Søg i denne blog

søndag den 4. marts 2012

Tamarind svin

Jeg har Danmarks sødeste slagter, som altid kan lave alle mulige slags udskæringer efter ønske. Jeg ønskede mig en svinesteg med lange ben, for det er noget af det sejeste i min bog. Har du ikke en sød slagter, kan du sagtens lave retten af kamsteg (uden svær). 

Opskriften er til 6 personer




150 g tamarind-pasta 
½ dl rørsukker 
1 rød chili
 2 fed hvidløg 
1½-2 kg kamsteg uden svær (gerne med lange ben) 
KOKOSRIS: 
6 dl ris 
1½ dåse kokosmælk, i alt 600 ml 
4½ dl vand (måske en smule mere) 
salt 
saft af 1 limefrugt 
hakkede peanuts 
KÅLSALAT: 
¼ dl limesaft
 ½ dl soja
1 spsk. revet ingefær 
½ rødkål 
¼ hvidkål 
1 bundt koriander, plukket 
1 rød chili, i skiver

Rør tamarind-pastaen med sukkeret. Skær hvidløg og chili i grove stykker, og mós begge dele i en morter. Vend tamarind-massen med chili og hvidløg, og smør det meste af det på stegen. Sæt stegen på en rist, og steg den ved 170° i 2-2½ time, eller til den har en gennemsnitstemperatur på 75-80°. Kom resten af marinaden på stegen undervejs. Dæk stegen til med sølvpapir undervejs, så den ikke bliver for mørk (det går ret hurtigt, så vær opmærksom). Skyl imens risene, og kom dem i en gryde med kokosmælk, vand, salt og limesaft. Kog dem under låg ved lav varme, til de er møre, ca. 20 minutter i alt. Servér dem med et drys hakkede peanuts. Kom imens limesaft, soja og revet ingefær i en kasserolle, og lad det simre i ca. 10 minutter. Si dressingen, og stil den koldt. Snit de to slags kål fint, og vend dem med koriander, chili og dressing lige inden servering. Servér tamarind-stegen med kålsalat og kokosris.


TIP: Tamarind kan købes som en pasta i glas, men kan du få en blok med tamarind, brækker du et stykke af og hælder kogende vand på (ikke for meget). Lad det trække i 10 minutter, og si derefter skallerne fra. 

                      

Der er i øvrigt mange der spørger mig om vi smider alt maden ud efter fotografering. De tror at den er fyldt med hårlak eller farve. Men vi snyder ikke når vi madbilleder. Alt maden er ægte og vi æder det hele rub og stub bagefter.
Her er Anders Schønnemann, der har fotograferet, ved at snuppe sig en snack.


Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann & Louisa Lorang

8 kommentarer:

  1. Uhm, lækker lille grissebasse - er ret vild med tamarind :-)

    Det er blandt andet det der er så dejligt ved dine billeder - at det er 'ægte' mad. Kan huske da jeg først fik en bog om madstyling i hænderne. Det var chokerende hvor lidt af det der kunne spises bagefter.

    Det er det der er det dejlige ved madblogs, frem for de fleste stylede kogebøger - det er billeder at en tallerken der kommer direkte på bordet bagefter :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror heldigvis, at det er ved at være slut med at fylde maden med hårlak.

      Og nu ved jeg ikke hvor i landet du hænger ud. Men sku du komme forbi 2300, så smut ned til slagteren i Holmbladsgade. Han har træflis på gulvet, krogmørnet kød og siger "De, Tak, Fru/Frøken" FANTASTISK! håber at han en dag bliver øko og uden wienersalat.
      Men på den anden side....sker det er han nok ikke længere i 2300, men i 2100 ;-)

      Slet
    2. Det ser godt ud! Og jeg kan forstå, at vi handler hos den samme slagter (P.E.Larsen). De har fantastik kød, Ja!!! Og dejligt at vide at slagteren gerne laver en svinesteg med lange ben, hvis man skal gøre dig kunsten efter :-)

      Omend jeg også kunne ønske mig økologi og mindre wienersalat. Men det er sgu dejligt at kunne handle lokalt og at have en slagter, der kalder en ved navn og som giver på klods, såfremt man skulle have glemt sit dankort hjemme.

      P.S. tak for en skøn og altid super inspirerende blog.

      Slet
  2. Det er bare et smukt stykke kød det der!
    Og så er det bare altid et plus at tilberede kødet på benet, mums!

    Rigtig flotte billeder - godt du fodrer fotografen lidt ;)

    SvarSlet
  3. Nemlig! P.E.Larsen er DKs sødeste slagter. Elsker stemningen og det lokale islæt i butikken.Og det faktum, at man bliver kaldt ved navn, når man har været kunde i et par år.
    Jeg kunne nu også godt tænke mig mere økologi og mindre wienersalt - men det opvejes af dejligt kød og hjælpsom betjening.
    P.S. Tak for en altid inspirerende blog!
    /Katrine

    SvarSlet
  4. HE! Hyggeligt at vi alle hænger i den mest oldschool slagter i byen. Elsker at han altid har tarme, kæber, indmad eller hvad jeg end spontant mangler :-)

    SvarSlet
  5. Hej Louisa,
    ser frem til at lave din tamarind-svine-basse med de lange ben i weekenden. Men for hul.. hvor får jeg den tamarind-pasta. Har været i de gænse supermarkeder, skal jeg i asiasisk?? og hvis det ikke lykkes, hvad kan jeg så erstatte med.
    kh/Lotte O'ense

    SvarSlet
  6. Hej Lotte
    Ja, du finder det i asiatiske butikker. Kan du ikke finde det kan du bruge soja og lime sammen med chili og sukker. Det er ikke det samme, men super dejligt.
    Håber at du bliver glad og mæt.
    Kh L

    SvarSlet