Søg i denne blog

mandag den 11. april 2011

Hellefisk de luxe




ASPARGES:
1 dl vand
1 spsk. smør
1 tsk. salt
250 g grønne asparges

HELLEFISK:
1 dl vand
1 dl hvidvin
½ tsk. salt
1 spsk. smør
350 g hellefisk uden skind og ben

ENDVIDERE:
2 dl cremefraiche eller drænet yoghurt
2 tsk. dijonsennep
1 tsk. fintrevet citronskal (øko, selvfølgelig!)
salt

TILBEHØR:
1 potte ærteskud eller brøndkarse
groft brød
citronbåde

Sæt en dyb pande over med vand, smør og salt. Knæk den nederste, træede ende af aspargesene, og kassér den. Kom aspargesene i vandet, og lad dem dampe i 1-2 minutter. Hæld straks vandet fra, og lad dem dryppe af i en si.
Sæt imens vand, hvidvin, smør og salt over i endnu en dyb pande. Lad det koge op. Skær fisken i 4 stykker, kom den i panden, og læg låg på. Lad fisken dampe i 2-3 minutter, alt efter tykkelse. Tag den forsigtigt op.
Rør imens cremefraiche med sennep og citronskal, og smag til med salt. Anret aspargesene på et fad eller en stor tallerken med hellefisk, cremefraichedressing og ærteskud. Giv brød og citronbåde til.
TIP: Hvis du har mere end 15 minutter, kan du servere kartofler til i stedet for brød.
Opskrift: Louisa Lorang, fra Vild Med Hverdagen
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 10. april 2011

På besøg hos Aarstiderne

I næste weekend smutter jeg til Humlebæk med et par nye bøger under armen. Køkkenet laver smagsprøver og dejlig frokost.
Kom og hils, smag og klap et lam!?

lørdag den 9. april 2011

Rabarber-drømme

Rabarberne er der næsten. Eller måske har du allerede fundet en lille spæd håndfuld i haven? 


Prøv denne opskrift, der er totalt snyd. 
Lav marengs selv, hvis du er en stræber.

Kompotten er i øvrigt også fantastisk på is eller ristet brød.

Opskriften er til 4-6 personer



300 g rabarber
200 g sukker
2 stjerneanis
ENDVIDERE
¼ liter piskefløde
200 g jordbær
100 g marengs (kys)
Skær rabarberne i 2 cm tykke skiver og kom dem i en kasserolle med sukker og stjerneanis. Lad det simre i 10 minutter, til at sukkeret er smeltet og rabarberne er blevet til kompot. Tag stjerneanisen op og kassér den. Sæt kompotten i køleskab (fryser hvis du har travlt), og lad den køle helt af.
Pisk fløden til blødt skum og skær jordbærrene i skiver.
Kom kompot, marengs, flødeskum og jordbær i 4-6 glas og servér straks.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Tia Borgsmidt

torsdag den 7. april 2011

Citronkylling - med løvstikkekartofler


Løvstikke er en af mine yndlings krydderurter. Men brug den med respekt. FOR meget løvstikke er bare…. ja – for meget!

Opskriften er til 4 (2 store og 2 små)



1 stor kylling, gerne økologisk
2 økologiske citroner
1 spsk. flagesalt
2 spsk. smør
ENDVIDERE
1 kg kartofler
100 g smør + lidt til formene
1 løg
2 fed hvidløg
2 håndfulde plukket løvstikke
salt
TILBEHØR
1 stort salathoved, gerne egeblad
1 bundt dild
1 rødløg
1 spsk. flydende honning
3-4 spsk. citron
2-3 spsk. koldpresset rapsolie
salt
200 g ærter, gerne friskbælgede


·      Rens kyllingen for evt. blodrester og dup den tør med køkkenrulle.
·      Tænd ovnen på 200 grader (helst varmluft).
·      Læg den på en rist, dryp den med citronsaft af to øko citroner og kom citronskallerne ind i kyllingen. Gnid den med salt og læg smørklatter på den. Steg kyllingen i den varme ovn i ca. 1 time-1 time og 15 minutter, eller til den er gennemtilberedt.
·      Skræl imens kartoflerne og skær dem i ultra tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
·      Smelt 100 g smør og hak løg og hvidløg meget fint.
·      Vend kartoffelskiverne med smeltet smør, løg og hvidløg og krydr med salt.
·      Smør 4 små, ovnfaste fade og læg kartoflerne lagvis i dem. Læg blade af løvstikke i mellem og afslut med kartofler. Sæt dem i ovnen med kyllingen og bag dem i 45 minutter, eller til de er møre og gyldne.
·      Pluk imens salat og dild og skyl begge dele og tør det grundigt.
·      Skær løget i tynde skiver.
·      Rør honning, citronsaft, olie og salt sammen og vend salat, dild, løg og ærter med dressingen.
·      Servér kylling, løvstikkekartofler og salat.

TIP: Hvis du laver denne ret til gæster, kan du sagtens lave kartoflerne dagen i forvejen og blot varme dem når dine gæster kommer.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 5. april 2011

VIND VILD MED HVERDAGEN

Fortæl om din favorit restaurant og få chancen for at vinde min nye bog - Vild med hverdagen.
Og få inspiration til hurtig og nem hverdagsmad - HEP!



Jeg sætter to bøger på højkant til alle der skriver lidt - eller bare navnet på deres favorit restaurant. For jeg er såååå nysgerrig efter at vide, hvad og hvor I spiser når det ikke skal gå hurtigt i hverdagen.
Hvad hedder den? Hvor ligger den? Hvad spiste du sidst du var der?
Del og deltag i lodtrækningen.

Jeg tækker to vindere torsdag den 14. april.

Håber at I vil lege med :-)

Kh L

mandag den 4. april 2011

Stegte nudler - med agurketopping

Hvis du er sulten NU! Så grib kniven og brug 15 minutter på disse stegte nudler

Gari (den syltede ingefær du kender fra sushi) giver, sammen med agurken,  et friskt pift til de stegte nudler.

Opskriften er til 4 personer - 2 store og 2 små



½ liter vand
250 g nudler, gerne udon
salt
200 g fast tofu
olie til stegning
2 fed hvidløg
2 æg
1-2 tsk. sukker
1 bundt forårsløg
50 g peanuts
2-3 spsk. soja
100 g bønnespirer
ENDVIDERE
1 agurk
1-2 spsk. gari (syltet ingefær)
1 håndfuld plukket koriander (kan undlades)

·      Kog vandet op i en elkedel, hæld det i en gryde, tilsæt salt og kog nudlerne i 5-7 minutter,    eller efter anvisningen på pakken.
·      Skær imens tofuen i terninger og rist dem i olie på en stor, varm pande i 2-4 minutter.
·      Skær hvidløgene i tynde skiver og kom dem på panden.
·      Slå æggene ud og pisk dem let sammen. Kom dem på panden og steg dem til de er bløde røræg. Tilsæt sukker.
·      Snit forårsløgene fint og hak peanuts groft.
·      Dræn vandet fra nudlerne og kom dem på panden med æggene.
·      Tilsæt forårsløg, peanut og soja og lad det stege i 1-2 minutter. Smag til med soja og sukker.
·      Tilsæt bønnespirer, tag panden af varmen og vend det hele rundt.
·      Skær imens agurken i ultra tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
·      Vend agurk, gari og koriander og anret nudlerne med agurkesalaten på toppen.
·      Servér straks.

TIP: Hvis du ikke er så meget til tofu, kan du strimle to kyllingebryster eller to koteletter og stege dem inden du kommer hvidløg på panden.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Regi: Kähler

søndag den 3. april 2011

Muslinger med fritter

Uhmmmm....muslinger med ovn-fritter og snyde-cæsar-agtig-mayo.
Alt hvad jeg behøver!


Opskriften er til 2 personer




3-4 bagekartofler
olie til stegning
salt
lidt hakket timian
3 spsk. mayonnaise
½ dl revet parmesan
1 lille fed hvidløg, revet
1 spsk. æbleeddike
ENDVIDERE:
1 kg blåmuslinger
2 gulerødder i små bitte terninger
1 løg, hakket
2 fed hvidløg i tynde skiver
lidt olie til stegning
1 dl hvidvin
1 dl vand
1-2 spsk. hakket timian
TILBEHØR:
100 g blandet salat
lidt citronsaft
Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i både. Hvis du har tid, så udvand dem i 1-3 timer i koldt vand. Skift vandet undervejs. Tør kartoflerne med køkkenrulle. Ellers spring det trin over, de bliver stadig dejlige.
Vend kartoflerne med en smule olie, salt og timian, og fordel dem på bagepapir på en bageplade. Bag dem i en forvarmet ovn ved 220° i ca. 35 minutter. Afslut evt. med grill. Vend de gyldne kartofler med hakket timian.
Rør imens mayonnaisen med parmesan, hvidløg og eddike.
Skrub muslingerne, og kassér de muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet.
Sautér gulerødder, løg og hvidløg i olie i en varm stor gryde. Det skal ikke tage farve. Kom muslingerne i, og lad dem kort varme med. Hæld vinen på; lad det koge op, og kom derefter vand på. Sæt låg på gryden, og lad muslingerne simre under låg i 3-5 minutter. Ryst gerne gryden undervejs.
Kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig under tilberedningen. Krydr med timian, og servér straks muslinger med fritter, mayo og blandet salat vendt med citronsaft.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann