Det her er fandme godt! Men køb nu en ordenlig skinke for filan....
....retten er til 5-6 personer
2 l vand
3 dl hvidvin
2 laurbærblade
1 spsk. peberkorn
1 gulerod i grove stykker
1 løg i både
1 pastinak i grove stykker
1 røget skinke, ca. 1 kg
ENDVIDERE:
1 dl brun farin
3 spsk. dijonsennep
1 dl rasp
TILBEHØR:
500 g grønne bønner
salt
en smule rapsolie
2 spsk. finthakkede skalotteløg
rugbrød eller kogte kartoflerBring vand, vin, laurbærblade, peberkorn, gulerod, løg, pastinak og skinke i kog i en stor gryde, og lad det koge i ca. 45 minutter under låg. Sluk for gryden; lad skinken stå i kogevandet i yderligere 45 minutter. Tag den op, og dup den tør med køkkenrulle.
Rør farin og sennep sammen, og smør det på skinken. Drys med rasp, og glasér skinken i ovnen ved 210° i ca. 20 minutter (afhængigt af ovn), til sukkeret er karamelliseret og raspen gylden. Lad den hvile i mindst 15 minutter, og skær den i skiver. Blanchér bønnerne, vend dem med salt, olie og løg, og servér dem til skinken sammen med rugbrød eller kogte kartofler.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Det er klart fedest at købe spegesild, rense dem, udvande dem og lægge dem i lagen i mindst 1 uge. Meeeen.....er du ikke så heldig at have en fiskehandler der er leveringsdygtig i sådanne sataner - så prøv den her easy-version.
Husk at købe gammeldags modnede sild!
½ l eddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 spsk. knuste peberkorn
10 nelliker
1 stang kanel
2 spsk. sandeltræ
1 tsk. allehånde
1 tsk. korianderfrø
1 rødløg i skiver
ENDVIDERE:
8 marinerede sildefileter
Kom eddike, sukker og salt og peber, nelliker, kanel, sandeltræ, allehånde, korianderfrø og rødløg i en gryde, og lad det småkoge i 5-10 minutter. Tag lagen af varmen, og lad den køle helt af.
Lad sildefileterne dryppe af, og skær dem i mindre stykker. Skold et sylteglas, og kom sildene i glasset. Hæld lagen på, og sæt sildene i køleskabet i mindst 2 dage, så de kan trække smag. Sildene kan holde sig i op til 14 dage i uåbnet glas.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Columbus Leth
Helt igennem mormor-agtige finskbrød. Bedre bliver det bare ikke.
opskriften giver 40-50 stk.
200 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker
ENDVIDERE:
1 æg
1 spsk. koldt vand
50 g mandler, hakkede
50 g perlesukker
Skær smørret i terninger, og bland det med mel og sukker, til dejen er samlet. Du kan gøre det i hånden eller komme det hele i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for dig. Pak dejen i film, og læg den i køleskabet i ½ time.
Tag dejen ud, tril den til fingertykke pølser, og skær dem i 3-4 cm lange stykker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg og vand sammen, og pensl finskbrødene med æggestrygelsen. Bland mandler og sukker sammen, og drys det på kagerne.
Bag dine finskbrød ved 200° i 8-10 minutter. Lad dem køle af på rist.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Super nem konfekt - der ser smuk ud.
Opskriften giver 20 stykker konfekt.
30 g tørrede blåbær
150 g god marcipan
125 g mørk chokolade
15 kandiserede violer
lidt guldstøv
Hak blåbærrene fint og bland dem i marcipanen, Tril massen til 20 kugler.
Smelt chokoladen over vandbad. Overtræk kuglerne med chokolade, og sæt dem til at tørre på bagepapir i køleskabet.
Varm resten af chokoladen op igen, og kom den i en lille sprøjtepose. Sprøjt striber af chokolade på kuglerne, og sæt en viol på hver. Drys med lidt guldstøv, og opbevar dem i køleskab indtil brug.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Lavet i min nye cataplana. Der er super smart, når jeg både skal stege og dampe.
Se i øvrigt tidligere indlæg - måske kan du stadig nå at vinde en?
Og i øvrigt nok verdens nemmeste og hurtigste and!!?!
Opskriften er til 2 personer
1 andebryst, i skiver
lidt olie til stegning
2 fed hvidløg i skiver
100 g nudler, gerne udon
1 dl østerssauce
1/2 - 1 dl vand
400 g broccoli, i buketter
Steg andebrystet i lidt olie i en varm (cataplana) wok. Lad den tage lidt farve. Tilsæt hvidløg og steg i 1-2 minutter mere.
Kog imens nudlerne møre i saltet vand og dræn vandet fra dem.
Tilsæt østerssauce til anden, lidt vand og broccoli. Læg låg på og lad broccolien dampe i et minut eller 3. Kom nudlerne med det sidste minut.
Servér straks!
Opskrift og ubehjælpelige fotos: Louisa Lorang
Det er 1. december - så mon ikke en julekonkurrence kan få gang i stemningen?
Jeg har netop testet denne cataplana wok (se indlæg herover) og er super glad!
Cataplanaen er hurtig, har et ret tætsluttende låg og kan bruges på alle varmekilder + kan smides i opvaskemaskinen.
Vind en cataplana magen til min, blot ved at skrive hvor den stammer fra.
(Tjek dette link, hvis du har brug for hjælp http://vinport.dk/ - det er dem der importerer den...wok OG vin...win/win)
Her kan du også se hvor fin den er - uden min spejling!
Jeg trækker lod blandt alle rigtige besvarelser 2. søndag i advent.
Dit svar bliver først udgivet på søndag....for ellers kan du jo "kigge efter" :-)
Husk navn og adresse, så Vinport kan sende dig præmien, hvis du er den heldige vinder.
Glædelig jul for pokker!
Kh Louisa
Fordi grønkål er TOPPEN!
Her med ristede hasselnødder. Men ristet chorizo eller god bacon kan også gøre lykke.
Opskriften er til 2 personer
1 løg, hakket olie til stegning
2 fed hvidløg, hakkede
1 bagekartoffel i små terninger (ca. 300 g)
300 g grønkål, ribbet og hakket (ca. 250 g ordnet vægt)
1 l grøntsagsbouillon
salt
ENDVIDERE:
50 g hasselnødder
1 spsk. smør
salt
TILBEHØR:
groft brød
Sautér løget i lidt olie i en stor gryde. Kom hvidløg og kartoffel ved, og lad det hele varme godt igennem, uden at det tager farve.
Kom grønkålen på, og giv det 1 minut. Tilsæt bouillonen, og lad suppen simre i ca. 20 minutter under låg, eller indtil grøntsagerne er helt møre. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt. Tilsæt evt. en smule kogende vand, hvis du synes, suppen er for tyk.
Rist imens hasselnødderne i smør på en varm pande. Krydr dem med salt, og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Anret suppen med sprøde nødder, og servér straks med groft brød til.
Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann