Søg i denne blog

onsdag den 14. marts 2012

Endnu en maddag

Jeg er ikke stukket af til Texas eller andre steder. Jeg er bare ved at lave en ny bog - og den tager al min opmærksomhed, både fra blogging, FB, pinterest - ja, selv Wordfeud er lagt lidt på is. 
Vi gør os pokkers umage. 
Kig med her til endnu en maddag i mit køkken......


Aurea hjælper til i køkkenet....Det er VIRKELIG alvorlige sager kan man se :)

Jeg smager på det hele - gerne to gange.....
....Også selvom det er ret ufotogent! 

Anretning af pasta = pincetten er et must


Stine fotograferer og jeg piller mere ved maden

Til september kan du se resultatet. Jeg glæder mig allerede! Og så tilbage til køkkenet. Mere madfoto i morgen..........

FOTO: Line Ranis

søndag den 4. marts 2012

Tamarind svin

Jeg har Danmarks sødeste slagter, som altid kan lave alle mulige slags udskæringer efter ønske. Jeg ønskede mig en svinesteg med lange ben, for det er noget af det sejeste i min bog. Har du ikke en sød slagter, kan du sagtens lave retten af kamsteg (uden svær). 

Opskriften er til 6 personer




150 g tamarind-pasta 
½ dl rørsukker 
1 rød chili
 2 fed hvidløg 
1½-2 kg kamsteg uden svær (gerne med lange ben) 
KOKOSRIS: 
6 dl ris 
1½ dåse kokosmælk, i alt 600 ml 
4½ dl vand (måske en smule mere) 
salt 
saft af 1 limefrugt 
hakkede peanuts 
KÅLSALAT: 
¼ dl limesaft
 ½ dl soja
1 spsk. revet ingefær 
½ rødkål 
¼ hvidkål 
1 bundt koriander, plukket 
1 rød chili, i skiver

Rør tamarind-pastaen med sukkeret. Skær hvidløg og chili i grove stykker, og mós begge dele i en morter. Vend tamarind-massen med chili og hvidløg, og smør det meste af det på stegen. Sæt stegen på en rist, og steg den ved 170° i 2-2½ time, eller til den har en gennemsnitstemperatur på 75-80°. Kom resten af marinaden på stegen undervejs. Dæk stegen til med sølvpapir undervejs, så den ikke bliver for mørk (det går ret hurtigt, så vær opmærksom). Skyl imens risene, og kom dem i en gryde med kokosmælk, vand, salt og limesaft. Kog dem under låg ved lav varme, til de er møre, ca. 20 minutter i alt. Servér dem med et drys hakkede peanuts. Kom imens limesaft, soja og revet ingefær i en kasserolle, og lad det simre i ca. 10 minutter. Si dressingen, og stil den koldt. Snit de to slags kål fint, og vend dem med koriander, chili og dressing lige inden servering. Servér tamarind-stegen med kålsalat og kokosris.


TIP: Tamarind kan købes som en pasta i glas, men kan du få en blok med tamarind, brækker du et stykke af og hælder kogende vand på (ikke for meget). Lad det trække i 10 minutter, og si derefter skallerne fra. 

                      

Der er i øvrigt mange der spørger mig om vi smider alt maden ud efter fotografering. De tror at den er fyldt med hårlak eller farve. Men vi snyder ikke når vi madbilleder. Alt maden er ægte og vi æder det hele rub og stub bagefter.
Her er Anders Schønnemann, der har fotograferet, ved at snuppe sig en snack.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann & Louisa Lorang

fredag den 2. marts 2012

Cannelloni med svampe

Brug de svampe du kan lide og skaffe. Her har jeg brugt en blanding af østershatte og champignon, som altid er til at skaffe.


Opskriften er til 2 personer




400 g svampe i mindre stykker
olivenolie 
3 fed hvidløg i tynde skiver 
150 g babyspinat 
250 g ricotta 
salt og peber 
6 friske lasagneplader 
lidt olivenolie til fadet 
TOMATSAUCE: 
1 lille løg, finthakket 
1 fed hvidløg, hakket 
olivenolie 
1 dåse hakkede tomater 
1 håndfuld basilikum, hakket 
1 nip sukker 
ENDVIDERE: 
1 mozzarella, 125 g 
½-1 dl hvidvin 
½-1 dl vand 
1 håndfuld plukket basilikum 
100 g blandet salat 
olie og eddike 

Rist svampene fint gyldne i olie på en varm pande. Kom hvidløgene ved, og lad det stege i yderligere 1 minut. Tilsæt spinaten, og lad den falde sammen. Lad væden koge væk, og tilsæt ricotta. Lad det hele varme op kort, og smag til med salt og peber. Lad fyldet køle lidt af, og fordel det på 6 lasagneplader. Rul dem sammen, og læg dem i et smurt ovnfast fad. 
Sautér imens løg og hvidløg i olivenolie i en varm gryde. Kom tomaterne i, og lad det simre i 5-10 minutter. Smag til med basilikum, salt, peber og sukker, og fordel tomatsaucen på cannellonierne. Top med mozzarella, og hæld ½ dl vin og ½ dl vand i fadet. Dæk til med folie, og sæt fadet i ovnen ved 200° i ca. 20 minutter. Tjek, om du skal bruge mere vin undervejs. Fjern folien og lad cannellonien brune i ca. 10 minutter. Afslut evt. med grill. Servér straks toppet med basilikum og med salat til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 25. februar 2012

Kylling i garam masala


Elsker simpelthen simreretter.
Og her er der ingen undskyldning for ikke at købe en øko kylling! De fås efterhånden for ca. 100 kr. og her er altså mad til 4 mennesker........


1 kylling
olie og smør til stegning
2 løg, i både
4 fed hvidløg, i tynde skiver
2 spsk. garam masala
2 tsk. knust spidskommen
2 tsk. stødt koriander
4 knuste, grønne kardemommekapsler
1 dåse kokosmælk (400 ml)
1 dåse hakkede tomater (400 ml)
2 spsk. hakket ingefær
salt
ENDVIDERE
plukket koriander
ingefær, i julienne
naanbrød
evt. chutney
Del kyllingen i 8 stykker og brun den i smør og olie i en stor, varm gryde. Kom løg og hvidløg ved når kyllingen har taget godt med farve og lad dem sauterer med, uden at tage farve.
Tilsæt garam masala, spidskommen, koriander, kardemomme og ingefær på og lad det sauterer med kort. Kom kokosmælk og tomater på og lad kyllingen boble i ca. 40 minutter, eller til kyllingen er helt mør. Krydr med salt og servér straks toppet med koriander og ingefær og med lune naanbrød og evt. chutney til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 22. februar 2012

Kyllinge-satay

Nem hverdags mad og hurtigere end en tur i takeawaen......
Der er rigeligt af peanutsaucen – brug resten  som dip til grøntsagsstænger. 


Opskriften er til 2 personer


2 kyllingebryster 
3 dl kokosmælk 
¼ dl limesaft 
3 spsk. rød karry 
2 fed hvidløg, revet 
træspyd 
olie til stegning 
PEANUTSAUCE: 
1½ dl grov peanutbutter 
1 dl kokosmælk 
2 spsk. rød karry el. efter smag 
1 tsk. sukker 
saft af 1-2 limefrugt 
1-2 spsk. fiskesauce 
SALAT: 
2 hjertesalater, plukkede 
2 gulerødder i julienne eller revne 
½ bundt koriander, groft plukket 
limesaft 
salt 
TILBEHØR: 
kogte fuldkornsris 

Skær kyllingebrysterne i hver tre aflange stykker. Rør kokosmælk, limesaft, karry og hvidløg sammen, og lad kyllingen trække i marinaden i 25-30 minutter ved stuetemperatur. Rør imens peanutbutter, kokosmælk, karry, sukker og limesaft sammen. Smag til med fiskesauce. Vend salater, gulerødder og koriander sammen med lidt limesaft og salt. 
Sæt kyllingen på spyd, og steg dem i rigeligt olie på en stor, varm pande. Servér straks kyllingespyd, sataysauce, sprød salat og kogte ris.
Opskriften er til 2 personer

TIP: Hvis du koger dine ris uden salt, er kogetiden kortere. Salt inden servering. 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 20. februar 2012

Aubergine lasagne

En vegetarisk lasagne, der får de fleste kødelskere til at spise op!

Opskriften er til 2 personer.



1 aubergine 
olie til stegning 
salt 
2 fed hvidløg, hakkede 
1 flaske mosede tomater, 680 g, f.eks. fra Urtekram 
1 håndfuld plukket basilikum, hakket 
salt, peber, sukker 
ENDVIDERE: 
250 g champignoner 
lidt olie til stegning 
salt 
1 dl piskefløde 
1 frisk mozzarella, 125 g
TILBEHØR: 
100 g blandet salat 
olie 
eddike 
salt og peber

Skær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver, og rist dem i olie på en varm pande, evt. ad flere omgange. Stil dem til side. Kom hvidløg på panden, tilsæt evt. en smule mere olie; steg det gyldent, og hæld tomaterne over. Lad det simre i 5-10 minutter. Krydr med basilikum, og smag til med salt, peber og et nip sukker. Kom auberginerne i saucen. 
Skær imens champignonerne i skiver, og rist dem i olie på en varm pande. Krydr med salt. Tilsæt fløden, når svampene har taget lidt farve. Lad det koge ind og blive tykt, og smag til med salt. 
Læg halvdelen af svampene i et lille ovnfast fad. Kom halvdelen af auberginerne i tomat ovenpå, så endnu et lag svampe, de sidste auberginer og til sidst resten af saucen. Top med stykker af mozzarella, og sæt lasagnen i en 220° varm ovn i ca. 15 minutter, eller til den er gylden. Servér straks med salat til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 19. februar 2012

Egg cream soda i Austin

Jeg elsker Austin. Det er her der er plads til alt det man forestiller sig Texas ellers ikke kan rumme.
Her er kunstnere, homoer, bohemer, fattigrøve, øko-hippier, countrystjerner, idealister, cowboys, punkere,  jazzmusikere, bonderøve og indimellem mig.

Skulle jeg nogensinde flytte til USA blev det ret bestemt til Austin.

Her er dejlige billeder fra et besøg hos Big Top Candy Shop, South Congress Ave.
De har deres egen soda-bar, og laver sodavand på gammeldags facon, med sirupper, bobler og charme. Jeg vælger naturligvis det der lyder mest snasket og mærkeligt på kortet; Egg cream soda - og venter i spænding på hvad det mon kan være!!!??








Til min forundring kan jeg oplyse af Egg cream soda ikke indeholder æg, men derimod er en slags kold kakaomælk af mælk, kakaopulver og vand med kulsyre. Altså kakaomælk-soda?
Men godt er det sgu - og slikbutikken rummer nok alt hvad jeg kan forestille mig af både dejligt, syndigt, klamt og vanvittigt slik. Love it!

Find dem på facebook

Tekst & fotos: Louisa Lorang