Søg i denne blog

tirsdag den 7. december 2010

Grønkål

I dag har jeg hyldet grønkålen, der udover at smage super dejligt, også er sprængfyldt af antioxidanter og C-vitamin. Spis den rå, kogt, stegt, stuvet eller blendet - men spis den!
Se her hvordan du ribber grønkålen, så den er klar til brug.

Opskrifterne fra Go Morgen Danmark kommer her:


GRØNKÅLSSUPPE MED RISTET CHORIZO
(hovedret til 3-4 personer)

400 g grønkål
300 g kartofler, i terninger
lidt olie til stegning
2 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakkede
14 dl grøntsagsbouillon, gerne Herbamare
Salt
ENDVIDERE
4 tykke bløde chorizopølser (chorizo atado – ca. 250 g)
groft brød

Rib grønkålen, kassér stilkene og hak grønkålen groft.
Sautér kartofler i lidt olie i en stor gryde. det må gerne stege i 4-5 minutter, dog uden at det tager farve. Kom løg og grønkål ved og lad det stege med i et par minutter, under omrøring.
Hæld bouillon på og lad suppen koge under låg i 25-35 minutter, eller til grøntsagerne er møre. Blend suppen med en stavblender og smag til med salt.
Skær imens pølserne i grove tern og rist dem på en tør, varm pande, til de er sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og anret suppen i to dybe tallerkner. Top med chorizo og servér straks med groft brød til.


GRØNKÅLSSALAT DE LUXE
(4 personer – tilbehør)

Smuk grønkålssalat, der passer helt vildt godt på julebordet.
Spis også gerne pecannødderne på is!!! Kan du ikke finde pecannødder, så brug valnødder.

150 g pecannødder
¼ dl sukker
2 spsk. ahornsirup
½ tsk. salt
25 g smør
ENDVIDERE
¼ dl citronsaft
2 spsk. flydende honning
2 spsk. æbleeddike
4 spsk. ekstrajomfruolivenolie
200 g grønkål
2 æbler
75 g tranebær
salt og peber
Kom pecannødderne på en tør, varm pande og lad dem riste i ganske kort tid. Kom sukker, sirup, salt og smør på og lad nødderne hygge sig ved lav varme, til de er gyldne og karamelliserede. Det tager ca. 4-5 minutter. Hæld dem ud på bagepapir og lad dem køle helt af.
Rør citronsaft med honning, eddike og olie. Pluk grønkålen fra stænglerne og hak den fint. Skær æblerne i både. Vend grønkål, æbler og tranebær med dressingen og smag til med salt. Lad salaten trække i mindst 30 minutter og anret den derefter med pecannødder på.
Salaten passer rigtig godt til både and og svin.



LYNSTEGT OKSEKØD MED GRØNKÅL OG ØSTERSSAUCE
(Hovedret til 2 personer)

2-300 g oksekød
2 fed hvidløg, i tynde skiver
Lidt olie til stegning
1 tsk. sukker
300 g ribbet grønkål, groft hakket
½ dl østerssauce
1 spsk. fiskesauce
Evt. hakket chili efter smag
TILBEHØR
Kogte ris
Evt. soja
Skær kødet i tynde skiver og steg kød og hvidløg i lidt olie i en MEGET varm wok. Tilsæt sukker og grønkål. Lad det stege kort og tilsæt østerssauce. Smag til med fiskesauce, tag wokken af varmen og vend chili i efter smag.
Servér straks med kogte ris og evt. soja til.

Opskrifter: Louisa Lorang

Chokoladefigner

Super nem julekonfekt. Der ikke engang er særlig usund. 

Min morfar lavede denne slags konfekt hvert år da jeg var barn, så hos mig kan den ikke undværes.

Opskriften giver ca. 24 stykker konfekt.



200 g tørrede figner (gerne delikatesse figner fra Urtekram, de er bløde og skønne)
lidt flormelis
200 g mørk chokolade, i stykker
150 g smuttede, hakkede mandler
Klip den lille stilk af fignerne og kassér den. Hak fignerne i en foodprocessor eller en minihakker (eller en kødhakker for den sags skyld).
Kom lidt flormelis på hænderne og rul figenmassen til kugler – ca. 24 styks. Sæt dem i køleskab imens du forbereder chokoladen.
Smelt chokoladen i vandbad og overtræk fignerne med chokolade. Kom dem derefter i en skål fyldt med hakkede mandler og læg dem på et stykke bagepapir. Overtræk kun 1-2 af gangen, så er det nemmest at holde styr på dem.
Opbevar dem i køleskab indtil brug.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann