Søg i denne blog

onsdag den 5. januar 2011

Rødbederisotto

......eller tøse-risotto, om man vil.


Opskriften er til 2 personer.





1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, hakkede
lidt olie til stegning
2 dl risottoris
1 dl hvidvin
ca. 7 dl grøntsagsbouillon
250 g rødbeder, revne
1 dl revet parmesan
salt og peber
ENDVIDERE:
100 g blød gedeost
50 g ristede græskarkerner
100 g rucolasalat
citronsaft
Sautér løg og hvidløg i lidt olie i en dyb pande, uden at det tager farve. Kom risene på, og lad dem stege med i kort tid. Tilsæt hvidvinen og derefter bouillonen, lidt ad gangen, så risene hele tiden har en smule væske, men ikke for meget. Tilsæt de revne rødbeder efter ca. 10 minutter, eller når du har halvdelen af bouillonen tilbage. Fortsæt, til bouillonen er absorberet, og rødbederne er møre, og risene har en smule bid. Kom parmesanen i, og smag til med salt og peber.
Servér risottoen toppet med gedeost og græskarkerner, og giv rucola med citronsaft til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 4. januar 2011

Linsesuppe

Se hvordan du laver super billig, dejlig og sund linsesuppe her - eller følg opskriften herunder:

LINSESUPPE
Hovedret til 3-4 personer

2 tsk. spidskommen
1 tsk. korianderfrø
2 fed hvidløg
1-2 små tørrede chilier
2 spsk. hakket ingefær
3-4 spsk. olivenolie
3 gulerødder, i små tern
2 stilke bladselleri, i små tern
1 lille løg, hakket
250 g røde linser
1 liter grøntsagsbouillon
salt
ENDVIDERE
½ hvidkål eller et spidskål, i tynde strimler
julienne af ingefær
plukket koriander
groft brød
Rist spidskommen og korianderfrø på en tør, varm pande, til de begynder at dufte. Stød dem i en morter sammen med hvidløg og chili. Rist krydderierne i olivenolie i en stor, varm gryde sammen med ingefær, gulerødder og løg. Det skal ikke tage farve, men løgene skal blive klare. Kom linser på og lad dem få varmen. Tilsæt bouillon og lad suppen simre under låg i ca. 20-25 minutter, eller til grøntsager og linser er møre og udkogte. Smag suppen til med salt og anret kål i dybe tallerkner eller skåle. Hæld den rygende varme suppe over og top med ingefær og koriander og giv groft brød


Opskrift: Louisa Lorang 

Chili con carne

Tjek Go Morgen Danmark her - og se hvordan du laver billig og top-lækker chili.
Eller følg opskriften herunder:


CHILI CON CARNE – the cowboy way
Hovedret til 3-4 personer

Husk at sætte bønner i blød dagen i forvejen.
100 g tørrede sorte bønner, udbløde
100 g tørrede pinto bønner, udblødte
3-4 laurbærblade
4-500 g oksekød i grove tern, gerne fra klump
olie til stegning
2 små løg, hakkede
3 fed hvidløg, hakkede
3 stængler bladselleri, hakkede
2 gulerødder, revet
1 spsk. stødt koriander
1½ spsk. stødt spidskommen
100 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater (á 400 g)
4 dl vand
25 g mørk chokolade
2-4 spsk. chipotle chili – eller efter smag (kan erstattes af anden chilipaste)
1 rød chili, hakket med kerner – eller efter smag
salt
1-2 tsk. sukker
ENDVIDERE
cremefraiche
plukket koriander
hakket rødløg
Tabasco
groft brød
hæld vandet fra bønnerne, skyl dem og kog dem hver for sig i rigeligt og usaltet vand i 50-60 minutter sammen med et par laurbærblade, eller til de er møre med ikke udkogte
Brun kødet i lidt olie i en stor, varm gryde. Tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i lidt olie i den varme gryde og lad det stege med lidt, men uden at det tager for meget farve. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Lad det hele få varmen og kom tomatpuré samt hakkede tomater i. Lad det komme op at koge og tilsæt derefter vand, chokolade, chipotle og finthakket rød chili. Lad chilien simre under låg i ca. 1 time- 1½ time eller til kødet er mørt. Rør jævnligt så det ikke brænder fast og tjek undervejs om der mangler lidt mere vand. Tilsæt kogte bønner og lad dem varme godt igennem. Smag til med salt og sukker og evt. mere chipotle.
Servér rygende varm med cremefraiche, rødløg og koriander. Giv brød og tabasco ved siden af.

Opskrift: Louisa Lorang

lørdag den 1. januar 2011

Vågn-op-juice



Så er det vist tid til at vågne op. 
Start dagen/året med en frisk juice, der ikke kræver en saftpresser, men kan klares på en blender.
Du kan evt. komme aloe vera-juice i. Køb det i helsekosten, eller lav også gerne juicen uden.
....øhhhhhh - og man kan godt spise pølser og æg til!


Opskriften er til 2 personer





1 æble
2 stilke bladselleri
2 dl isterninger
1 tsk. revet ingefær
2 dl friskpresset
appelsinjuice
saft af 1 pink grapefrugt
evt. et par skefulde aloe vera-juice
 
Skær æblet i kvarter, og fjern kernehuset. Skræl bladsellerien, det behøver ikke være så omhyggeligt, og skær stænglerne i grove stykker. Kom æble, bladselleri, isterninger, ingefær, appelsinjuice og grapefrugtsaft i en blender, og blend. Servér straks. 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 30. december 2010

Torsk med rogn og asparges

Slet, slet ikke i sæson. Men det er jo nytår og måske man slet ikke kan undvære asparges? Stenbiderrogn kommer snart, fås på frost mens vi venter. Eller brug ørredrogn  i stedet - så kan du godt nøjes med lidt mindre. 


Opskriften er til 2 personer.




Madplan


3 spsk. cremefraiche
1 tsk. dijonsennep
1-2 spsk. citronsaft
½ bundt dild, hakket
100 g renset stenbiderrogn
(eller f.eks. ørredrogn)
salt
300 g torsk uden skind og ben
lidt smør
salt
ENDVIDERE:
2 bundter forårsløg
1 dl vand
1 spsk. smør
salt
½ bundt dild, plukket
TILBEHØR:
400 g ristede kartofler
citronbåde
Rør cremefraichen med dijonsennep, citronsaft, hakket dild og 2 spiseskefulde af stenbiderrognen. Smag til med salt. Del fisken i to stykker, og læg dem på bagepapir. Top med en smule smør og salt, og bag den ved 200°, til den er akkurat gennemtilberedt. Du kan se det ved, at lamellerne nemt falder fra hinanden. Skær bund og top af forårsløgene, og skær dem over på
midten. Vask dem grundigt, og kom 1 dl vand, 1 spiseskefuld smør og lidt salt på en dyb pande, og lad det koge op. Kom forårsløgene i, og lad dem dampe under låg i 2-3 minutter.
Anret løg med torsk, rogncreme, stenbiderrogn og dild, og servér straks med ristede kartofler og citron.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

Torsk med porre

Eller er dette din nytårstorsk?


Opskriften er til 2 personer.





300 g torsk med skind, uden ben
lidt olie til stegning
2-3 porrer
2 dl vand
1 spsk. smør
salt
50 g smuttede mandler
TILBEHØR:
500 g ristede kartofler
citronbåde
Skær porrerne i aflange stykker, og skyl dem grundigt. Kog vand, smør og salt op, og damp porrerne i 3-4 minutter. Kom mandlerne i det sidste minut.
Del torsken i to pæne stykker, og rist dem med skindsiden nedad i lidt olie på en varm pande. Lad dem stege næsten færdige på skindsiden. Tag panden af varmen, vend fisken, og lad den stege færdig på eftervarmen. Krydr med salt.
Anret torsken på dampede porrer, og servér med ristede kartofler og citronbåde.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

Torsk med æble og rosenkål

Enkelt og nemt og måske din nytårstorsk?
Opskriften er til 2 personer.





300 g torsk i filet, uden skæl og ben
lidt olie til stegning
flagesalt
ENDVIDERE:
1 spsk. smør
1½ dl vand
salt

2 spsk. citronsaft
300 g rosenkål, halverede
TILBEHØR:
plukket dild
1 æble skåret i miniterninger
olie og eddike til dilden
groft brød eller ristede kartofler
Del fisken i pæne stykker, og steg den med skindsiden nedad i lidt olie på en varm pande. Lad den stege næsten færdig på skindsiden. Tag panden af varmen, vend fisken, og steg den færdig på eftervarmen. Krydr med salt.
Kom imens smør, vand, salt og citronsaft i en sauterepande, og lad det koge op. Kom rosenkålene i, og lad dem dampe under låg i 2-3 minutter.
Anret rosenkålen med væde i dybe tallerkener. Læg torsken ovenpå, top med dild og æble, og servér straks med groft brød  eller ristede kartofler til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann