vaniljeis til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 14. juli 2011

Focaccia de luxe

En klassiker, der her er fyldt med søde løg og salt gedeost. Spis den til lidt vin inden maden. Tag den med i parken eller brug den som en bræk-brød-af-ved-bordet-snack.

Opskriften giver et brød, nok til 6-8 personer.





25 g gær
7 dl lunet vand (37 grader)
2 tsk. groft salt
½ tsk. sukker
2 dl olivenolie
ca. 700 g stenkværnet hvedemel
lidt olivenolie
ENDVIDERE
2 rødløg, i både
lidt olie til stegning
1 tsk. sukker
salt
200 g blød gedeost
2 spsk. groft hakket rosmarin
Kom gær og lunet vand i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt salt, sukker og olivenolie. Tilsæt derefter melet lidt ad gangen og rør til dejen er samlet, men ret våd. Nærmest som havregrød. Du skal evt. bruge lidt mere eller lidt mindre mel – det varierer meget, men konsistensen skal være så den er let klistret og mulig at hælde ud af skålen.
Dæk dejen med et viskestykke og lad den hæve et lunt sted i en time.
Smør en springform (25 cm) med lidt olivenolie og læg et stykke bagepapir i bunden. Hæld dejen i formen og lad den hæve i yderligere 30 minutter.
Skær imens løget i skiver og rist dem i lidt olie på en varm pande, til de er let bløde. Krydr dem med salt og sukker og lad dem køle lidt.
Tryk fingeren ned i dejen flere steder, så overfladen bliver ujævn. Kom løg, stykker af gedeost og rosmarin på foccaciaen. Dryp med lidt olivenolie og krydr med flagesalt.
Bag foccaciaen i 50-60 minutter ved 180 grader, eller til den er gennembagt og gylden. Lad den køle lidt, tag den ud af formen, sæt den på en rist og bag den i yderligere 10 minutter i den varme ovn.
Servér den lun eller kold.

TIP: Dejen kan laves dagen i forvejen og hæve i køleskabet. Vær OBS på at komme den i en stor beholder, for den vokser en del!

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 13. juli 2011

Jordbær-chokoladetærte



Fyldig-kage-som-i-den-er-lille!-Men-hold-kæft-hvor-den-slår.....

Kagen kan med fordel laves dagen i forvejen.

Opskriften er til 6-8 personer


150 g hvedemel
75 g sukker
1 knsp. salt
125 g  koldt smør
smør til formen
70 g mørk chokolade
ENDVIDERE
3 dl piskefløde
180 g mørk chokolade
400 g jordbær
pistacier til pynt
Bland mel, sukker og salt sammen. Skær smørret i tern og smuldr det sammen med melet.
Smør en tærteform (35 x 12 cm) med smør og tryk dejen i formen. Den må gerne stikke lidt op over kanten.
Prik dejen med en gaffel og bag den ved 185 grader i ca. 15 minutter, til den er gennembagt. Trim kanten med en skarp kniv.
Hak imens 70 g chokolade groft. Kom den hakkede chokolade på den varme tærtebund og fordel den, så der er chokolade over hele bunden. Lad tærtebunden køle helt af i køleskab.
Varm imens fløden op i en kasserolle, til lige under kogepunktet. Hak imens 180 g chokolade og kom den i den varme fløde. Lad massen køle og tykne en smule og fordel den derefter i den afkølede tærte. Pluk blomsterne af jordbærrene og sæt dem forsigtigt i chokolademassen. Drys tærten med hakkede pistacier.
Sæt tærten koldt i mindst 3 timer, gerne natten over.
Servér kold – gerne til kaffe.
        
          Opskrift: Louisa Lorang
          Foto: Anders Schønnemann




mandag den 11. juli 2011

Husmor-sushi

Husmor-sushi er genialt til en travl hverdag. Kom de ting du ønsker dig i din sushibakke i en skål - og servér.
Denne version er med røget laks - men brug gerne bonito, hellefisk, omelet, rogn, tofu eller hvad du elsker mest.


Opskriften er til 2 personer.




3 dl grove ris 
salt 
1 dl æbleeddike 
4 spsk. sukker 
ENDVIDERE: 
1 avokado i skiver 
½ bundt forårsløg 
100 g sukkerærter i strimler 
100 g røget laks i tynde skiver 
sesamfrø 
TILBEHØR: 
wasabi 
soja 
gari (sushi ingefær) 
limebåde 

Kog risene efter anvisningen på pakken. Krydr med salt, EFTER at risene er kogt, det forkorter kogetiden. 
Kog imens eddike og sukker op i en kasserolle (eller mikroovn), til sukkeret er smeltet. Vend lagen i de varme ris, og lad dem køle en smule af. Anret de lune ris i to skåle. Top med avokado, forårsløg, sukkerærter og røget laks. Drys med en smule sesamfrø, og servér straks med wasabi, soja, gari og limebåde. 


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 8. juli 2011

Friske forårsruller

Nemme, små rispapirruller aka vietnamesiske forårsruller.

Tag dem med på stranden, i haven, i madpakken, i parken eller inviter dine gæster til at rulle selv.

Opskriften er til 4, som forret

Først en billede af "mit" køkken i Go' Morgen -
- ikke meget plads, men masser af kærlighed!


Klargør alt, så er det nemt at rulle rispapiret. 
I den store skål er der ristede og knuste sesamfrø - til goma-mayonnaisen.


(Savner dig Anders S - du er min foto-favorit-mand!!!! )



FRISKE FORÅRSRULLER MED GOMAMAYO

Du kan lave rullerne i salatblade (gerne iceberg) hvis du ikke kan skaffe rispapir. 

SESAMDRESSING
50 g sesamfrø
½ fed hvidløg
2-3 spsk. limesaft
1 ½ spsk. flydende honning
1 ½ spsk. soja
2 spsk. mayonnaise
RULLER
50 g risnudler
1 tsk. flagesalt
1 tsk. chiliflager
1 spsk. ristede sesamfrø
ENDVIDERE
rispapir (fås hos asiatiske butikker)
1 bundt mynte, plukket
1 bundt koriander, plukket
1 bundt forårsløg, fint snittede
2 ristede kyllingebryster, i strimler
½ iceberg, snittet
3 avokadoer, i skiver
saft af 1 lime
TILBEHØR
limebåde

Rist sesamfrøene på en varm, tør pande, til de begynder at poppe. Lad dem køle lidt og knus dem i en morter.
Riv hvidløget fint og rør sesam, hvidløg, limesaft, honning, soja og mayonnaise sammen og smag til.
Hæld kogende vand over risnudlerne og lad dem trække i 5 minutter, eller til de er møre. Dræn vandet fra. (Skyl dem i koldt vand, hvis de klistre når du skal bruge dem.)
Bland salt, chiliflager og sesamfrø sammen.
Kom rispapiret i koldt vand et stykke af gangen, til de bliver en smule blødt. Det tager ca. 15-20 sekunder. Læg det på et bræt og fyld nudler, mynte, koriander, forårsløg, kylling, iceberg, avokado, agurk og sesamsalt i. Dryp med lidt lime og luk pakkerne. Pak dem i små madkasser endelig ikke i madpapir eller bagepapir – så klistre de fast.
Servér dem med sesamdressing og limebåde.

Opskrift: Louisa Lorang

Nårh, ja.....udsigten er meget fin - selvom det regner!

torsdag den 7. juli 2011

Appeldream


Jeg laver gerne en stor portion sukkersirup og opbevarer den i køleskabet - så jeg liiiiige kan fikse en drink eller en lemonade.
Orker du ikke det kan du bruge lys agavesirup. Det er mindst lige så godt!

SUKKERSIRUP:
2 dl vand + 2 dl sukker. Kog op til sukkeret er smeltet. Afkøl helt og opbevar i køleskab. Hep.....




1 grannysmith æble
4 cl vodka
2 cl sukkersirup
4 cl limesaft
1 dl danskvand
en tynd skive æble til pynt

·      Skær æblet i både og fjern kernehuset.
·      Blend isterninger, æble, vodka, sirup og lime i 1 minut. Sigt evt. drinken.
·      Hæld drinken i et stort glas og top med danskvand.
·      Servér straks, gerne pyntet med tynde skiver æble, lime og sugerør.
      
      Opskrift: Louisa Lorang, Mad & Venner
      Foto: Line Falck

onsdag den 6. juli 2011

Spicy fiskefrikadeller

Du kan bruge andre hvide fisk til denne opskrift. F.eks. lange, sej eller kulmule.
.....og når du koger grove ris: salt først når risene er møre. Det forkorter kogetiden væsenligt!


Opskriften er til 2 personer




250 g torsk, uden skind og ben 
½ spsk. rød karry 
2 tsk. hakket ingefær 
¼ bundt koriander 
1 tsk. salt 
olie til stegning 
ENDVIDERE: 
1 dl hakkede peanuts 
½ bundt mynte 
½ bundt koriander 
limebåde 
sød chilisauce 
TILBEHØR: 
100 g blandet salat 
kogte grove ris 

Blend torsk, karry, ingefær, koriander og salt i en foodprocessor eller minihakker. Form farsen til 8-10 flade fiskefrikadeller, og steg dem gyldne i olie på en varm pande. 
Vend peanuts, mynte og koriander, og anret fiskefrikadellerne med krydderurtesalat. Servér straks med limebåde, sød chilisauce, blandet salat og kogte ris. 

Opskrift: Louisa Lorang, fra Femina
Foto: Anders Schønnemann