Tærten er god både lun og kold. Lav den gerne dagen i forvejen, og servér den direkte fra køleskabet, eller lun den en smule i ovnen – men husk cremefraiche!
400 g hvedemel
175 g sukker
1 knsp. salt
250 g koldt smør
smør til formen
ENDVIDERE:
1,3 kg æbler
1 spsk. stødt kanel
½ tsk. stødt allehånde
100 g sukker
1 æg TILBEHØR:
cremefraiche
Bland mel, sukker og salt sammen. Skær smørret i terninger, og smuldr det sammen med melet. Dejen skal kun lige samles. Del dejen i to, og læg den ene del i køleskab. Smør en ca. 28 cm stor tærteform grundigt, og tryk halvdelen af dejen ud i formen. Forbag den ved 180° i 10 minutter. Lad den køle en smule af. Skræl evt. æblerne (jeg gør det ikke selv), og skær dem i terninger. Vend dem med kanel, allehånde og sukker. Fyld æblerne på den forbagte tærtebund. De skal fylde godt. Rul den sidste del af dejen ud, og læg den over tærten. Tryk dejen flot sammen i kanten, og klip et par huller på midten, så dampen kan slippe ud (tærten skal ligne Bedstemor Ands!). Pensl med sammenpisket æg. Bag tærten i den 180° varme ovn i ca. 40 minutter, eller til den er gylden og gennembagt. Servér tærten lun eller kold med cremefraiche til.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann