Søg i denne blog

mandag den 4. oktober 2010

Chili sin carne

Chili con carne uden kød = chili sin carne.
Her i top-snyde-version med dåsebønner....Det er altid en fordel at koge sine egne bønner og evt. fryse dem, så man hurtigt kan trylle en dejlig ret frem. Har du det, får du en lille stjerne....har du det ikke, bruger du dem fra dåsen.....


Opskriften er til 2 personer



2 løg, hakkede 
2 fed hvidløg, hakkede 
2 gulerødder, revne 
olie til stegning 
3 stængler bladselleri, hakkede 
2 tsk. stødt spidskommen 
1 tsk. stødt koriander 
1 tsk. tørret oregano 
1 rød chili med alle eller lidt kerner 
1-2 tsk. tabasco (gerne røget) 
½ bundt koriander, hakket 
1 dåse hakkede tomater 
20 g mørk chokolade (ca. 80 %) 
1 dl vand 
salt og peber 
1 dåse kidneybønner, skyllede (240 g) 
1 rød peberfrugt i strimler 
2 dl majskerner
TILBEHØR: 
cremefraiche 
½ bundt koriander, plukket 
1 lille rødløg, hakket 
groft brød 
tabasco 
Sautér løg, hvidløg og gulerødder i lidt olie i en varm stor gryde. Kom bladselleri, spidskommen, koriander, oregano, chili, tabasco og hakket koriander i, og lad det sautere, uden at det tager farve. Tilsæt tomater, chokolade og vand, og lad chilien koge i ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber. 
Tilsæt bønner, peberfrugt og majs, og lad det hele varme igennem i nogle minutter. 
Smag til igen, og servér straks med cremefraiche, koriander og løg. Giv brød og ekstra tabasco til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 2. oktober 2010

Kylling i ingefær og tomat


Du kan sagtens erstatte hønsefonden i denne opskrift med hvidvin og vand 50/50, hvis du ikke har hønsefond.

Brug gerne lår fra en dejlig økokylling - køber du en hel kylling kan du bruge lår og vinger og gemme brysterne til næste dag, så er den pludselig ikke så dyr (og der er ingen undskyldning!)


Opskriften er til 2 personer




3-4 hele kyllingelår
lidt olie til stegning
2 løg i både
1 stang kanel
2 spsk. hakket ingefær

2 tsk. fennikelfrø, knuste
1 spsk. smør
1 dåse hakkede tomater
3 dl hønsefond
salt
ENDVIDERE:
1 spsk. ingefær i strimler
lidt plukket koriander
lune naanbrød
Del kyllingelårene i to, så du har 6-8 stykker i alt. Brun dem grundigt i olie i en varm gryde. Kom løg, kanel, ingefær, fennikelfrø og smør i gryden, og lad det varme med. Tilsæt tomater og hønsefond, og lad kyllingen simre under låg i 45 minutter. Tag låget af, og lad kyllingen simre i yderligere 15 minutter, eller til den er mør, og saucen er tyk. Smag til med salt.
Servér kyllingen toppet med ingefær og koriander, og giv naanbrød til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 30. september 2010

Burger med gedeost

Jeg elsker burger.....
....og især i platte burgerboller. 
Jeg skal nok smide en opskrift på hjemmebagte burgerboller på bloggen på et tidspunkt, så jeg ikke skal mobbes med denne skamfulde last....
.......Indtil da: Sesamboller med luft og tomme kalorier. HEP!

Opskriften er til 2 personer


2 røde peberfrugter i kvarter 
lidt olie til stegning 
salt 
400 g hakket oksekød 
lidt olie til stegning 
salt og peber 
100 g gedeost i skiver 
ENDVIDERE: 
2 burgerboller 
lidt mayonnaise (gerne Hellmann’s) 
50 g rucolasalat 
1 lille rødløg i skiver 
ketchup 
Rist peberfrugterne i lidt olie på en varm pande, og krydr med salt. Form kødet til bøffer, og steg dem i lidt olie på en varm pande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber. Læg et stykke gedeost på hver, og gril dem i en varm ovn, til osten er blød. Flæk bollerne, og lun dem. Smør dem med lidt mayonnaise, og fyld dem med salat, peberfrugt, løg og bøf. Servér straks med ketchup til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 27. september 2010

Grov blomkålsrisotto

Okay! Det tager 100 år at lave denne risotto, fordi jeg bruger grove ris. 
Til gengæld smager den rigtig godt og er en del sundere end dens polerede fætter (som jeg også elsker højt). Så giv den en chance.
Køb risene i b.la. Irma.


Opskriften er til 2 personer.




1 lille løg, hakket
3 fed hvidløg, hakket
lidt olie og smør til stegning
2 dl grove risottoris
1 dl hvidvin
12-13 dl grøntsagsbouillon
½ blomkål i mindre buketter
1½ dl revet parmesan
salt og peber
½ bundt bredbladet persille, hakket
Sautér løg og hvidløg i lidt olie og smør i en stor gryde eller høj pande. Det må ikke tage farve. Kom risene på, og tilsæt hvidvinen. Lad hvidvinen koge næsten væk, og tilsæt derefter bouillonen, lidt ad gangen, til al væden er absorberet, og risene er møre, men har lidt bid. Det tager 45-60 minutter, og du skal evt. bruge lidt mere væde (bouillon eller vand). Tilsæt blomkålen de sidste 5 minutter; kom parmesan og persille i, og smag til med salt og peber. Servér straks, gerne med ekstra parmesan.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 26. september 2010

Deep pan pizza med aubergine

Så er det søndag! 
Uhmmmmm..........pizza.


Opskriften er til 2-3 personer.




25 g gær
3 dl lunet vand
1 tsk. salt
½ tsk. sukker
2 spsk. ekstrajomfru-olivenolie
4 dl hvedemel
ENDVIDERE:
1 stor aubergine i skiver
lidt ekstrajomfruolivenolie
salt
3 fed hvidløg, hakkede
1 lille løg, hakket
lidt olie til stegning
1 dåse hakkede tomater
½ bundt oregano, plukket
salt
1 mozzarella (125 g), i skiver
½ bundt oregano, plukket
revet parmesan
Opløs gæren i vandet, og kom salt, sukker, olie og mel i. Ælt dejen glat, og stil den til hævning i 30 minutter. Smør en ca. 23 x 30 cm stor form med lidt olivenolie. Rul dejen ud, og fyld den i formen. Lad den efterhæve i 10-15 minutter.
Læg aubergineskiverne på bagepapir. Dryp med olie og salt, og rist dem i en forvarmet ovn ved 220° i 10-15 minutter.
Sautér løg og hvidløg i lidt olie i en gryde. Kom tomaterne på, og lad det koge i 5-10 minutter. Kom oregano i, og smag til med salt. Fordel tomatsaucen på pizzabunden. Kom auberginer og mozzarella på, og bag pizzaen ved 220° i 25 minutter, eller til dejen er gennembagt og sprød i kanten. Drys med oregano og parmesan, og servér straks.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 24. september 2010

LINSESALAT

Jeg elsker linser!
Og selvom du ikke lige er fan, så prøv alligevel denne salat, hvor de får selskab af syre og friskhed. Måske kan du overbevises. 
Salaten er i hvert fald en der gør dig stærk.

Opskriften er til 4 personer.



2 dl grønne linser fra Le Puy
2 æbler
3 stilke bladselleri
100 g let ristede hasselnødder
Salt og peber
Dressing:
1 ½ spsk. dijonsennep
2 spsk. ahornsirup
2 spsk. æblecidereddike
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
Salt
Kog linserne i  ca.15 minutter, til de er lige akkurat møre (endelig ikke udkogte). Lad dem dryppe af i en sigte. Bland alle ingredienserne til dressingen og smag den til med salt. Skær æblerne i små terninger. Skær bladsellerien i tynde skiver og hak nødderne groft. Bland alle ingredienserne med dressingen og smag til med salt og peber. Server straks eller opbevar køligt i et par timer. Smag til lige inden serveringen, da linserne suger meget smag.

Salaten kan spises som den del af et vegetarisk hovedmåltid, som frokost eller som tilbehør til fisk eller kød. 

Opskrift: Louisa Lorang, fra bogen Vild med Salater
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 19. september 2010

Mandelmælk

Du kan købe færdig mandelmælk i supermarkedet eller i helsekosten. 
Men prøv lige at lave din egen. Det smager såååå fantastisk.
Og selvom jeg hverken er laktoseintolerant eller mælkeforskrækket, synes jeg at denne mandelmælk er toppen af poppen på min espresso. 
Helt overskudsagtigt og noget jeg håber, nogen snart vil inviterer mig på, for herhjemme er tiden mere til neskaffe og letmælk. Så giv lige et kald hvis du har et hausfrau-moment og gi'r kaffe.

Opskriften giver 6-7 dl mandelmælk.



125 g mandler
koldt vand
ENDVIDERE:
7 dl koldt vand
1 knsp. salt
1 spsk. agavesirup
Kom mandlerne i en skål, og dæk dem med koldt vand. Dæk skålen til, og sæt dem i køleskabet natten over. Dræn vandet fra, skyl dem, og kom mandler, 7 dl vand, salt og agavesirup i en blender. Blend i et par minutter, til mælken er fin og skummende. Si mælken gennem et etamine eller en fintmasket si. 
Hæld mælken på en skoldet flaske, og opbevar den i køleskabet i 2-3 dage.

Opskrift: Louisa Lorang

Foto: Anders Schønnemann