Søg i denne blog

fredag den 18. november 2011

Chiligelé


Overraskende fantastisk gelé. Jeg bruger agar agar, som er udvundet af alger, helt naturligt og nemt at arbejde med. Køb det i helsekosten. 


12 røde chilier
1 rød peber
800 g sukker
5 dl æblecidereddike
½ stang vanilje
agar agar (se mængde anvisningen på pakken)
Flæk chilierne og skrab kernerne ud med en teske. Skær chilierne i grove stykker. Flæk peberfrugterne og kassér stilk og frø. Blend chilien i en foodprocessor eller i en minihakker. Kom peberfrugten i og blend igen. Det skal ikke blive for til mos, men dog stadig hakkes. (kan også klares i hånden)
Kom sukker, eddike, vaniljekorn og stang i en gryde og lad det simre til sukkeret er smeltet. Kom chiliblandingen i og lad det hele småkoge i ca. 10 minutter. Tilsæt agar agar og kog i yderligere 5-10 minutter.
Hæld geleen på skoldede glas. Luk glassene og lad geleen sætte sig i køleskabet.
Uåbnet kan gelé holde sig i flere måneder.

TIP: brug geléen på ost, i salater f.eks. på ristet brød med bøffelmozzarella. Er du en gris, så spis geleen med flødeost og saltkiks!

Opskrift: Louisa Lorang

SYLTEDE AUBERGINE


Opskrift fra Go morgen Danmark 18. november. Disse auberginer ser ikke ud af noget....Men de er så fantastiske på ristet brød med lidt frisk oregano. 
Gem endelig olien og brug den i salater.1 kg auberginer (ca. 3 styk)
100 g groft salt
8 dl vand
3 dl æbleeddike
3 fed hvidløg, hakkede
2 spsk. hakket oregano
olivenolie
Skær skrællen af auberginerne og skær dem i stave. Kom auberingestavene i et dørslag og drys med salt. Lad dem trække i 1 time ved stuetemperatur og tryk væden fra dem.
Kog vand og eddike op, kom auberginerne i og lad dem koge i 2-3 minutter. Kom dem i et rent dørslag og læg en underkop ovenpå og tryk auberginerne let ned (sæt en dyb tallerken under), sæt auberginerne i køleskabet og sæt et par dåser eller andet på underkoppen, så de får et let pres. Lad dem stå natten over, eller i mindst 2 timer. Klem evt. mere væde fra auberginerne og rør auberginerne med hvidløg og oregano og kom dem i et skoldet sylteglas. Hæld god olivenolie over og lad dem marinerer i mindst 1 døgn inden brug. Auberginerne kan holde sig uåbnet i op til 2 uger i køleskab.
Servér dem auberginerne ved stuetemperatur.

TIP: god i salater, på ristet fisk eller på bruchetta

Opskrift: Louisa Lorang

Karry pickles


Opskriften er fra Go Morgen Danmark 18. november. Jeg sylter alt hvad jeg kan.....
....love it!300 g skalotteløg
200 g grønne bønner,
1 blomkål
400 g gulerødder
SALTLAGE
300 g salt
4 ½  liter koldt vand
KARRYSAUCE
5 dl lagereddike
8 dl sukker
1 spsk. dijonsennep
ENDVIDERE
100-125 g mel
15-20 g stærk karry, eller efter smag
3 dl lagereddike
Pil skalotteløgene og skær dem i halve eller kvarte. Nip enderne af bønnerne og snit dem i 2-3 stykker hver. Del blomkålen i stykker. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
Rør salt og koldt vand, så saltet opløses. Kom grøntsagerne i saltlagen og lad dem trække i køleskab natten over. Hold bønnerne for sig.
Hæld vandet fra og overhæld grøntsagerne med kogende vand. Lad dem trække i 2 minutter. Dræn vandet fra. Kom dog bønnerne i kogende vand og lad dem koge i 3 minutter.
Kog imens eddike, sukker og sennep op.
Rør mel, karry og 3 dl eddike sammen, så der ikke er klumper. Kom jævningen i lagen og rør rundt. Lad lagen boble i 10-15 minutter, til den er blevet tyk. Smag til og kom grøntsagerne i lagen. Lad det hele koge op og derefter koge i 2-3 minutter. Hæld pickles på skoldede glas.

TIP: brug pickles på roastbeefmadder, fiskefilet, i sandwich eller lav din egen remoulade, ved at hakke dem og blande dem med mayonnaise.

Opskrift: Louisa Lorang