Søg i denne blog

torsdag den 28. oktober 2010

Hjemmelavet pasta med tomat


Næsten som lige da jeg flyttede hjemmefra....og så alligevel ikke. Denne helt simple pasta er helt fantastisk, når du altså husker at vælge toppen af poppen af råvarer. Og så er pastaopskriften indrettet, så du IKKE behøver at hive din pastamaskine frem. Og det passer mig ganske glimrende!



Opskriften er til 2


PS. dette er min absolut favorit foto-tallerken....LOVE IT!






250 g durummel
ca. 50 g hvedemel (tipo 00)
½ spsk. olivenolie
½ spsk. citronsaft
¼ dl vand
2 æg
durum til udrulning
ENDVIDERE: 

3 tomater
1 dåse hele tomater
4-5 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg, pressede
salt og peber
1 stort bundt basilikum, plukket og hakket
1 bøffelmozzarella, grofthakket
Sæt en stor gryde med vand over. Skær et lille kryds i bunden af tomaterne, og kom dem i kogende vand i 15 sekunder. Tag dem op, og kom dem i en skål med koldt vand. Træk forsigtigt skindet af. Hak tomatkødet. Dræn væden fra dåsetomaterne, og hak også dem. Varm olien i en stor gryde. Kom hvidløg ved, men lad det ikke få farve. Tilsæt begge slags tomater, og lad dem simre i ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber, og vend hakket basilikum i. 

Kog imens pastaen i rigeligt, meget saltet vand, til den er al dente. Dræn vandet fra, og vend den i tomatsaucen.
Anret pastaen med rigeligt mozzarella, og servér straks. 




Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 26. oktober 2010

Southern fried chicken

Frem med servietterne, for denne klassiske cowgirl kylling giver både fedtede fingre og tårer i øjnene.


Servér kyllingen med frisk salat, evt. med ranchdressing, hvis du allerede har fundet din indre cowboy frem. Og gerne med søde, bagte kartofler og majs. 






Opskriften er til 3-4 personer

3 dl kærnemælk
2 spsk. tabasco
lidt salt
1 kylling, delt i 8 stykker
ENDVIDERE
4 dl mel
1 tsk. bagepulver
salt og peber
rigelig olie til stegning
flagesalt
Bland kærnemælk, tabasco og salt og hæld det i en frysepose (eller endnu bedre; to poser nede i hinanden). Kom kyllingestykkerne i og luk posen. Lad dem trække i 2-24 timer i køleskab.
Bland mel, bagepulver, salt og peber og kom det i en ny frysepose. Tag kyllingen op at marinaden og lad den dryppe af. Kom 2-3 stykker kylling i posen med mel ad gangen og ryst, så kyllingen bliver helt dækket. Varm imens olien i en dyb pande, der skal være nok til at dække kyllingen halvt op. Kom kyllingen i panden når olien er varm. Skru varmen ned til middel. Vend stykkerne efter 8-10 minutter og lad dem stege i yderligere 8-10 minutter på den anden side. De skal have 16-20 minutter hver, eller til de er gennemstegte. Tag kyllingen op og lad den dryppe af på køkkenrulle. Krydr med flagesalt og servér straks.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 24. oktober 2010

Grove morgen muffins

Okay....dette er slet ikke muffins, men gode, grove boller i forklædning. Nyd dem søndag morgen, til eftermiddagsteen eller i en madkurv. Og nyd dem gerne med smør og måske lidt ost.

Opskriften her giver 12-16 muffins.



25 g gær
4 dl vand, lunet til ca. 37°
4 spsk. honning
1 tsk. salt
¼ dl ekstrajomfruolivenolie
300 g groft speltmel
75 g hvedemel
ENDVIDERE:
100 g god mørk chokolade, hakket
100 g valnødder, hakkede
50 g hasselnøddeflager
50 g mørke rosiner
50 g dadler, hakkede
smør eller olie til formen
Opløs gæren i vand, og tilsæt honning, salt og olie. Rør begge slags mel i, dejen skal være som havregrød, og derefter chokolade, valnødder, hasselnødder, rosiner og dadler. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter – eller natten over i køleskab og derefter 20 minutter ved stuetemperatur.
Smør en muffinform eller papirmuffinforme, og fyld dejen ca. halvvejs op i formen. Lad dem hæve i yderligere 20 minutter, og bag dem ved 185° i ca. 15-20 minutter. Servér dem lune eller ved stuetemperatur.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 23. oktober 2010

Steaksalad de luxe

Denne salat er oplagt at lave med en rest steg fra dagen i forvejen. Spis den med groft brød eller rugbrød. Eller prøv at komme korn i, f.eks. perlebyg, så får du en stor, mættende salat som er god både som aftensmåltid eller som frokostret.


Opskriften er til 2 personer.






2 rødløg i tynde både
½ dl balsamico
3 spsk. flydende honning
ENDVIDERE150 g grønne bønner
200 g shiitake (eller andre svampe)
lidt olie til stegning
lidt plukket timian
2 gode bøffer
salt og peber
100 g rucola
lidt olie og eddike
TILBEHØR:
groft brød
Kom løg, balsamico og honning i en kasserolle, og lad det simre i 8-10 minutter, eller til løgene er bløde og karamelliserede. Smag til med salt. Nip enderne af bønnerne, og damp dem i saltet vand i et par minutter eller 4. Dræn vandet fra.
Halvér svampene, og rist dem på en varm pande i lidt olie. Krydr med salt og timian. Tag svampene af panden, og rist bøfferne på den varme pande, til de er rosa. Krydr med salt og peber, og lad dem trække i 10 minutter, inden du skærer dem.
Vend rucola og bønner med en smule olie og eddike, og anret det på et fad eller to tallerkener. Top med svampe, løg og skiver af bøf. Krydr med salt og peber, og servér straks med groft brød til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

Svenske kødboller

Næsten som hjemme i IKEA! Heja, heja.....


Opskriften er til 2 personer.




100 g tyttebær og
75 g sukker
(eller tyttebærsyltetøj)
2 bagekartofler
1 persillerod
1 spsk. smør
½ dl mælk
ENDVIDERE:
400 g hakket okse og gris
1 lille revet løg
salt og peber
2 spsk. mel
½ dl mælk
1 æg

Rør tyttebær og sukker sammen, og lad det trække, mens du tilbereder resten (eller køb færdigt tyttebærsyltetøj). 
Skræl kartofler og persillerod, og skær begge dele i grove stykker. Kog dem i usaltet vand, til de er helt møre. Hæld vandet fra, og damp grøntsagerne tørre under låg. Mos dem med et piskeris, kom smør og mælk i, og smag til med salt.
Tænd ovnen på 200°, gerne varmluft.
Rør imens det hakkede kød med løg, salt, peber, mel og mælk, til farsen er samlet. Rør ægget i til sidst. Form små kødboller, lidt mindre end golfbolde, og steg dem i den varme ovn i 10-15 minutter, eller til de er gennemtilberedte.
Servér kødboller, mos, tyttebær og gerne lidt salat.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 22. oktober 2010

Pust...sikke meget mad

I denne uge har jeg afleveret manuskriptet til min nye bog, 80 madbilleder til Aarstiderne og 40 opskrifter til Femina. Og jeg må tilstå, at jeg undervejs lovede mig selv kun at spise yoghurt resten af livet.....for det er bare meget mad! 
Men efter en god nats søvn, ½ glas champagne og udsigten til en uges ferie med min familie, glæder mine smagsløg sig allerede igen til mere mad, flere opskrifter og flere dejlige billeder........
......og så må jeg jo bare håbe, at jeg snart igen får lov til at koge og stege i timevis. 
FOR JEG ER STADIG SULTEN, og så må yoghurten sgu vente.

Skål og jeg håber at du vil spise med ;-)

Pizza med parmaskinke

Mere pizza! Lav gerne din dej med groft mel som her. Om du vælger grov hvede, spelt eller rug er ligemeget. Brug det du har og fornem om du skal bruge en smule mere eller mindre end angivet.






Opskriften er til 2 personer


25 g gær
1½ dl lunet vand (ca. 37°)
1 tsk. salt
½ tsk. sukker
2 spsk. olivenolie
100 g groft hvedemel
ca. 150 g fint hvedemel
mel til udrulning
ENDVIDERE:
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakkede
1 dåse hakkede tomater, 400 ml
1 spsk. tørret oregano
1 knsp. sukker
1 pakke parmaskinke, 80 g
1 mozzarellaost, 125 g
100 g rucola
Rør gæren i det lune vand, og tilsæt salt, sukker, olie, groft og fint mel. Ælt dejen smidig, og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.
Sautér løg og hvidløg i en gryde, uden at det tager farve. Kom 1 dåse hakkede tomater på sammen med tørret oregano og sukker, og lad saucen koge uden låg i 20 minutter under omrøring. Sæt den i køleskabet til afkøling i ca. 20 minutter.
Del dejen i to, og rul den til to pizzabunde på hvert sit stykke bagepapir. Forvarm ovnen til 250°eller så varmt som muligt. Sæt to bageplader i ovnen, så de kan blive varme.
Fordel tomatsaucen på de to pizzabunde. Top med parmaskinke og skiver af mozzarella. Bag pizzaerne en ad gangen i ca. 8-12 minutter (alt efter din ovn), til de er sprøde og gyldne.
Top de varme pizzaer med rucola, og servér straks.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann