Søg i denne blog

tirsdag den 24. januar 2012

Portvinspærer


Brug dem som tilbehør til ost! Servér en hel eller en halv per person.



3 dl portvin
3 dl sukker
3 dl vand
3 spsk. citronsaft
3 kviste rosmarin
6 små pærer

Kom portvin, sukker, vand, citronsaft og rosmarin i en gryde. Lad det koge op, så sukkeret smeltet. Skræl pærerne og kom dem i lagen. Lad dem simre med i 15-20 minutter. Tryk dem nede med en ske. Lad dem køle i lagen og opbevar dem koldt i lagen.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann 

mandag den 23. januar 2012

Chokoladekage med rødbedeguf

Altid et hit med chokoladekage og noget pink. Og rødbede holder!


Opskriften er til 4 af de kageglade.




CHOKOLADEKAGE 
150 g mørk chokolade 
150 g smør 
150 g sukker 
4 æg 
1 spsk. mel 
75 g hakkede mandler 
ENDVIDERE: 
½ stang vanilje 
1 dl sukker 
½ dl vand 
2 rødbeder i ultra tynde skiver 
RØDBEDE-GUF: 
1 dl pasteuriserede 
æggehvider 
1½ dl flormelis 
korn af ½ stang vanilje 
1 spsk. rødbedesaft (brug lagen fra de sukkersyltede rødbeder) 

Smelt chokolade, smør og sukker over vandbad. Tag skålen af varmen, og pisk æggene i, ét ad gangen. Rør melet i, og tilsæt mandlerne. Fyld kagemassen i en smurt, 17 cm stor springform, og bag kagen ved 180° i ca. 35 minutter. Tag den ud, og lad den køle lidt af i formen. Tag den ud af formen, og lad den køle helt af på en rist. 
Kom sukker, vand, vaniljekorn og vaniljestang i en kasserolle, og lad det koge op, til sukkeret er smeltet. Kom rødbedeskiverne i den varme sukkerlage, og sæt det hele i køleskabet, indtil det skal bruges. 
Pisk æggehviderne let stive med en elpisker. Tilsæt flormelis og vaniljekorn, og pisk dem helt stive. Pisk til sidst rødbedesaften i, så skummet bliver smukt lyserødt. Sæt det koldt, indtil det skal bruges. 
Skær kagen i 8 stykker. Anret 4 af dem med rødbedeguf og pynt med sukkersyltet rødbede. Servér straks. Og byd igen! 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 22. januar 2012

Lammeskank med mynte

Jeg køber gerne lammeskank hos min halalslagter. Han har ferskt, dansk kød af en god kvalitet. 


Opskriften er til 2 personer. Men lav dobbelt op eller mere, og invitér de sødeste, du kender. 



2 lammeskanke 
lidt olie til stegning 
1 løg, hakket 
2 fed hvidløg, hakkede 
2 dl rødvin 
2 dl oksefond 
2-3 dl vand til at dække 
1 kvist timian 
2 gulerødder i skiver 
1 løg i både 
salt og peber 
1 spsk. koldt smør 
RUSTIK MOS: 
½ kg kartofler 
1 spsk. smør 
2-3 spsk. olivenolie 
salt 
ENDVIDERE: 
50 g mandler, hakkede 
1 håndfuld plukket mynte 
2 spsk. finthakkede skalotteløg 

Brun skankene i lidt olie i en super varm ovnfast gryde. Kom løg og hvidløg ved, men lad dem ikke tage farve. Hæld rødvinen på, og lad den reducere. Kom fonden på, og hæld derefter vandet på, så skankene er dækkede eller næsten. Tilsæt timianen. Læg låget på, og lad skankene braisere i gryden på lavt eller middel blus i ca. 2 timer. Vend dem et par gange undervejs, og tilsæt væde om nødvendigt – men kun så de ikke koger tørre. 
Skrub imens kartoflerne, og kog dem i usaltet vand under låg, til de er helt møre. Dræn vandet fra, og mós dem groft med et piskeris. Rør smør og olivenolie i, og smag til med salt. 
Tag skankene op, og reducér saucen til ca. 1 dl – den skal være god og kraftig. Vend gulerødder og løg i, og lad dem varme med i et par minutter eller tre. Montér med smør, og lad skankene komme tilbage i gryden og lune med. Anret toppet med mandler, mynte og løg, og servér med mos og salat.

TIP: Træt af mos? Servér lammet med blød polenta



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 21. januar 2012

Vege-Burger

Det er super lækkert at spise vegetarburger – nærmest som en mellemting mellem burger og 
falafel! Win-win.


Servér en stor salat til. 


Opskriften er til 2 personer.




200 g kikærter (udblødt natten over) 
2 håndfulde plukket bredbladet persille 
2 fed hvidløg 
1 lille løg 
2 tsk. salt 
2 spsk. mel 
¼ dl citronsaft 
mel til panering 
rigeligt olie til stegning 
ENDVIDERE: 
2 hjertesalater, plukkede 
1 rødløg i skiver 
2 gode, bløde boller 
mayonnaise
TILBEHØR: 
ketchup
 
Dræn vandet fra kikærterne, og blend kikærter, persille, hvidløg, løg, salt, mel og citronsaft i en foodprocessor. Saml massen til en dej, og form 2 bøffer ved at presse dejen sammen i hånden. Vend bøfferne i mel, og steg dem i rigeligt olie på en middelvarm pande. De skal have 6-8 minutter i alt. Du kan evt. forme 4 bøffer i stedet for 2, det er nemmere at styre. 
Flæk bollerne (lun dem evt.), og smør dem med mayonnaise. Fyld salat, bøffer og løg i burgerne, og servér straks med ketchup til.







Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 19. januar 2012

SPICY PORK WRAP


Allerførst: 
Undskyld at jeg skred uden at sige god jul og godt nytår og det hele! 
Jeg har holdt 1 måneds fantastisk ferie/arbejdslejr (næsten) uden internet, helt uden TV og totalt med min familie og masser af mad. Taget 10 kg på, fået et par fregner og boet skønne steder i min favorit stat Texas! Nu er jeg hjemme og her får I lige en hurtig cowgirl-opskrift.....
......Og så godt nytår for pokker!

Opskriften er til 4 som forret eller let frokostret


1 dl muscovadosukker (eller brun farin)
1 spsk. flagesalt
1 spsk. tørret oregano
1 tsk. stødt kanel
1-2 tsk. cayennepeber
2 tsk. chiliflager
1 svinemørbrad
ENDVIDERE
1/4-1/2 hvidkål eller 1 spidskål
2-3 spsk. limesaft
2-3 spsk. olivenolie
4 tortillas
creme fraiche
limebåde
evt. hotsauce

Bland sukker, flagesalt, oregano, kanel, cayenne og chili sammen i en frysepose. Især sukkeret kan være svært at få fordelt, så det er nemmest med fingrene igennem posen.
Puds mørbraden, del den i to stykker og kom den i posen sammen med rubben. Lad mørbraden trække i mindst 30 minutter i køleskab – gerne natten over.
Grill mørbraden på en varm grill. Eller steg den på en varm pande i en smule olie. Lad den ikke få alt for høj varme, så risikerer du at sukkeret brænder –og vend den ofte.
Snit imens kålen fint og vend den med limesaft og olivenolie.
Skær mørbraden i skiver og fyld kål og mørbrad i lune tortillas. Servér straks med cremefraiche, limebåde og evt. hotsauce til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Line Falck

lørdag den 24. december 2011

Porchetta


En italiensk klassiker, her i min fortolkning. Og jeg tør næsten ikke sige det......men nææææsten bedre end flæskesteg. (Måske du tør i aften med klassisk tilbehør til?)

Servér kartofler og dampet grønt til. Har du rester kan du servere dem i en god bolle med salat og lidt surt a la flæskestegssandwich.

OG SÅ GLÆDELIG JUL FOR POKKER!

Opskriften er til 4-6 personer


1 svineslag med skind, 1-1,3 kg
1 fennikel
6 fed hvidløg
3 kviste rosmarin
2 tsk. fennikelfrø
salt og peber
olivenolie
kødsnor
2 løg
vand
olivenolie
Rids skindet på slaget, som til en flæskesteg.
Læg slaget på et bræt med kødsiden opad.
Hak toppen af fenniklen fint og skær knolden i grove stykker.
Hak hvidløg og rosmarin og knus fennikelfrøene.
Bland fennikeltoppe, hvidløg, rosmarin og fennikelfrø sammen og fordel dem på slaget.  Krydr med rigeligt salt og peber.
Rul stegen stramt sammen og snør den med kødsnor. Gnid den med olivenolie og mere salt udenpå. Læg den i en bradepande og fyld vand ca. 2 cm op. Skær løget i både og læg dem ved siden af stegen sammen med fennikel.
Sæt stegen i en kold ovn og tænd på 175 grader. Vend ¼ rundt hver halve time. Den skal stege i 3-3 ½ timer i alt. Tilsæt vand undervejs, så du hele tiden har ca. 2 cm vand i bradepanden.
Sæt til sidst stegen på en rist og lad den stege de sidste 5-15 minutter ved 220 grader, evt. med grill, for at få sprød svær.
Sigt væden fra bradepanden over i en kasserolle og varm den. Smag den til.
Skær stegen i skiver og overhæld den med lidt jus og god olivenolie. Servér straks med grønt og kartofler.

TIP: Bestil slag med svær hos din slagter. Er du for sent uden, så lav den uden svær, a la rullesteg.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 23. december 2011

Konfektkugler

Disse kugler er dem du skal snuppe, hvis du ikke vil vælge det mest syndige på julebordet. De er søde, krydrede og tilfredsstiller bestemt juleknas-crawings. Så nup to af dem og skip den dårlige samvittighed. Og så er der bestemt ikke flere løftede pegefinger fra mig resten af året. Zip!



200 g tørrede figner 
100 g dadler uden sten 
50 g cashewnødder 
2 tsk. kakao 
½ tsk. stødt kanel
50 g kokosmel 
50 g smeltet, mørk chokolade
ENDVIDERE: 
kakao til at trille kuglerne i
Fjern stilkene på fignerne, og kom figner, dadler, cashewnødder, kakao, kanel og kokosmel i en foodprocessor. Blend, til massen er fin og samlet. Blend til sidst chokolade i.
Tril 25-30 konfektkugler rul kuglerne i kakao.
Opbevar dem i køleskab.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann