Søg i denne blog

onsdag den 15. december 2010

Julekage

Kagen er ret tung, så her er nok til 8 kagesultne eller 12 - måske flere - af dem der vil have lidt sødt til kaffen.
Jeg må inderømme at jeg ikke er sååååå god (læs tålmodig), når jeg skal rulle marcipan ud, så jeg bestiller det dagen i forvejen fra min bager ;-) -
- men du kan selvfølgelig bare gøre det selv!



250 g smør, blødt
200 g molasses sukker
4 æg
2 spsk. whisky eller bourbon
revet skal af 1 citron
revet skal af 1 appelsin
150 g hvedemel, sigtet
1 knsp. salt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
½ tsk. stødt allehånde
150 g store rosiner
150 g valnødder, hakkede
100 g mandler, hakkede
150 g soltørrede tranebær
50 g mel
ENDVIDERE
1 færdigkøbt marcipanlåg (38 cm)
1 pasteuriseret æggehvide
1 knsp. salt
ca. 3 dl flormelis
tranebær til pynt
laurbærblade til pynt
spiseligt guldglimmer til pynt
Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker. Kom æggene i og derefter whisky, citronskal og appelsinskal. Bland 150 g mel, salt, bagepulver, natron, kanel, ingefær, nellike og allehånde og sigt det hele i æggemassen. Rør dejen sammen og vend rosiner, valnødder, mandler og tranebær med de sidste 50 g mel. Vend frugt og nødder i dejen og rør igen.
Smør 1 springform (22 cm) og fyld dejen i. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 150 grader (ikke varmluft) i 1 time og 20 minutter, eller til den er gennembagt (tjek med strikkepind). Dæk den til halvvejs med sølvpapir, hvis den begynder at tage for meget farve.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af i 30 minutter, inden du tager den ud af formen.
Lad kagen køle helt inden du pynter den, evt. til næste dag.
Læg marcipanlåget på kagen og skær det til, så det passer hele vejen rundt. Pisk æggehviderne med en smule salt og derefter flormelis. Glasuren skal være tyk og kridhvid. Smør den ud på kagen og lad den løbe lidt ned af siderne. Pynt med tranebær, laurbærblade og guldglimmer.
Lad kagen størkne inden servering – det tager et par timer.
Hvis du ikke vil serveres kagen samme dag, så lad glasuren størkne helt. Dæk kagen til og opbevar den i køleskab.


Opskrift:Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

tirsdag den 14. december 2010

Pistaciekonfekt

Hjemmelavet marcipan kan slet ikke sammenlignes med almindelig købemarcipan. Her har jeg lavet marcipanen af både mandler og pistacier. Det giver både skøn smag og farve.
Konfekten holder sig i minimum 1 uge på køl.



½ dl sukker
3 spsk. vand
150 g mandler
75 g pistaciekerner
½ tsk. stødt kardemomme
ENDVIDERE:
300 g god, mørk chokolade
150 g hakkede pistaciekerner
Smelt sukker og vand og lad det køle helt af.
Smut mandlerne og rist dem i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter, de må ikke tage farve. Lad dem køle af.
Blend mandler og pistaciekerner i en foodprocessor, til de er så fint hakkede som muligt. Tilsæt kardemomme og dernæst sukkerlagen til massen akkurat samler sig (det er ikke sikkert at du behøver at bruge alt sukkerlagen).
Pak marcipanen ind i film og læg dem på køl i 30 minutter.
Smelt i mens chokoladen over vandbad. Rul marcipanen i små kugler og vend dem i chokoladen og derefter i hakkede pistacier. Læg dem i et fad og sæt dem på køl i minimum 1 time inden servering.
Servér direkte fra køleskabet.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 13. december 2010

Cheesecake med tranebærgelé


Jeg ÆÆÆÆÆLSKER chesecake. Denne er lidt julet pg.a tranebærgeléen, men bør spises året rundt (evt. med friske bær til sommer).
Kagen skal laves i god tid - så bare kom igang.

Opskriften er til 8-10 personer



BUND:
175 g digestive
2 tsk. kanel
1 knsp. allehånde
50 g fint hakket valnødder
100 g smeltet smør 
FYLD:
400 g flødeost
3 tsk. vaniljesukker
1½ dl sukker
2 æg 
TOPPING:
200 g creme fraiche 38%
1 tsk. vaniljesukker
2 tsk. sukker
GELÈ:
3 dl tranebærdrik, f.eks. fra Ocean Spray
5 blade husblas, udblødt

DAG 1
Knus kiksene og bland dem med sukker, kanel, allehånde og finthakkede valnødder. Smelt smørret og bland det i kikse blandingen. Tryk kikse blandingen ned i bunden af en springform og smør. Tryk godt fast i bunden at en springform (ca. 22 cm). Tænd for ovnen på 175 grader og sæt formen i køleskabet mens du laver fyldet.
Pisk flødeost med vanillesukker og sukker. Tilsæt æggene et af gangen. Hæld massen i formen og bag i den forvarmede ovn i ca. 60 minutter, eller til den er 75 grader i midten. Tag kagen ud, lad den køle lidt på køkkenbordet. Sæt den derefter i køleskabet og lad den blive helt kold.
Pisk cremefraiche med vaniljesukker og sukker. Hæld massen over den kolde kage og bag 5-10 minutter ved 280 grader i en forvarmet ovn.
Sæt kagen på køl til næste dag.
DAG 2
Varm 1 dl tranebærdrik og smelt den udblødte husblas heri. Kom det sidste tranebær drik i og lad det køle 10 minutter. Hæld forsigtigt tranebærdrikken på kagen og lad den stå i køleskabet til næste dag.
DAG 3
Servér direkte fra køleskabet. Kagen holder sig yderligere 2 dage på køl

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 12. december 2010

Hvis du lynhurtigt skal lave en gløgg, og ikke orker at drikke den færdigkøbte, er her et bud på en frisk gløgg, der nemt kan serveres uden alkohol, for børn eller dem der ikke orker.


Opskriften giver 4-6 glas gløgg.




1 liter tranebærjuice
1 dl friskpresset appelsinsaft
100 g dansk fast honning
2 dl vodka
100 g smuttede mandler
100 g tranebær
Kom tranebærjuice, appelsinsaft og honning i en gryde, og kog det op. Tag gryden af varmen, og tilsæt vodka.
Fordel mandler og tranebær i 6 glas, og hæld gløggen over. 
Servér straks.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

lørdag den 11. december 2010

Svinekæber med honning og æble

Slow-svin til weekenden?

Bestil kæberne hos din slagter. Det er ikke en dyr spise, men top delikat.
Personligt spiser jeg tre kæber til et aftensmåltid, men jeg har tit oplevet, at mine gæster måske har plads til 4. Så køb lige de par ekstra kæber, hvis dine gæster er ligeså madglade som mine.

Opskriften er til 4 personer som hovedret.



12-16 svinekæber
lidt olie til stegning
1 stort løg, i grove både
2 fed hvidløg, knuste
2 gulerødder, i grove stykker
1 stang kanel
2 stjerneanis
1 håndfuld frisk timian (bundet med kødsnor)
150 g dansk, fast honning
1 liter varm hønsefond
ENDVIDERE
salt og peber
20 pillede perleløg (eller små skalotteløg)
2 æbler i tynde skiver
lidt æblecidereddike
timian til servering
Puds svinekæberne. Det gøres ved at fjerne den lille hinde, der sidder på en ene side. Eller bed din slagter om hjælp. Brun kæberne i olie i en varm gryde. Gør det evt. af to omgange, så kæberne får godt med farve. Kom løg, hvidløg, gulerødder, kanel, stjerneanis, timian, honning og hønsefond på og sæt låg på gryden. Lad retten simre i ca. 1½ time, eller til kæberne er møre. Tag forsigtigt kæberne op og sigt saucen over i en ren gryde og lad den småkoge til den er tyknet en smule. Smag saucen til med salt og peber og kom perleløg i. Lad dem simre i ca. 5-10 minutter. Kom kæberne tilbage i saucen og lad dem varme igennem. Smag til igen og servér straks med æbler og timian på toppen.

TIP: Retten kan laves dagen i forvejen og opbevares i køleskab. Varm den stille og roligt lige inden servering – det er at være top forberedt!
Pynt kæberne og servér dem med kartoffelmos, perlerug eller polenta. Giv gerne en salat ved siden af eller som forret.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 10. december 2010

Jule orangeade

Så er der orangeade til weekenden - i julens tegn og KUN for voksne.

Opskriften giver 4 glas.



1 dl sukker
1 dl vand
1 økologisk appelsin, i skiver
4 nelliker
2 stjerneanis
2 kanelstænger
ENDVIDERE
5 dl friskpresset appelsinjuice (du behøver ikke selv presse, prøv f.eks. den fra Valsølille)
1 dl vodka
½ dl cointreu
masser af isterninger
Kom sukker, vand, appelsinskiver, nelliker, stjerneanis og kanelstænger i en lille gryde og lad det koge op. Lad lagen simre i 3-4 minutter og køl den helt af i køleskabet.
Bland juice, vodka, cointreu og krydderlagen. Og servér drinken med masser af is. Pynt med appelsinskiverne fra lagen.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

torsdag den 9. december 2010

Mini jule-cupcakes

Gode til gaver eller lige til at hapse i een mundfuld. Giv dem sølvkugler som  her, eller fyr op for et større bling-bling-show når du pynter.

Opskriften giver 25-30 små kager



CUPCAKES:
100 g blødt smør
175 g sukker
2 små æg
saft og revet skal af 1 økologisk citron
½ dl blå birkes
250 g mel
½ tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 spsk. vaniljesukker
1 knsp. salt
200 g cremefraiche 38 %
34 minipapirforme eller 12 store papirforme
GLASUR:
1½ pasteuriseret æggehvide (1 bæger)
1 knsp. salt
ca. 4½ dl flormelis
ENDVIDERE:
sølvkugler eller andet glitter til pynt
Pisk smør og sukker hvidt og luftigt. Kom æggene i et ad gangen, mens du fortsat pisker. Tilsæt citronsaft, citronskal og birkes. Sigt bagepulver, natron, mel og vaniljesukker i, og tilsæt salt. Vend derefter cremefraichen i, til dejen er godt blandet.
Fordel dejen i muffinforme foret med papirforme. De skal ikke fyldes helt op.
Bag kagerne ved 165° varmluft (175-180° i almindelig ovn) i ca. 20 minutter for de små og 30-35 minutter for de store, eller til de er gennembagte.
Lad dem køle helt af, inden du giver dem glasur.
Pisk æggehviden med salt, og tilsæt derefter flormelis lidt ad gangen, til glasuren er sej og blank. Pynt kagerne med rund hånd, og top med glitter. Lad glasuren størkne helt (det tager et par timer), inden du pakker dem. 

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Tia Borgsmidt