Søg i denne blog

fredag den 23. december 2011

Konfektkugler

Disse kugler er dem du skal snuppe, hvis du ikke vil vælge det mest syndige på julebordet. De er søde, krydrede og tilfredsstiller bestemt juleknas-crawings. Så nup to af dem og skip den dårlige samvittighed. Og så er der bestemt ikke flere løftede pegefinger fra mig resten af året. Zip!



200 g tørrede figner 
100 g dadler uden sten 
50 g cashewnødder 
2 tsk. kakao 
½ tsk. stødt kanel
50 g kokosmel 
50 g smeltet, mørk chokolade
ENDVIDERE: 
kakao til at trille kuglerne i
Fjern stilkene på fignerne, og kom figner, dadler, cashewnødder, kakao, kanel og kokosmel i en foodprocessor. Blend, til massen er fin og samlet. Blend til sidst chokolade i.
Tril 25-30 konfektkugler rul kuglerne i kakao.
Opbevar dem i køleskab.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 22. december 2011

Armanac svesker

 Jeg ved at det nok ikke er på top 5 over de mest hippe desserter. Men for pokker, hvor det holder. Nyd desserten med din morfar eller overrask veninderne med en tur ned af memorylane.
Men husk; desserten er kun for voksne!

Nok til 4-6 personer




24 super gode, bløde svesker
1 ½ dl armagnac
1 spsk. sukker
TILBEHØR
koldt flødeskum eller vaniljeis
Fjern evt. stenene fra sveskerne. Eller lad dine gæster gøre det selv.
Rør armagnac sammen med sukker, til sukkeret er opløst. Kom sveskerne i armagnac og kom dem i en tætlukket beholder. Lad dem trække i mindst 2 døgn i køleskab, eller i op til 8 dage.
Servér svesker med lidt af lagen og koldt flødeskum eller vaniljeis.

TIP: du kan også tage sveskerne op af lagen, flække dem, fjerne stenen og lægge et stykke marcipan i – så er de skønne på konfektbordet juleaften.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 21. december 2011

Figen-småkager

En dejlig jule småkage, der minder en smule om finskbrød. Her er det figner og honning der søder.
Nyd dem til en god kop kaffe eller måske til et lille glas portvin.



250 g mel
100 g mandelmel
125 g blødt smør, i terninger
200 g tørrede figner, fint hakkede
100 g flydende honning
1 tsk. revet økologisk citronskal
1 tsk. revet økologisk appelsinskal
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt kanel
2-3 spsk. appelsinsaft
flormelis
Tænd ovnen på 200 grader.
Bred mel og mandelmel ud på bagepapir på en bageplade og rist det i den varme ovn i 5-7 minutter. Tag det ud og lad det køle af.
Kom melet i en skål og smuldr mel og smør sammen. Kom figner, honning, citronskal, appelsinskal, nelliker og kanel i. Saml dejen med appelsinsaft og lad det sætte sig i 20 minutter i køleskabet.
Tril små kugler af dejen på størrelse med 2 kroner. Form dem til små halvmåner og læg dem på en bageplade på bagepapir og bag dem ved 180 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne.
Vend dem i flormelis mens de er lune, lad dem køle helt af og opbevar dem i en kagedåse med lidt ekstra flormelis i.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 20. december 2011

Nyrer i sennepssauce

Det er desværre ikke så almindeligt at vi spiser nyrer i Danmark. Men come on. Prøv det! Her i en elskelig, flødeversion, hvor de fleste kan begynde.

Nok til 4-6 personer





2-3 kalvenyrer, ca. 1-1,3 kg
1 stort løg, hakket
2 fed hvidløg, hakkede
olivenolie
3 spsk. mel
1 spsk. dijonsennep
1 ½ spsk. grov sennep
3 dl piskefløde
3 dl sødmælk
salt
TILBEHØR
ristede kartofler
salat
Fjern fedtet fra nyrerene. Det er okay hvis der sidder lidt tilbage. Skær nyrerene i skiver, ½-1 cm og læg dem i koldt vand i køleskabet imens du tilbereder saucen.
Sautér løg og hvidløg i en lidt olivenolie i en stor, varm gryde. Kom mel på og rør rundt. Kom 2 slags sennep på og derefter fløde og mælk i. Lad saucen koge op i 10 minutters tid og smag til med salt. Justér evt. med lidt mælk, hvis den bliver for tyk.
Dup nyrerne tørre på køkkenrulle og brun dem i lidt olie på en stor, varm pande. de skal bare have 2-3 minutter på hver side. Krydr dem med salt.
Kom nyrerene i saucen og lad det hele koge op.
Servér straks nyregryden med ristede kartofler og en frisk, gerne bitter salat.

TIP: vælg en bitter salat som tilbehør til denne ret. F.eks. en frisée eller radichio. Det giver et godt modspil til både indmad og fløde.


mandag den 19. december 2011

Nougatlagkage

 Super smuk og syndig nougatkage! Servér den som dessert eller inviter til julehygge, te og hjerteflet. – Og servér den iskold.

Nok til 8 personer (eller 6 hardcore kagespisere)




LAGKAGEBUNDE
3 æg
120 g sukker
1 ½  spsk. vand
65 g mel
25 g kakao
½ tsk. bagepulver
CREME
200 g blødt smør
200 g flormelis
200 g blød nougat, i grove stykker
korn af ½ stang vanilje
1 dl piskefløde
100 g hasselnøddeflager
Del æggene i hvider og blommer.
Pisk hviderne stive, kom et par skefulde af sukkeret i og pisk hviderne helt seje som til marengs.
Pisk æggeblommerne luftige med vand og tilsæt resten af sukkeret. Pisk æggeblommer helt lyse til luftigt skum. Bland mel, kakao og bagepulver. Vend forsigtigt æggeblommerne I hviderne, sigt melblandingen og fold det hele forsigtigt sammen.
Smør en springform (18 cm)  grundigt med smør og fyld dejen i formen.
Bag den ved 175 grader (ikke varmluft) ca. 30 minutter, eller til den er gennembagt. Tjek den med en strikkepind, hvis der ikke hænger dej fast på strikkepinden er kagebunden færdig.
Lad kagen køle helt af inden du flækker den på midten, så du får 2 bunde.
Pisk smør og flormelis med en elpisker i mindst 6 minutter. Kom nougat og vanilje i og pisk i yderligere  2 minutter. Tilsæt fløde til cremen er blank og smørbar.
Rist hasselnøddeflagerne let i en varm ovn eller på en tør pande. Lad dem køle af.
Fyld 1/3 af cremen mellem de to bunde. Læg dem sammen og smør resten af cremen udenpå kagen. Pynt siderne med let ristede hasselnøddeflager og sæt kagen kold. Servér samme dag eller dagen derpå.

TIP: Når du pynter en kage med creme, kan du lave en firkant af aflange stykker af bagepapir på den tallerken du vil servere på, sætte kagen i midten, så bagepapiret lige kommer under den, smøre kagen op og pynte den færdig. Fjern så forsigtigt bagepapiret inden servering, så er din serveringstallerken helt ren og fri for creme.

Af: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 18. december 2011

Rosmarin macaron

Rosmarinen giver disse små macarons et uventet, men bestemt klædeligt twist. Spis dem selv eller brug dem som gave.

Opskriften giver 15-20 styks





75 g æggehvider
20 g sukker
220 g flormelis
100 g mandelmel
evt. ¼ tsk. grøn frugtfarve
FYLD
75 g smør
75 g flormelis
1 tsk. fint revet økologisk limeskal
1 tsk. meget fint hakket rosmarin
Pisk æggehviderne næsten stive. Tilsæt sukker og pisk til hviderne er seje og blanke. Tilsæt frugtfarve.
Bland imens flormelis og mandelmel sammen. Sigt blandingen over i de piskede hvide og fold forsigtig det hele sammen.
Fyld blandingen i en sprøjtepose og sprøjt små cirkler af macronmasse ud på bagepapiret, 30-40 styk i alt. Lad dem stå på pladen i 15 minutter.
Varm imens ovnen til 160 grader (IKKE varmluft) og bag de små macarons i den forvarmede ovn i 10-15 minutter. Hold øje med dem, pludselig går det hurtigt. Tag pladen ud og lad kagerne sætte sig i et par minutter, inden du forsøger at tage dem af papiret.
Pisk imens smør og flormelis med en elpisker i mindst 5 minutter. Kom limeskal og rosmarin i.
Fyld de afkølede macarons med rosmarincreme og læg dem sammen to og to.
Opbevar de små macarons køligt indtil servering.

TIP: Du behøver jo ikke farve dine macarons. Jeg har et lidt blandet forhold til SÅ grøn kage, men nu er det jo jul.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 17. december 2011

Dadler med talleggio

Verdens nemmeste lille snack og noget af det bedste. Fed, salt ost, bløde dadler og sød ahornsirup. Win/win/win!




12 dadler
200 g Tallegio, uden skorpe
ahornsirup
Skær et lille snit i dadlerne og fjern stenen. Brug en madpincet eller en laksetang, det er nemmest.
Skær osten i 12 små firkanter og kom dem i dadlerne.
Anret dem på et fad og top dem med ahornsirup lige inden servering.
Servér straks med servietter ved siden af.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Line Falck