Søg i denne blog

fredag den 2. december 2011

Finskbrød

Helt igennem mormor-agtige finskbrød. Bedre bliver det bare ikke.


opskriften giver 40-50 stk.



200 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker
ENDVIDERE:
1 æg
1 spsk. koldt vand
50 g mandler, hakkede
50 g perlesukker
Skær smørret i terninger, og bland det med mel og sukker, til dejen er samlet. Du kan gøre det i hånden eller komme det hele i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for dig. Pak dejen i film, og læg den i køleskabet i ½ time.
Tag dejen ud, tril den til fingertykke pølser, og skær dem i 3-4 cm lange stykker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg og vand sammen, og pensl finskbrødene med æggestrygelsen. Bland mandler og sukker sammen, og drys det på kagerne.
Bag dine finskbrød ved 200° i 8-10 minutter. Lad dem køle af på rist. 




Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 1. december 2011

Blåbærdrømme

Super nem konfekt - der ser smuk ud.


Opskriften giver 20 stykker konfekt.




30 g tørrede blåbær
150 g god marcipan
125 g mørk chokolade
15 kandiserede violer
lidt guldstøv
Hak blåbærrene fint og bland dem i marcipanen, Tril massen til 20 kugler.

Smelt chokoladen over vandbad. Overtræk kuglerne med chokolade, og sæt dem til at tørre på bagepapir i køleskabet.
Varm resten af chokoladen op igen, og kom den i en lille sprøjtepose. Sprøjt striber af chokolade på kuglerne, og sæt en viol på hver. Drys med lidt guldstøv, og opbevar dem i køleskab indtil brug.



Opskrift: Louisa Lorang


Foto: Anders Schønnemann

Lynstegt and med nudler og broccoli

Lavet i min nye cataplana. Der er super smart, når jeg både skal stege og dampe. 
Se i øvrigt tidligere indlæg - måske kan du stadig nå at vinde en?


Og i øvrigt nok verdens nemmeste og hurtigste and!!?!
Opskriften er til 2 personer


1 andebryst, i skiver
lidt olie til stegning
2 fed hvidløg i skiver
100 g nudler, gerne udon
1 dl østerssauce
1/2 - 1 dl vand
400 g broccoli, i buketter



Steg andebrystet i lidt olie i en varm (cataplana) wok. Lad den tage lidt farve. Tilsæt hvidløg og steg i 1-2 minutter mere.
Kog imens nudlerne møre i saltet vand og dræn vandet fra dem.




Tilsæt østerssauce til anden, lidt vand og broccoli. Læg låg på og lad broccolien dampe i et minut eller 3. Kom nudlerne med det sidste minut.




Servér straks!


Opskrift og ubehjælpelige fotos: Louisa Lorang

Vind en cataplana wok

Det er 1. december - så mon ikke en julekonkurrence kan få gang i stemningen?


Jeg har netop testet denne cataplana wok (se indlæg herover) og er super glad!
Cataplanaen er hurtig, har et ret tætsluttende låg og kan bruges på alle varmekilder + kan smides i opvaskemaskinen.


Vind en cataplana magen til min, blot ved at skrive hvor den stammer fra.
(Tjek dette link, hvis du har brug for hjælp http://vinport.dk/ - det er dem der importerer den...wok OG vin...win/win)
Her kan du også se hvor fin den er  - uden min spejling!




Jeg trækker lod blandt alle rigtige besvarelser 2. søndag i advent.
Dit svar bliver først udgivet på søndag....for ellers kan du jo "kigge efter" :-)
Husk navn og adresse, så Vinport kan sende dig præmien, hvis du er den heldige vinder.


Glædelig jul for pokker!


Kh Louisa

mandag den 28. november 2011

Grønkålssuppe med smørristede hasselnødder

Fordi grønkål er TOPPEN! 
Her med ristede hasselnødder. Men ristet chorizo eller god bacon kan også gøre lykke.


Opskriften er til 2 personer




1 løg, hakket olie til stegning 
2 fed hvidløg, hakkede 
1 bagekartoffel i små terninger (ca. 300 g) 
300 g grønkål, ribbet og hakket (ca. 250 g ordnet vægt) 
1 l grøntsagsbouillon 
salt 
ENDVIDERE: 
50 g hasselnødder 
1 spsk. smør 
salt 
TILBEHØR: 
groft brød 

Sautér løget i lidt olie i en stor gryde. Kom hvidløg og kartoffel ved, og lad det hele varme godt igennem, uden at det tager farve. 
Kom grønkålen på, og giv det 1 minut. Tilsæt bouillonen, og lad suppen simre i ca. 20 minutter under låg, eller indtil grøntsagerne er helt møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt. Tilsæt evt. en smule kogende vand, hvis du synes, suppen er for tyk. 
Rist imens hasselnødderne i smør på en varm pande. Krydr dem med salt, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. 
Anret suppen med sprøde nødder, og servér straks med groft brød til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 25. november 2011

Labskovs med selleri

Jeg har brugt bov til min labskovs, men du kan også sagtens bruge bryst eller klump. 
Denne ret er i øvrigt oplagt at doble op!


Opskriften er til 2 personer






300 g kalvekød i terninger 
vand 
1 stort løg, hakket 
20 sorte peberkorn 
3 laurbærblade 
1 tepose el. gaze 
300 g kartofler i terninger 
½ knoldselleri i terninger 
1-2 spsk. koldt smør 
salt 
ENDVIDERE: 
masser af hakket purløg 
syltede rødbeder 
rugbrød 

Kom kalvekødet i en gryde, og dæk det med vand. Lad det koge op; skum eventuelle urenheder af, og tilsæt løget. 
Fyld peberkorn og laurbærblade i en tepose; luk den, og kom den i gryden. 
Lad kødet simre under låg i ca. 45-60 minutter, eller til det er knapt mørt. Tjek undervejs, om der mangler vand. 
Tilsæt kartofler og selleri, og lad det koge under låg i yderligere 20-25 minutter, eller til sellerien er udkogt og kartoflerne møre. 
Kassér teposen, og vend forsigtigt det kolde smør i. Smag til med salt. 
Servér straks labskovsen med masser af purløg, rødbede og rugbrød til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 23. november 2011

Chili con carne

I denne uge er det den Europæiske uge for affaldsforebyggelse. Og i morgen, torsdag, er der særligt fokus på madspild. 
Jeg laver chili con carne til morgenmad, så hvis du er frisk så mød mig Under Uret på Københavns Hovedbanegård torsdag den 24. november fra 8-10
Smag, snak om mad og få hausfrau-råd til hvordan du undgår at smide mad ud.
Eller lav selv en chili (til morgenmad?)





Brug de bønner du har, reelt kød eller hakket kød og vælg grøntsager i din grøntsagsskuffe. Chili con carne er et godt sted at få det hele brugt.
Gode grøntsager er f.eks. persillerod, selleri, pastinak eller selv rødbeder.
Har du rester af din chili con carne, kan du trylle dem om til enchiladas eller empanadas. Eller frys den. Fantastisk fastfood at hive op af fryseren.

Opskriften er til 3-4 personer

Husk at sætte bønner i blød dagen i forvejen.

100 g tørrede sorte bønner, udbløde
100 g tørrede pinto bønner, udblødte
3-4 laurbærblade
4-500 g oksekød i grove tern, gerne fra klump
olie til stegning
2 små løg, hakkede
3 fed hvidløg, hakkede
3 stængler bladselleri, hakkede
2 gulerødder, revet
1 spsk. stødt koriander
1½ spsk. stødt spidskommen
100 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater (á 400 g)
4 dl vand
25 g mørk chokolade
2-4 spsk. chipotle chili – eller efter smag (kan erstattes af anden chilipaste)
1 rød chili, hakket med kerner – eller efter smag
salt
1-2 tsk. sukker
ENDVIDERE
cremefraiche
plukket koriander
hakket rødløg
tortillas eller groft brød
evt. tabasco
Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og kog dem hver for sig i rigeligt og usaltet vand i 50-60 minutter sammen med et par laurbærblade, eller til de er møre med ikke udkogte
Brun kødet i lidt olie i en stor, varm gryde. Tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i lidt olie i den varme gryde og lad det stege med lidt, men uden at det tager for meget farve. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Lad det hele få varmen og kom tomatpuré samt hakkede tomater i. Lad det komme op at koge og tilsæt derefter vand, chokolade, chipotle og finthakket rød chili. Lad chilien simre under låg i ca. 1 time- 1½ time eller til kødet er mørt. Rør jævnligt så det ikke brænder fast og tjek undervejs om der mangler lidt mere vand. Tilsæt kogte bønner og lad dem varme godt igennem. Smag til med salt og sukker og evt. mere chipotle.
Servér straks med cremefraiche, koriander, rødløg og tortillas eller brød. Giv evt. tabasco til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto Anders Schønnemann