Søg i denne blog

tirsdag den 21. december 2010

Rødkål

Rødkål til julstegen eller fuglen. 
Vi spiser både en rå og en lun rødkål juleaften. Ja, og også gerne resten af året for pokker.

Se med her hvordan de tager sig ud i Go' Morgen Danmark, eller følg opskrifterne herunder:

RØDKÅL – NÆSTEN SOM DIN MORMORS
(tilbehør til 4-6 personer)

1 lille rødkål
½-1 stang vanilje
2 stjerneanis
2 dl koncentreret solbærsaft
2½ dl sukker
1½ dl eddike, gerne æbleeddike
Snit rødkålen med en stor kniv, skyl den og kom den i en gryde med vaniljekorn, vaniljestang, stjerneanis, solbærsaft og sukker. Lad den simre i 10-15 minutter. tilsæt eddiken og lad den småkoge i yderligere 15 minutter. Jeg kan godt lide at rødkålen har bid, men er du ikke til det kan du lade den simre længere inden du kommer eddike i.
Smag rødkålen til og servér den lun.

RØDKÅL – RAW-STYLE
(tilbehør til 4-6 personer)
Du kan købe miso i din helsekost. Eller køb det online på www.naturesource.dk

½ lille rødkål
½ lille hvidkål
1 bundt koriander, plukket
ENDVIDERE
1 fed hvidløg
ca. 15 g skrællet ingefær
1½ spsk. flydende honning
½ dl limesaft (af ca. 1½ lime)
½ dl hvid, sød miso
1 spsk. tamari eller soja
Snit kålen ultrafint, gerne på et mandolinjern. Vend det med koriander og anret det på et stort fad.
Riv hvidløg og ingefær fint og rør det sammen med honning, limesaft og miso. Smag til med tamari eller soja og dryp dressingen over salaten.
Servér straks, gerne til fugl eller gris.

Af: Louisa Lorang

Lynhurtig nougatkonfekt

1-2-3 = konfekt!

Så hurtig, syndig nougatkonfekt. 
Den skal spises kold og gerne til stærk kaffe.....



200 g nougat
40 g ristede mandler
30 g ristede hasselnødder
40 g rosiner sultana rosiner
Smelt nougaten over vandbad.
Rist mandler og hasselnødder i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde. Lad dem køle af.
Rør nødder og rosiner i den smeltede nougat og hæld det hele i en plastik beholder (ca. 12 x 12 cm). Sæt nougaten på køl i minimum 2 timer, gerne til næste dag.
Vend nougaten ud af formen når den er helt kold, det er praktisk at det er en plastikform, så kan du bøje den lidt så nougaten slipper.
Skær nougaten i grove klodser og servér kolde.
Nougatkonfekten holder sig i minimum 1 uge i køleskab.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 20. december 2010

Rødbedesild

Det er altid vigtigt, at have en ordentlig hygiejne i køkkenet. Men når man sylter, hvad enten det er sild, sødt eller surt, er det særdeles vigtigt at hygiejnen er helt i top. Når du håndterer sildene kan du evt. anvende gummihandsker (egnet til madlavning), for at undgå at overfører bakterier til fisken. Vask under alle omstændigheder dine hænder en ekstra gang.

Hvis du støder på saltede sild (spegesild), kan du udvande dem og sylte dem fra bunden. Det er toppen af poppen - men de er ikke så nemme at få fat på.

Opskriften giver 2 glas.


½ liter sukker
½ liter klar lagereddike
4 laurbærblade
1 spsk. peberkorn
1 spsk. korianderfrø
10 nelliker
10 mini rødløg (eller små skalotteløg)
2 rødbeder
2 glas gammeldags modnede sild (400 g drænet vægt)
Kom sukker, eddike, laurbærblade, peber, koriander og nelliker i en gryde og lad det koge op til sukkeret er smeltet.
Pil rødløgene og kom dem i lagen. Lad løgene simre med i ca. 10 minutter.
Skræl rødbederne og skær dem i ultra tynde skiver, gerne på et mandolinjern. Kom rødbederne i gryden og lad lagen koge op. Tag gryden af varmen og lad lagen køle helt af.
Tag sildene op af glasset og dyp dem tørrer på køkkenrulle. Skær dem i mundrette stykker og fordel dem i 2 mindre, skoldede sylte glas. Hæld lagen over og luk lågene tæt. Opbevar dem koldt.
Sildene er klar til servering efter 1 døgn. De kan holde sig i op til 8 dage i køleskab.
Servér dem gerne med rugbrød, cremefraiche, dild og de syltede løg og rødbeder.

Af: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 19. december 2010

Røget laks med flødepeberrod

Top hurtige appetitvækkere.
Vælg den bedste laks du kan opdrive, så bliver du glad!!!
Og husk at peberroden godt må bide lidt igen, når du smager fløden til.



3 skiver pumpernikkel
lidt olivenolie
flagesalt
1 dl piskefløde
1 tsk. dijonsennep
masser af revet peberrod
150 g røget laks
ENDVIDERE
revet peberrod
dild kviste
limebåde
Skær brødet i kvarte, så du har 12 stykker i alt. Læg dem på bagepapir og dryp med olie og salt. Rist dem i en forvarmet ovn ved 185 grader i ca. 10-15 minutter, til de er sprøde. Lad dem køle lidt. Pisk fløden til skum og smag til med sennep og peberrod.
Smør lidt flødeskum på hvert stykke brød. Skær laksen i 12 små stykker og anret laksen på de små brød, top med dild og pynt med revet peberrod. Servér straks med limebåde til.

Af: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 18. december 2010

Dadler med tallegio

Lav dadlerne klar og smid dem i en forvarmet ovn, når gæsterne ringer på døren. De er bedst varme, og du er bedst når forarbejdet er lavet.

Opskriften er til 3-4 personer som snack




12 store dadler
150 g tallegio, skåret i 12 stykker
ca. 80 g lufttørret skinke (6 skiver)
Skær et snit i toppen af dadlerne og fjern forsigtigt stenene. Fyld dadlerne med ost. Skær skinken over på midten, så du har 12 lange stykker i alt, og rul den om dadlerne. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 6-8 minutter, eller til skinken er sprød og osten varm.
Servér straks.


Af: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 17. december 2010

Hyldebærtoddy med tuille

Brug den varme drink i stedet for gløgg. Den varmer dejligt og smager friskt af både citron og lakrids.
Lakridspulver kan købes i helsekostforretninger og i nogle hobbyforretninger. Kan du ikke skaffe det kan tuillen sagtens laves uden eller bruge knust anis.

Opskriften giver mange tuilles, men drinken er til 4



TUILLE
50 g smør
1½ æggehvider
50 g flormelis
50 g mel
Evt. 2 spsk. lakridspulver
Smelt smør og rør det hele sammen. Rør lakridspulver i massen. Sæt dejen i køleskab i minimum 30 minutter.
Opvarm ovnen til 175 grader og smør dejen op på en silikonemåtte (evt. et stykke bagepapir) med en palet.
Bag i ovnen i 3-6 minutter – hold øje.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle på pladen. Servér til hyldebærtoddyen.
Hvis du ønsker snoede tuilles kan du sno dem rundt om skaftet på en grydeske mens de stadig er varme. tag kun en ud af ovnen ad gangen, så undgår du nemmere at de knækker.

HYLDEBÆRTODDY
2 dl koncentreret hyldebærsaft
3 dl vand
2 stjerneanis
Skal af ½ økologisk citron
3 spsk. citronsaft
1 dl vodka
Varm hyldebærsaft med vand, stjerneanis og citronskal. Smag den til med citronsaft. Tag den af varmen og tilsæt vodka.
Servér i glas med en sprød tuille til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

Hausfrau-kage-pynt

PYNT TIL DU SKAMMER DIG!
......og hos mig skal der heldigvis meget til at jeg skammer mig, så jeg pynter derudad.

Se klippet her fra Go Morgen Danmark - og få opskrifterne her på siden.




GINGERBREAD COOKIES
Mange

125 g smør
100 g muscovadosukker eller brun farin
4 spsk. mørk sirup
325 g hvedemel
1 knsp. salt
1 tsk. natron
2 tsk. stødt ingefær
½ tsk. stødt allehånde
Smelt smør, sukker og sirup i en kasserolle, under omrøring. Sigt mel, natron, salt, ingefær og allehånde i en skål og rør den smeltede sukkermasse i. Rør til dejen er fast og nem at arbejde med.
Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse på et bord drysset med mel.
Dejen er nemmest at arbejde med når den er lun, så brug den med det samme.
Stik figurer ud efter ønske og bag dem på en bageplade med bagepapir i en forvarmet ovn ved 170 grader i 8-10 minutter, eller tril de er gyldne og bagte.
Lad dem køle af på pladen.             

ROYAL ICING

Denne opskrift er på hvid glasur. Kommer du f.eks. flydende frugtfarve i, skal du bruge lidt mere flormelis. Men pas på at glasuren ikke bliver for tyk, så kan du nemlig ikke ”tegne” i den.

½ dl æggehvide
Ca. 150 g flormelis

JULE-CUPCAKES MED CHOKOLADE OG PEBERMYNTE
20 mini cupcakes – eller 10 almindelige

CUPCAKE
250 g blødt smør
175 g sukker
Korn af ½ stang vanilje
100 g smeltet, mørk chokolade
2 små æg
2 spsk. kakaopulver
225 g mel
½ tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 knsp. salt
1 dl mælk eller fløde
Evt. papirsforme
GLASUR
250 g mascarpone
korn af ½ stang vanilje
350 g flormelis
PYNT
Knuste pebermynte bolcher, glimmer eller sølvkugler
Pisk smør, sukker og vanilje hvidt og luftigt med en elpisker.  Smelt smørret og pisk det i smørret. Kom æggene i et af gangen mens du fortsat pisker. Bland mel, kakaopulver, bagepulver, natron og salt og sigt det i dejen. Tilsæt til sidst mælk eller fløde og pisk til massen er samlet og glat. Fyld dejen i en sprøjtepose og fordel den i muffinforme. De skal kun fyldes halvt op.
Bag kagerne ved 165 grader, varmluft (175-180 i alm. ovn) i 15-25 minutter, eller til de er gennembagte, alt efter størrelse. Lad dem køle af inden du giver dem glasur.
Pisk mascarpone og vanilje sammen og tilsæt flormelis lidt af gangen, mens du fortsat pisker.
Kom glasuren i en sprøjtepose og sprøjt den på kagerne, eller smør glasuren på med en palet.
Pynt med knuste pebermyntebolcher eller andet gear og servér


DET KAN DU BRUGE:
Knuste bolcher
Små chokoladepastiller
Sukkerkugler
Guldstøv
Sølvkugler
Spiseligt glimmer
Glimmersukker
Perlesukker
Krymmel
Og meget andet (indtil du skammer dig!)

Du kan købe frugtfarve, sukkerkugler, krymmel mm. i de fleste større supermarkeder.
Du kan købe flere farver, glimmer, guld og sølv hos http://specialkoebmanden.dk/

Af Louisa Lorang