Søg i denne blog

mandag den 10. januar 2011

Dahl med tomat

Dahl er en slags grød lavet af alt fra linser til kikærter. Det er super sund spise – og kan spises som en selvstændig ret eller som tilbehør til både, lam, svin og kylling. 

Servér meget gerne noget sødt til. F.eks. en raw mangochutney eller en god købe-chutney.

Opskriften er til 2-4 personer, afhængigt af om du bruger den som tilbehør eller hovedret.



3 dl røde linser
8 dl vand
2 løg, hakket
lidt olie til stegning
lidt smør til stegning
4 fed hvidløg, hakkede
1 rød chili, hakket
2 spsk. stærk karry
6 tomater, hakkede
salt
plukket koriander
Skyl linserne og kom dem i en gryde med vand. Lad dem koge under låg, til de er helt møre og udkogte. Det tager ca. 20 minutter. Sautér løg i lidt olie på en varm pande, uden at de tager farve. Tilsæt hvidløg, chili, karry og tomater. Kom linserne på og en smule mere vand og lad det hele koge sammen i 10-15 minutter. Smag til med rigeligt salt. Servér gerne med et drys koriander.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 9. januar 2011

Chokolademuffins

Uhmmmm.......
Med både hvid og mørk chokolade. Så bliver man sgu glad. 

Spis dem gerne lune, så chokoladen er blød og dejlig. 

Opskriften giver 16-18 styk.



4½ dl mel
1 dl kakaopulver
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
200 g smør
3 dl sukker
2 æg
2 dl sødmælk
150 g hvid chokolade, hakket
100 g mørk chokolade, 70 %, hakket
100 g valnødder, groft hakkede
smør eller olie til formen.
Bland med, kakao, bagepulver og salt i en skål. Smelt smørret over svag varme, tag det af varmen og pisk sukker og æg luftigt. Rør smør og mælk i æggemassen og sigt til sidst melblandingen i. Vend det hele med hakket chokolade og valnødder.
Kom massen i smurte muffinforme og bag dem ved 180 grader i 17-20 minutter, til de er gennembagte. Servér gerne lune.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 8. januar 2011

Yoghurt med blåbær og knas

Dagens morgenmad!


Super, enkelt og ret så sundt. Giv den et skud sirup når det er weekend! Og det er det jo nu.....


Opskriften er til 2 personer.




50 g mandler
4 dl yoghurt
125 g blåbær
10 g hørfrø
25 g kokosflager
Rist mandlerne i ovnen ved 180 grader i ca. 6-8 minutter. Lad dem køle lidt af og hak dem.
Anret skyr med mandler, blåbær, hørfrø og kokos og servér straks.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 5. januar 2011

Rødbederisotto

......eller tøse-risotto, om man vil.


Opskriften er til 2 personer.





1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, hakkede
lidt olie til stegning
2 dl risottoris
1 dl hvidvin
ca. 7 dl grøntsagsbouillon
250 g rødbeder, revne
1 dl revet parmesan
salt og peber
ENDVIDERE:
100 g blød gedeost
50 g ristede græskarkerner
100 g rucolasalat
citronsaft
Sautér løg og hvidløg i lidt olie i en dyb pande, uden at det tager farve. Kom risene på, og lad dem stege med i kort tid. Tilsæt hvidvinen og derefter bouillonen, lidt ad gangen, så risene hele tiden har en smule væske, men ikke for meget. Tilsæt de revne rødbeder efter ca. 10 minutter, eller når du har halvdelen af bouillonen tilbage. Fortsæt, til bouillonen er absorberet, og rødbederne er møre, og risene har en smule bid. Kom parmesanen i, og smag til med salt og peber.
Servér risottoen toppet med gedeost og græskarkerner, og giv rucola med citronsaft til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 4. januar 2011

Linsesuppe

Se hvordan du laver super billig, dejlig og sund linsesuppe her - eller følg opskriften herunder:

LINSESUPPE
Hovedret til 3-4 personer

2 tsk. spidskommen
1 tsk. korianderfrø
2 fed hvidløg
1-2 små tørrede chilier
2 spsk. hakket ingefær
3-4 spsk. olivenolie
3 gulerødder, i små tern
2 stilke bladselleri, i små tern
1 lille løg, hakket
250 g røde linser
1 liter grøntsagsbouillon
salt
ENDVIDERE
½ hvidkål eller et spidskål, i tynde strimler
julienne af ingefær
plukket koriander
groft brød
Rist spidskommen og korianderfrø på en tør, varm pande, til de begynder at dufte. Stød dem i en morter sammen med hvidløg og chili. Rist krydderierne i olivenolie i en stor, varm gryde sammen med ingefær, gulerødder og løg. Det skal ikke tage farve, men løgene skal blive klare. Kom linser på og lad dem få varmen. Tilsæt bouillon og lad suppen simre under låg i ca. 20-25 minutter, eller til grøntsager og linser er møre og udkogte. Smag suppen til med salt og anret kål i dybe tallerkner eller skåle. Hæld den rygende varme suppe over og top med ingefær og koriander og giv groft brød


Opskrift: Louisa Lorang 

Chili con carne

Tjek Go Morgen Danmark her - og se hvordan du laver billig og top-lækker chili.
Eller følg opskriften herunder:


CHILI CON CARNE – the cowboy way
Hovedret til 3-4 personer

Husk at sætte bønner i blød dagen i forvejen.
100 g tørrede sorte bønner, udbløde
100 g tørrede pinto bønner, udblødte
3-4 laurbærblade
4-500 g oksekød i grove tern, gerne fra klump
olie til stegning
2 små løg, hakkede
3 fed hvidløg, hakkede
3 stængler bladselleri, hakkede
2 gulerødder, revet
1 spsk. stødt koriander
1½ spsk. stødt spidskommen
100 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater (á 400 g)
4 dl vand
25 g mørk chokolade
2-4 spsk. chipotle chili – eller efter smag (kan erstattes af anden chilipaste)
1 rød chili, hakket med kerner – eller efter smag
salt
1-2 tsk. sukker
ENDVIDERE
cremefraiche
plukket koriander
hakket rødløg
Tabasco
groft brød
hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og kog dem hver for sig i rigeligt og usaltet vand i 50-60 minutter sammen med et par laurbærblade, eller til de er møre med ikke udkogte
Brun kødet i lidt olie i en stor, varm gryde. Tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i lidt olie i den varme gryde og lad det stege med lidt, men uden at det tager for meget farve. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Lad det hele få varmen og kom tomatpuré samt hakkede tomater i. Lad det komme op at koge og tilsæt derefter vand, chokolade, chipotle og finthakket rød chili. Lad chilien simre under låg i ca. 1 time- 1½ time eller til kødet er mørt. Rør jævnligt så det ikke brænder fast og tjek undervejs om der mangler lidt mere vand. Tilsæt kogte bønner og lad dem varme godt igennem. Smag til med salt og sukker og evt. mere chipotle.
Servér rygende varm med cremefraiche, rødløg og koriander. Giv brød og tabasco ved siden af.

Opskrift: Louisa Lorang

lørdag den 1. januar 2011

Vågn-op-juice



Så er det vist tid til at vågne op. 
Start dagen/året med en frisk juice, der ikke kræver en saftpresser, men kan klares på en blender.
Du kan evt. komme aloe vera-juice i. Køb det i helsekosten, eller lav også gerne juicen uden.
....øhhhhhh - og man kan godt spise pølser og æg til!


Opskriften er til 2 personer





1 æble
2 stilke bladselleri
2 dl isterninger
1 tsk. revet ingefær
2 dl friskpresset
appelsinjuice
saft af 1 pink grapefrugt
evt. et par skefulde aloe vera-juice
 
Skær æblet i kvarter, og fjern kernehuset. Skræl bladsellerien, det behøver ikke være så omhyggeligt, og skær stænglerne i grove stykker. Kom æble, bladselleri, isterninger, ingefær, appelsinjuice og grapefrugtsaft i en blender, og blend. Servér straks. 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann