Søg i denne blog

søndag den 29. januar 2012

Vind en smuk kogebog


VIND VIND VIND VIND

Lam & får 
en koge- og erfaringsbog 

Jeg har netop modtaget Kjeld Bjørnagers nyeste kogebog.


Bogen er spækket med opskrifter og beretninger om får og lam. Og ikke mindst er den smukt illustreret af kunstrenen Andrei Kolkoutine.
Bogen koster 250 kr. og udkom i december 2011 på forlaget Klematis.

Jeg elsker lam og får, så den er super velkommen i mit køkken!

Vind bogen på min side. Bare skriv i kommentarfeltet om din bedste oplevelse med fåre- eller lammekød.
Jeg trækker en vinder søndag den 5. feb. klokken 15. HEP!

Se forlagets tekst om bogen her:

Erfaringerne fra tyve år med får – både på græs og i gryderne – er bogens to temaer. Der berettes levende om årets gang og praktiske gøremål med et fårehold. Og vi er med i køkkenet, hvor lam og får er basis for talrige kulinariske oplevelser.
Fårene tilhører racen gotlandsk pelsfår. De opdrættes på forfatterens fjorten tønder land store ejendom, og til hver af de fire årstider får vi konkrete råd om pasning og sygdomme, lam og læmning, udsætning og slagtning, partering og tilberedning.
Inspirationen til mange af retterne er hentet på Balkan og i Kaukasus, hvor der er stolte traditioner for at lave mad med lamme- og fårekød. Opskrifterne er blevet til ud fra et ønske om, at vi også på vore breddegrader udnytter og udvikler de mange smagsmuligheder, der er i lam og får. Disse har forfatterens gæster allerede nydt godt af gennem årene, og nu inviteres læserne med indenfor i det arbejdende madværksted.
Kjeld Bjørnager har tidligere skrevet kogebøgerne Balkanmad fra Bulgarien og Russisk mad.
Den russiske kunstner Andrei Kolkoutine har til denne bog skabt en serie malerier, der i et let og poetisk billedsprog fortæller om fårenes liv, deres oplevelser med hinanden og naturen.


24 kommentarer:

 1. Hej Louise!

  De to bedste lammeretter jeg har smagt kæmper om 1. pladsen, svært at vælge.

  1. Den mest møre langtidststegte provence-lammekølle m. frisk rosmarin og hvidløg, dækket med tomatpuré og rasp,og flødekartofler m. hvidløg, hvor saften fra stegen dryppede ned i under tilberedningen.

  2. Indisk gryderet m. lam i spinat, også en fantastisk ret.

  Venlig hilsen
  Lykke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillykke Lykke!

   Du har vundet....
   ....send mig din adresse på
   louisa@lorang.dk
   så sender jeg bogen til dig ASAP

   Kh L

   Slet
 2. Desværre er familien ikke meget for lammekød, så jeg smagte min første portion lammekødboller for to år siden - det var på en vildt autentisk marokkansk restaurant på Camden Market sammen med min onkel og bror, og åh, jeg var blown away! Smagen, duften, de søde mennesker og den dejlige atmosfære gjorde aftenen helt fantastisk :-)

  SvarSlet
 3. Vores bryllupsrejse for 7 år siden gik til noget så eksotisk som et sommerhus ved vesterhavet vi ville bare slappe af og spise skøn mad i nogle dage. Den første aften spiste vi lammeryg med græske kartofler og jeg ved ikke om det var nyforelskelsen der gjorde det, men det var i hvert fald mit livs skønneste måltid!
  Tak for en fin blog, lavede timian/citron kyllingen med jordskokker i går - lækkert og nemt!

  Mvh
  Edith - edith.Kristensen@nop.dk

  SvarSlet
 4. Hej Louise
  Jeg har spist mange gode og lækre retter med både lam og får. For nylig fik jeg en lammegryde hos Tire Bouchon og det reddede en ensom aften i København.
  Tak for en god blog.

  SvarSlet
 5. Den bedste oplevelse med lam, var da mig og min rigtig gode veninde, besluttede os for at vi skulle lave lammekølle i römertopf, i en af påskedagende. Vi ville gerne have spist mange sammen, men vi endte kun os to, da mange i vores omgangskreds ikke kan lide lam. Vi tog en af hendes storebrors geniale kogebøger frem, og fik lavet lammekøllen i stegesoen, med nogle bagte rodfrugter. Derefter gik vi ned i botanisk have i Århus, for at fodre ænderne, det var en helt fantastisk dag,i påskelammets navn. Det er bare en af de fantastisk retter med lam jeg har prøvet.

  SvarSlet
 6. Hej louisa! Tak for fantastiske inspirerende og ikke særligt tidskrævende opskrifter - fantastisk for en mor til 3 børn på 3 og derunder :)
  Min bedste lammeoplevelse var en katastrofe! Min mands bedste ven lavede helstegt lam til vores bryllup men grillen var i stykker, spiddet gik i stykker og det regnede i lårfede stråler hele dagen mens han stod under en lille hvepavillion og drejede spid og kokkererede sit hjerte ud... Det var på ingen måde en gastronomisk oplevelse men den var lavet med blod, sved og hjerteguld! Stakkels mand, han var helt fra den... Det her vi heldigvis kunne grine af mange gange og han fik masser af rygklap for sin præstation - også på dagen :)

  Vi elsker lam herhjemme og har haft mange gode oplevelser i det's selskab men mangler endnu at give os i kast med fåret...

  Mange hilsner og held og lykke til jer alle!

  Mvh Trine (trinehyttel@gmail.com)

  SvarSlet
 7. Men bedste oplevelse med lam, var sidste år, da jeg lavede en lammekølle og smurte den godt ind i honning og dijonsennep. Den blev stegt lige perfekt, og ældstesøn spørge stadig, hvornår vi kan få det igen. Der var også rester til dagen efter, som smagte rigtig godt i salaten...

  SvarSlet
 8. Hej

  Mine bedste oplevelser med lammekød har klart været, når jeg har fået "hjemmeavlet" lammekød fra små danske hobbyavlere. Så er kødet af en helt særlig kvalitet.

  Eller har vi i Århus Bazar Vest, hvor slagteren har lammekød af helt fantastisk kvalitet - også hakket lam til lammedeller!

  Jeg har haft stor succes med at lave hvidløgsspækket kølle i både ovn og Weber og en dejlig lammefrikasse til familiens påskefrokost med læssevis af dild i sovsen.

  Venlig hilsen
  Charlotte Corty

  SvarSlet
 9. Hej

  Mine bedste oplevelser med lammekød har klart været, når jeg har fået "hjemmeavlet" lammekød fra små danske hobbyavlere. Så er kødet af en helt særlig kvalitet.

  Eller har vi i Århus Bazar Vest, hvor slagteren har lammekød af helt fantastisk kvalitet - også hakket lam til lammedeller!

  Jeg har haft stor succes med at lave hvidløgsspækket kølle i både ovn og Weber og en dejlig lammefrikasse til familiens påskefrokost med læssevis af dild i sovsen.

  Venlig hilsen
  Charlotte Corty

  SvarSlet
 10. Åhhh jeg elsker lam! Min bedste oplevelse er Lam fyldt med hvidløg og timian, pakket ind i saltdej og stegt i mange, mange timer i et åbent bål eller en jordovn - som man gjorde i middelalderen. Det smager himmelsk!

  Mvh.
  Thit (thitbirk@gmail.com)

  SvarSlet
 11. Den sjoveste oplevelse, jeg har haft med lam, var til min mors 50 års fødselsdag. Min mor havde stegt to utroligt lækre lammekøller og sat dem på bordet i bryggerset. Vores hund var enig i, at de så mægtig gode ud. Så uden nogen opdagede det, spiste han den ene rup og stup. Og så spiste han ellers ikke noget i et par dage. Min mor blev noget overrasket, da hun opdagede det. Men den anden lammesteg smagte heldigvis fantastisk godt, og der var stadig masser af mad til gæsterne.

  Hilsen Marie
  marielundholm@gmail.com

  SvarSlet
 12. I mit barndomshjem har min far altid haft en 3-4 lam og får til at gå, som han kan hygge sig med. Og at, de så også kan slå græsset, så min far ikke behøver det, har nok også noget at sige...
  Derfor har vi altid fået meget lam derhjemme, men desværre har min mor aldrig været så god til at tilberede det, så det er ofte blevet tørt og kedeligt. Og dét er jo ærgerligt med det lækre økologiske kød, der er blevet passet og plejet af min far. Jeg får en gang i mellem en lammekølle hjemmefra, og jeg står lidt som min mor, og ved ikke rigtig, hvad jeg skal stille op med den. Derfor ville den lækre kogebog være kærkommen, både for min mor og jeg!
  Det skal dog siges, at jeg også har fået meget lækkert lam, men det bedste jeg husker, er en fårespegepølse! Det smager så godt!! Desværre er der jo ikke så meget kød på et får, så det er ikke mange spegepølser, det rækker til.

  SvarSlet
 13. Min bedste oplevelse er helt sikkert islandsk lam, det er det bedste lam i hele verden. Grillet lammelår med hvidløg og rosmarin, skønt.
  Jeg varmt anbefaler islandsk lam :)
  Vh Dana
  danarun@stofanet.dk

  SvarSlet
 14. Den er ret nem for mit vedkomne:
  Jeg havde aldrig spist lammekød, da min mand og jeg mødte hinanden. Min mor kunne ikke lide det, så det smittede af på os andre. Min mand åbnede heldigvis den dør for mig. Det bedste måltid med lam var da vi blev hemmelig gift og lavede lammeryg med kryddersalt med bl.a. frisk laurbærblade og hvidløg

  SvarSlet
 15. Tanja Maria Laursen1. februar 2012 kl. 20.57

  Kære Louisa,

  den bedste lamme oplevelse jeg har haft, var i Svigerfars køkken. Jeg prøver stadig at udfritte ham for opskriften, men han holder den stadig hemmeligt, hvilket har ledt til en evig søgen efter den perfekte opskrift.

  Allerede aftenen forinden går han i køkkenet og kværner et væld af duftende krydderier, som tilhører det indiske køkken. Lammekødet blev så lagt i en marinade natten over.
  Den følgende dag blev lammekødet på mystisk vis tryllet til en fantastisk simreret, som havde så mange smagsnuancer, at jeg nærmest væltede af stolen.

  Tak for de mange inspirerende opskrifter!

  Mvh
  Tanja M. Laursen
  tanja.maria.laursen@gmail.com

  SvarSlet
 16. Hej.
  Tak for en smadder god blog! Jeg er vild med, at der indgår så mange grønsager i retterne :-)
  Min bedste oplevelse med lam gentager sig år for år, hvor jeg hvert forår er ude og hilse på de nyfødte lam. De bliver lukket ud til fjorden og jeg ser dem først igen, når de bliver hentet hjem til slagtning sidst på året. Dette lammekød er en sand fornøjelse uanset, hvordan det bliver tilberedt, og tåler ingen sammenligning med de triste New Zealandske lammekøller i frysedisken. Favorit er lammekoletter på grill eller lammebov med grønt i stegeso.
  VH mellemmoelle@hotmail.com

  SvarSlet
 17. Hej.
  Min bedste oplevelse med fårekød havde jeg for mange år siden. Vi var på besøg hos noget familie i marsken, og de havde selv både får og lam.
  Middagen skulle indtages, og det lignede en skøn kalvefrikassè. 2 store portioner blev spist, så godt smagte det.Værtinden spurgte derpå, om jeg vidste hvad jeg spiste,det mente jeg da. Men NEJ, det var FÅREHJERNER "#¤
  Jeg må indrømme, at jeg ikke har smagt det siden, men nyder
  alle slags lam meget. Det kommer ofte på bordet her.
  Hilsen Anna

  SvarSlet
 18. Hej Louisa
  Min bedste oplevelse med lam, var i sommer da jeg var på Færøerne. Vi var ca 20 mand og et par hunde samlet for at drive flokken ned fra fjeldet og føre dem ind i et lille fårehus. Herefter klippede vi dem en efter en. Det foregik med nogle store sakse, præcis som man har gjort i hundredvis af år. Om aftenen fik vi lammekølle, den bedste i mit liv! Jeg ved ikke om det er de opvækstforhold som lammene har på færøerne eller om det var hele oplevelsen - det vanvittigt grønne græs og den smukke udsigt - som fik det hele til at smage så ummmm.

  SvarSlet
 19. Hej Louisa
  Min bedste oplevelse med får var i sommers da jeg var på Færøerne. Vi var samlet ca 20 mand og et par hunde for at føre fårene ned fra fjeldet. Herefter skulle de klippes. Det foregik med store sakse som det har foregået i hundredvis af år. Om aftenen fik vi lammekølle, den bedste i mit liv. Jeg ved ikke om det var det saftige, møre lammekød i sig selv eller hele oplevelsen med fåreklipningen, det ufatteligt grønne græs og den smukke udsigt der fik det til at smage så godt....Ummmm!

  SvarSlet
 20. Intet slår en autentisk, indisk, intens krydret lam i spinat med masala, spidskommen og hvad gadekøkkenets kok ellers vælger at bruge i sin - desværre altid hemmelige - krydderiblanding.

  Har besøgt Indien flere gange og har flere gange fået smigret mig med i køkkener rundt omkring, men når det kommer til deres helt egne krydderiblandinger, nøjes de altid med at smile lumsk og pege i alle retninger på krydderihylden.

  Inderne forstår at bruge lam og får.

  Mvh.

  natasja_gosch@hotmail.com

  SvarSlet
 21. Hej

  Følger dig fast på TV2 morgentv og så dig i morges med suppen kold oplevelse. Jeg har de bedste minder om LAM hver påske siden jeg var en lille pige (46 år nu) - vi er altid i mine forældres sommerhus i påsken hele familien og min mor laver lammekølle - hun har "overvundet" flere svigerbørn som ikke spiste det før min mor serverede det.

  de bedste sne hilsner

  Mette - set fra en vinkel

  SvarSlet
 22. Kæreste Louisa
  Nu har jeg jo lige smagt ged for første gang, og det smagte godt nok godt. Hvorfor mon det skal være så super dyrt- gedekød? Tror du ikke det har været en meget almindelig spise tidligere?
  Men min super aller bedste lammestegsoplevelse var i 1994 til personalesommerfest i Lejre Forsøgscenter. Hele dagen var der to lam over bål. Det duftede fuldstændig fantastisk og vi var flere der kredsede omkring bålet.
  Da jeg smagte fedtet var jeg solgt. bålmesteren advarede mig imod at spise for meget af det - han sagde, at jeg ville på virkelig ondt i maven dagen efter, hvis jeg spiste for meget.
  Det sprøde bålstegte lammefedt smagte nu så fantastisk godt, at jeg besluttede mig for at prioritere det frem for mavepine og spiste løs. altså rigtig meget. og dagen efter havde jeg som lovet mega koloenorm mavepine. Men selvfølgelig vil jeg gøre det om igen, når jeg får chancen! Det er simpelthen for godt!
  Nå ja, så er der også den bållammehistorie fra den dag, hvor jeg stoppede med at være vegetar, men den har du til gode.
  Som bonushistorie kan jeg fortælle, at jeg har lavet rigtig mange retter fra hans russiske kogebog - desværre har jeg mistet den. Så du må gerne give opfordringen videre til ham om at få den genoptrykt.
  Kærligst fra Nanna - na.traerup@hotmail.com

  SvarSlet
 23. I forhold til mange andres oplevelser, er min bedste oplevelse med lam meget hverdagspræget, for lam er noget af det eneste kød, jeg virkelig nyder udover fisk. Det betyder, at lam er en super dejlig hverdagsoplevelse. Sjældent lader jeg alt andet end kødet på tallerken blive, men lammemørbrad langtidsmarineret i olivenolie, frisk persille el. frisk basilikum, hvidløg, peber og en bitte smule salt og derefter stegt på panden er noget af det skønnest og blødeste kød på tungen. Hvis der skal gøres lidt ekstra ud af det, får marinaden lidt hakkede hasselnødder, som går super fint i spænd med både kød og resten af marinaden.
  Dagen efter (HVIS der er rester, overhovedet), er det luksus at kunne skære det i tynde skiver og spise på rugbrød eller i en salat.

  Lærte at spise lam i alle mulige afskygninger, da jeg boede på Island, og det har altid smagt godt.

  VH
  Karina (karina.musaeus@gmail.com)

  SvarSlet