Søg i denne blog

mandag den 28. november 2011

Grønkålssuppe med smørristede hasselnødder

Fordi grønkål er TOPPEN! 
Her med ristede hasselnødder. Men ristet chorizo eller god bacon kan også gøre lykke.


Opskriften er til 2 personer




1 løg, hakket olie til stegning 
2 fed hvidløg, hakkede 
1 bagekartoffel i små terninger (ca. 300 g) 
300 g grønkål, ribbet og hakket (ca. 250 g ordnet vægt) 
1 l grøntsagsbouillon 
salt 
ENDVIDERE: 
50 g hasselnødder 
1 spsk. smør 
salt 
TILBEHØR: 
groft brød 

Sautér løget i lidt olie i en stor gryde. Kom hvidløg og kartoffel ved, og lad det hele varme godt igennem, uden at det tager farve. 
Kom grønkålen på, og giv det 1 minut. Tilsæt bouillonen, og lad suppen simre i ca. 20 minutter under låg, eller indtil grøntsagerne er helt møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt. Tilsæt evt. en smule kogende vand, hvis du synes, suppen er for tyk. 
Rist imens hasselnødderne i smør på en varm pande. Krydr dem med salt, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. 
Anret suppen med sprøde nødder, og servér straks med groft brød til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 25. november 2011

Labskovs med selleri

Jeg har brugt bov til min labskovs, men du kan også sagtens bruge bryst eller klump. 
Denne ret er i øvrigt oplagt at doble op!


Opskriften er til 2 personer






300 g kalvekød i terninger 
vand 
1 stort løg, hakket 
20 sorte peberkorn 
3 laurbærblade 
1 tepose el. gaze 
300 g kartofler i terninger 
½ knoldselleri i terninger 
1-2 spsk. koldt smør 
salt 
ENDVIDERE: 
masser af hakket purløg 
syltede rødbeder 
rugbrød 

Kom kalvekødet i en gryde, og dæk det med vand. Lad det koge op; skum eventuelle urenheder af, og tilsæt løget. 
Fyld peberkorn og laurbærblade i en tepose; luk den, og kom den i gryden. 
Lad kødet simre under låg i ca. 45-60 minutter, eller til det er knapt mørt. Tjek undervejs, om der mangler vand. 
Tilsæt kartofler og selleri, og lad det koge under låg i yderligere 20-25 minutter, eller til sellerien er udkogt og kartoflerne møre. 
Kassér teposen, og vend forsigtigt det kolde smør i. Smag til med salt. 
Servér straks labskovsen med masser af purløg, rødbede og rugbrød til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 23. november 2011

Chili con carne

I denne uge er det den Europæiske uge for affaldsforebyggelse. Og i morgen, torsdag, er der særligt fokus på madspild. 
Jeg laver chili con carne til morgenmad, så hvis du er frisk så mød mig Under Uret på Københavns Hovedbanegård torsdag den 24. november fra 8-10
Smag, snak om mad og få hausfrau-råd til hvordan du undgår at smide mad ud.
Eller lav selv en chili (til morgenmad?)





Brug de bønner du har, reelt kød eller hakket kød og vælg grøntsager i din grøntsagsskuffe. Chili con carne er et godt sted at få det hele brugt.
Gode grøntsager er f.eks. persillerod, selleri, pastinak eller selv rødbeder.
Har du rester af din chili con carne, kan du trylle dem om til enchiladas eller empanadas. Eller frys den. Fantastisk fastfood at hive op af fryseren.

Opskriften er til 3-4 personer

Husk at sætte bønner i blød dagen i forvejen.

100 g tørrede sorte bønner, udbløde
100 g tørrede pinto bønner, udblødte
3-4 laurbærblade
4-500 g oksekød i grove tern, gerne fra klump
olie til stegning
2 små løg, hakkede
3 fed hvidløg, hakkede
3 stængler bladselleri, hakkede
2 gulerødder, revet
1 spsk. stødt koriander
1½ spsk. stødt spidskommen
100 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater (á 400 g)
4 dl vand
25 g mørk chokolade
2-4 spsk. chipotle chili – eller efter smag (kan erstattes af anden chilipaste)
1 rød chili, hakket med kerner – eller efter smag
salt
1-2 tsk. sukker
ENDVIDERE
cremefraiche
plukket koriander
hakket rødløg
tortillas eller groft brød
evt. tabasco
Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og kog dem hver for sig i rigeligt og usaltet vand i 50-60 minutter sammen med et par laurbærblade, eller til de er møre med ikke udkogte
Brun kødet i lidt olie i en stor, varm gryde. Tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i lidt olie i den varme gryde og lad det stege med lidt, men uden at det tager for meget farve. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Lad det hele få varmen og kom tomatpuré samt hakkede tomater i. Lad det komme op at koge og tilsæt derefter vand, chokolade, chipotle og finthakket rød chili. Lad chilien simre under låg i ca. 1 time- 1½ time eller til kødet er mørt. Rør jævnligt så det ikke brænder fast og tjek undervejs om der mangler lidt mere vand. Tilsæt kogte bønner og lad dem varme godt igennem. Smag til med salt og sukker og evt. mere chipotle.
Servér straks med cremefraiche, koriander, rødløg og tortillas eller brød. Giv evt. tabasco til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto Anders Schønnemann


søndag den 20. november 2011

Lun linsesalat med gedeost

Brug grønne linser eller sorte, små belugalinser. Generelt bare: Brug linser!!!!
Spis salaten som aftensmåltid til 2 personer



1 dl grønne linser 
3 tykke skiver rugbrød 
olivenolie 
salt 
1 pakke parmaskinke, ca. 90 g 
ENDVIDERE: 
100 g rucola 
100 g blød gedeost (er du ikke til gedeost kan du bruge parmesan)
4 friske figner i kvarter 
1 skalotteløg, i tynde skiver 
salt 
flydende honning 
balsamicoeddike 
Skyl linserne, og kom dem i en kasserolle med kogende vand. Kog dem møre under låg i ca. 15 minutter, dræn overskydende vand fra. 
Tænd ovnen på 200° (varmluft). 
Skær brødet i grove stænger, og dryp dem med olivenolie og salt. Rist dem sprøde i den varme ovn, det tager 8-10 minutter. 
Læg skinken på bagepapir på en bageplade, og rist den sprød i den varme ovn, det tager 5-7 minutter. 
Vend rucolaen med varme linser, sprød skinke, stykker af gedeost, figner og løg, og krydr med salt og rigeligt honning og eddike. 
Servér straks med sprøde rugbrødscroutoner til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 18. november 2011

Chiligelé


Overraskende fantastisk gelé. Jeg bruger agar agar, som er udvundet af alger, helt naturligt og nemt at arbejde med. Køb det i helsekosten. 


12 røde chilier
1 rød peber
800 g sukker
5 dl æblecidereddike
½ stang vanilje
agar agar (se mængde anvisningen på pakken)
Flæk chilierne og skrab kernerne ud med en teske. Skær chilierne i grove stykker. Flæk peberfrugterne og kassér stilk og frø. Blend chilien i en foodprocessor eller i en minihakker. Kom peberfrugten i og blend igen. Det skal ikke blive for til mos, men dog stadig hakkes. (kan også klares i hånden)
Kom sukker, eddike, vaniljekorn og stang i en gryde og lad det simre til sukkeret er smeltet. Kom chiliblandingen i og lad det hele småkoge i ca. 10 minutter. Tilsæt agar agar og kog i yderligere 5-10 minutter.
Hæld geleen på skoldede glas. Luk glassene og lad geleen sætte sig i køleskabet.
Uåbnet kan gelé holde sig i flere måneder.

TIP: brug geléen på ost, i salater f.eks. på ristet brød med bøffelmozzarella. Er du en gris, så spis geleen med flødeost og saltkiks!

Opskrift: Louisa Lorang

SYLTEDE AUBERGINE


Opskrift fra Go morgen Danmark 18. november. Disse auberginer ser ikke ud af noget....Men de er så fantastiske på ristet brød med lidt frisk oregano. 
Gem endelig olien og brug den i salater.



1 kg auberginer (ca. 3 styk)
100 g groft salt
8 dl vand
3 dl æbleeddike
3 fed hvidløg, hakkede
2 spsk. hakket oregano
olivenolie
Skær skrællen af auberginerne og skær dem i stave. Kom auberingestavene i et dørslag og drys med salt. Lad dem trække i 1 time ved stuetemperatur og tryk væden fra dem.
Kog vand og eddike op, kom auberginerne i og lad dem koge i 2-3 minutter. Kom dem i et rent dørslag og læg en underkop ovenpå og tryk auberginerne let ned (sæt en dyb tallerken under), sæt auberginerne i køleskabet og sæt et par dåser eller andet på underkoppen, så de får et let pres. Lad dem stå natten over, eller i mindst 2 timer. Klem evt. mere væde fra auberginerne og rør auberginerne med hvidløg og oregano og kom dem i et skoldet sylteglas. Hæld god olivenolie over og lad dem marinerer i mindst 1 døgn inden brug. Auberginerne kan holde sig uåbnet i op til 2 uger i køleskab.
Servér dem auberginerne ved stuetemperatur.

TIP: god i salater, på ristet fisk eller på bruchetta

Opskrift: Louisa Lorang

Karry pickles


Opskriften er fra Go Morgen Danmark 18. november. Jeg sylter alt hvad jeg kan.....
....love it!



300 g skalotteløg
200 g grønne bønner,
1 blomkål
400 g gulerødder
SALTLAGE
300 g salt
4 ½  liter koldt vand
KARRYSAUCE
5 dl lagereddike
8 dl sukker
1 spsk. dijonsennep
ENDVIDERE
100-125 g mel
15-20 g stærk karry, eller efter smag
3 dl lagereddike
Pil skalotteløgene og skær dem i halve eller kvarte. Nip enderne af bønnerne og snit dem i 2-3 stykker hver. Del blomkålen i stykker. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
Rør salt og koldt vand, så saltet opløses. Kom grøntsagerne i saltlagen og lad dem trække i køleskab natten over. Hold bønnerne for sig.
Hæld vandet fra og overhæld grøntsagerne med kogende vand. Lad dem trække i 2 minutter. Dræn vandet fra. Kom dog bønnerne i kogende vand og lad dem koge i 3 minutter.
Kog imens eddike, sukker og sennep op.
Rør mel, karry og 3 dl eddike sammen, så der ikke er klumper. Kom jævningen i lagen og rør rundt. Lad lagen boble i 10-15 minutter, til den er blevet tyk. Smag til og kom grøntsagerne i lagen. Lad det hele koge op og derefter koge i 2-3 minutter. Hæld pickles på skoldede glas.

TIP: brug pickles på roastbeefmadder, fiskefilet, i sandwich eller lav din egen remoulade, ved at hakke dem og blande dem med mayonnaise.

Opskrift: Louisa Lorang