Søg i denne blog

søndag den 19. september 2010

Mandelmælk

Du kan købe færdig mandelmælk i supermarkedet eller i helsekosten. 
Men prøv lige at lave din egen. Det smager såååå fantastisk.
Og selvom jeg hverken er laktoseintolerant eller mælkeforskrækket, synes jeg at denne mandelmælk er toppen af poppen på min espresso. 
Helt overskudsagtigt og noget jeg håber, nogen snart vil inviterer mig på, for herhjemme er tiden mere til neskaffe og letmælk. Så giv lige et kald hvis du har et hausfrau-moment og gi'r kaffe.

Opskriften giver 6-7 dl mandelmælk.



125 g mandler
koldt vand
ENDVIDERE:
7 dl koldt vand
1 knsp. salt
1 spsk. agavesirup
Kom mandlerne i en skål, og dæk dem med koldt vand. Dæk skålen til, og sæt dem i køleskabet natten over. Dræn vandet fra, skyl dem, og kom mandler, 7 dl vand, salt og agavesirup i en blender. Blend i et par minutter, til mælken er fin og skummende. Si mælken gennem et etamine eller en fintmasket si. 
Hæld mælken på en skoldet flaske, og opbevar den i køleskabet i 2-3 dage.

Opskrift: Louisa Lorang

Foto: Anders Schønnemann

søndag den 12. september 2010

Cupcake med lime og brombær

Ja, jeg er en kliché. Kage med mulighed for at pynte til jeg skammer mig, er da toppen.
Disse cupcakes er nu ret så dydige. Men rolig, jeg skal nok vende tilbage med cupcakes af den mest pinlige slags inden længe.
Opskriften giver 12 cupcakes.


CUPCAKE
100 g blødt smør
175 g sukker
Korn af ½ stang vanilje
2 små æg
1 tsk. fintrevet skal af økologisk lime
225 g mel
½ tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 knsp. salt
200 g cremefraiche 38%
12 brombær
12 papirsforme
GLASUR
100 g flødeost
2 spsk. limesaft
2 tsk. brombærsaft
Korn af ½ stang vanilje
600 g flormelis
ENDVIDERE
brombær til pynt
Pisk smør, sukker og vanilje hvidt og luftigt med en elpisker.  Kom æggene i et af gangen mens du fortsat pisker. Tilsæt limeskal. Bland bagepulver, natron og mel og sigt det i dejen. Tilsæt salt og vend derefter cremefraichen i til dejen er godt blandet.
Fordel dejen i 12 muffinforme foret med papirforme. De skal kun fyldes ½ op. Skyl forsigtigt brombærrene, tør dem på køkkenrulle og stik et ned i hver kage, så de ikke stikker for meget op. Bag kagerne ved 165 grader, varmluft (175-180 i alm. ovn) i 20-25 minutter, eller til de er gennembagte. Lad dem køle af inden du giver dem glasur.
Pisk flødeost, limesaft, brombærsaft og vanilje og tilsæt flormelis lidt af gangen, mens du fortsat pisker.
Kom glasuren i en sprøjtepose og sprøjt den på kagerne, eller smør glasuren på med en palet.
Pynt med brombær og servér.

Opskrift og foto: Louisa Lorang


fredag den 10. september 2010

Løgtærte med bacon

Jeg bruger helst mel fra Skærtoft Mølle. Det er malet på stenkværn og smager fantastisk!

Tærten er til 2-4 personer, afhængigt af om du bruger den som frokost eller aftensmåltid.
INGREDIENSER
100 g fintmalet hvedemel
150 g groftmalet hvedemel
100 g koldt smør i terninger
+ smør til formen
1-2 spsk. koldt vand
ENDVIDERE:
100 g bacon
4 store løg i skiver
en smule olie
3 fed hvidløg i tynde skiver
¹/ bundt salvie
salt og peber
1 æg
2 spsk. cremefraiche 38 %
50 g revet parmesan

Bland mel og smør, til det har konsistens som krummer. Saml dejen med en smule vand. Sæt den i køleskabet i 20 minutter.
Steg baconen gylden. Tilsæt løgene og lidt olie, og lad dem stege med ved middel varme. De skal ikke tage farve for hurtigt. Lad dem stege i 15-20 minutter. Tilsæt hvidløg, og lad det stege med i 5 minutter. Tilsæt til sidst salvie, og smag til med salt og peber.
Rul imens dejen ud, og kom den i en smurt tærteform, lad bare dej hænge ud over kanten. Forbag tærtebunden ved 180° i 8-10 minutter, og trim kanten for overskydende dej.
Pisk æg og cremefraiche sammen, og vend det med løgene. Kom fyldet i tærten, og drys med parmesan. Bag tærten ved 180 grader i ca. 30-40 minutter, eller til fyldet har sat sig.
Servér tærten varm eller lun. 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 8. september 2010

Muslinger i rød karry



Find servietterne frem og nyd disse fedtede muslinger i skøn, hot suppe.
Opskriften er til 2 personer.

½ kg blåmuslinger
1 løg i både
2 fed hvidløg i både
lidt olie til stegning
1 spsk. rød karry
1 tsk. sukker
1 lille dåse kokosmælk (200 ml)
1 dl vand
2 spsk. fiskesauce
2 gulerødder i julienne (tynde strimler)
75 g kogte nudler
1 bundt forårsløg i tynde skiver
1 potte thaibasilikum, plukket
lidt lime
ENDVIDERE:
limebåde
Rens muslingerne i koldt vand. Fjern skægget, og kassér de muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet.
Sautér løg og hvidløg i en smule olie i en varm wok eller gryde. Kom rød karry og sukker på, og lad det stege med. Tilsæt kokosmælk, vand og fiskesauce, og lad det koge op. Kom muslingerne og gulerødderne i saucen, og læg låg på. Lad det dampe i 3-4 minutter under låg, eller til muslingerne har åbnet sig. Kom nudler og forårsløg i, og tag gryden af varmen. Tilsæt thaibasilikum, og smag til med lidt limesaft. Servér straks med limebåde til. Kassér eventuelle muslinger, der ikke har åbnet sig under tilberedningen.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 7. september 2010

Sesam laks med bok choi

Jeg elsker bok choi. Køb det hos din asiatiske købmand, eller brug lige nu danske bladbeder - de skal bare tilberedes et par minutter længere.


Opskriften er til 2 personer.






300 g laks, uden skind og ben
½ dl sesamfrø
olie til stegning
flagesalt
ENDVIDERE:
4 bok choi i halve (eller 1 sølvbede i både)
1 bundt forårsløg, uden top og bund
2 fed hvidløg i tynde skiver
lidt olie til stegning
½ dl soja
2 tsk. sukker
1 rød chili i tynde strimler
1 spsk. strimlet ingefær
TILBEHØR:
kogte, grove ris
limebåde
Del fisken i mindre stykker, og vend den i sesamfrø. Steg fisken i lidt olie på en varm pande. Drys med flagesalt.
Sautér imens bok choi, forårsløg og hvidløg i en smule olie i en varm wok. Kom soja, sukker, chili og ingefær på, og lad det koge op, så grøntsagerne er lune, men stadig har bid.
Servér straks bok choi og laks med grove ris og lime.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 6. september 2010

Fish & chips med ærtepuré

Hvis du har rodfrugter i huse; rødbede, pastinak, selleri eller persillerod, kan du bruge dem i stedet for kartofler til fisken. Dyp i ærtepuré!


Servér også gerne en stor salat til.


Opskriften er til 2 personer.


3 bagekartofler
1 spsk. ekstrajomfruolivenolie
salt
200 g ærter fra frost (optøede)
3 spsk. drænet yoghurt
en smule citronsaft
salt og peber
ENDVIDERE:
100 g blandet salat
½ bundt mynte, plukket
ekstrajomfruolivenolie
lidt citronsaft
salt
ENDVIDERE:
300 g sej uden skind og ben
1 dl hvedemel
1 æg, pisket
2 dl grov rasp (gerne pankorasp)
rigeligt olie til stegning
flagesalt
citronbåde
Kom kartoflerne i en skål med koldt vand, og lad dem stå i 30 minutter. Skift vandet en enkelt gang undervejs. Tag dem op, og tør dem i køkkenrulle. Vend dem med olie og salt, og bag dem ved 220° i 40-50 minutter, eller til de er møre og gyldne.
Blend ærter og yoghurt med stavblender, og smag til med citron og salt.
Vend salat og mynte med olie, citron og salt.
Skær fisken i mindre stykker, og vend dem i mel, æg og rasp. Steg dem i varm olie, og krydr med salt.
Servér straks fisk og kartofler med ærtemos og citronbåde til.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 5. september 2010

Gulerodssuppe med løgsalat

Det kan godt være at solen skinner, men jeg fryser! Så hurtig gulerodssuppe er toppen af poppen på mit middagsbord.


Opskriften er til 2 personer



300 g gulerødder i skiver
100 g kartofler i terninger
lidt olie til stegning
1 løg i terninger
3 fed hvidløg i skiver
1 spsk. revet ingefær
8 dl grøntsagsbouillon (gerne fra Herbamare)
½ dl piskefløde
lidt citronsaft
salt og peber
ENDVIDERE:
lidt hakket persille
tynde skiver rødløg
tynde strimler økologisk citronskal
lidt citronsaft
1 tsk. flydende honning
Sautér gulerødder og kartofler i lidt olie i en varm gryde. Det skal ikke tage farve, men må gerne sautere i 5-10 minutter under omrøring. Kom løg, hvidløg og ingefær på, og lad det varme med i et minut eller to. Hæld bouillonen på, og lad suppen koge under låg i 20 minutter, eller til grøntsagerne er helt møre. Blend suppen med stavblender, og kom fløden på. Kog igen i 5 minutter, og smag til med salt og peber og en smule citron.
Vend plukket persille, ultra tynde skiver rødløg og citronskal med lidt citronsaft og honning, og anret suppen i varme skåle, toppet med persille og løg.  


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann