Søg i denne blog

onsdag den 15. december 2010

Julekage

Kagen er ret tung, så her er nok til 8 kagesultne eller 12 - måske flere - af dem der vil have lidt sødt til kaffen.
Jeg må inderømme at jeg ikke er sååååå god (læs tålmodig), når jeg skal rulle marcipan ud, så jeg bestiller det dagen i forvejen fra min bager ;-) -
- men du kan selvfølgelig bare gøre det selv!



250 g smør, blødt
200 g molasses sukker
4 æg
2 spsk. whisky eller bourbon
revet skal af 1 citron
revet skal af 1 appelsin
150 g hvedemel, sigtet
1 knsp. salt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
½ tsk. stødt allehånde
150 g store rosiner
150 g valnødder, hakkede
100 g mandler, hakkede
150 g soltørrede tranebær
50 g mel
ENDVIDERE
1 færdigkøbt marcipanlåg (38 cm)
1 pasteuriseret æggehvide
1 knsp. salt
ca. 3 dl flormelis
tranebær til pynt
laurbærblade til pynt
spiseligt guldglimmer til pynt
Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker. Kom æggene i og derefter whisky, citronskal og appelsinskal. Bland 150 g mel, salt, bagepulver, natron, kanel, ingefær, nellike og allehånde og sigt det hele i æggemassen. Rør dejen sammen og vend rosiner, valnødder, mandler og tranebær med de sidste 50 g mel. Vend frugt og nødder i dejen og rør igen.
Smør 1 springform (22 cm) og fyld dejen i. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 150 grader (ikke varmluft) i 1 time og 20 minutter, eller til den er gennembagt (tjek med strikkepind). Dæk den til halvvejs med sølvpapir, hvis den begynder at tage for meget farve.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af i 30 minutter, inden du tager den ud af formen.
Lad kagen køle helt inden du pynter den, evt. til næste dag.
Læg marcipanlåget på kagen og skær det til, så det passer hele vejen rundt. Pisk æggehviderne med en smule salt og derefter flormelis. Glasuren skal være tyk og kridhvid. Smør den ud på kagen og lad den løbe lidt ned af siderne. Pynt med tranebær, laurbærblade og guldglimmer.
Lad kagen størkne inden servering – det tager et par timer.
Hvis du ikke vil serveres kagen samme dag, så lad glasuren størkne helt. Dæk kagen til og opbevar den i køleskab.


Opskrift:Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann