Søg i denne blog

mandag den 25. juni 2012

Kræmmerhuse & giveaway



Karolines køkken på banen igen. Denne gang med jubilæumskogebogen Alle tiders Karoline.
12 danske kokke har bidraget med deres fortolkning af en Karoline klassiker og skønne Kille Enna har fotograferet.
Bogen koster 295 kr. i landets boghandlere.

Da jeg var barn var min mors mad ofte fra Karlones Køkken. Vi fik både yoghurtfromage, tykke pizzaer og ikke mindst den berømte tunmousse.
Men en af de ting jeg husker bedst fra min mors køkken, er sprøde kræmmerhuse med flødeskum. Hun toppede sine med chokolade og syltetøj og serverede dem når vi havde gæster.

Herunder får du opskriften på kræmmerhuse fra Alle tiders Karoline.

VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND VIND 
Skriv om dit Karoline-minde i kommentarfeltet senest søndag den 1. juli klokken 17.00 - Så trækker jeg en heldig vinder.




Store kræmmerhuse med fløde og solbær



Det er enkelt, det er retro, det er hamrende lækkert.
Kræmmerhuse med flødeskum var populært søndagstilbehør til kaffen indtil midt i 1960’erne. I versionen her vendes der friske basilikumblade i den piskede fløde og solbærrene giver et klassisk pift.
  
Dessert til 8 




Kræmmerhuse – ca. 12 stk.
75 g blødt smør
85 g sukker (ca. 1 dl)
1 æg
85 g hvedemel (ca. 1½ dl)

Solbærtop:
200 g solbær
85 g sukker (ca. 1 dl)

½ liter Arla Karolines Køkken® Piskefløde 38%
1 dl grofthakkede friske basilikumblade
Pynt: 
Friske basilikumblade.

Bagetid: 4-5 min. ved 200°.

Kræmmerhuse: Rør smør og sukker sammen. Tilsæt ægget og pisk godt. Vend forsigtigt melet i. Smør 1½ spsk dej tyndt ud i en oval kage på en plade med bagepapir. Lav 4 ad gangen (ca. 10 x 15 cm i diameter). Bag kagerne midt i ovnen og form dem til kræmmerhuse – et ad gangen. Stil kræmmerhusene ned i snapseglas eller flaskehalse, indtil de er afkølede. Bag resten.

Solbærtop: Bring solbær og sukker i kog ved kraftig varme og under omrøring. Tag gryden af varmen, så snart solbærrene væsker og sukkeret er smeltet. Lad det køle af.

Pisk fløden til et let skum og vend basilikum i.

Fyld kræmmerhusene med flødeskum og kom lidt solbærtop på hvert kræmmerhus. Stil dem så de ikke vælter. Server straks sammen med resten af solbærrene.

Tips: I stedet for basilikum kan du bruge friske estragonblade – smag dig frem. Kræmmerhusene kan holde sig sprøde i en kagedåse i ca. 5 dage.


Vil du i øvrigt læse mere om hende Karoline og se nogle af de fine billeder, kan du læse denne uges nummer af FEMINA, der er på gaden på torsdag. De bringer en artikel om Karoline.

Opskrift & foto: fra Alle tiders Karoline, Kille Enna
Tekst: Louisa Lorang

43 kommentarer:

  1. Jeg har godt nok bagt mange "Klassens time kager" (bind 1) og tomattærter (bind 2). Begge dele holder stadigvæk :)

    SvarSlet
  2. Klassens Time kage er også en jeg kan nikke genkendende til, den har jeg bagt rigtig meget, da jeg var yngre. Karolines ostekage var også den første ostekage jeg smagte :-)

    KH
    B

    SvarSlet
  3. De bedste Karolines Køkken minder jeg har stammer fra hjemmekundskabsundervisningen i folkeskolen med den kyndige lære Karen-Magrethe bedre kendt som Karen-Ma-hug i blandt eleverne.
    - Der blev opskrifterne nøjsomt valgt fra opskriftsbøgerne og afprøvet i det virkelige liv - og den gang var græsk farsbrød og tzaziki eksotisk mad i det dejlige vestjylland. Der er kun gode minde; blev vindrueranden nu til gele som den skulle og uden trevler fra husbladsen? - hvordan blev kærnemælkshornene...? Ja, helt uspiselige hvis man bytter om på sukker og salt i kampens hede...

    SvarSlet
  4. Jeg tror faktisk, det var Karolines kogebøger, der fik mig til at begynde at lave mad, da jeg var barn. Elskede at sidde og bladre igennem dem og savle over de mange flotte kager.
    I min barndom var banankagen med chokoladeovertræk en klar favorit - men også squashbrødet blev bagt utallige gange.

    Sommerhilsner fra Lise

    SvarSlet
  5. Enebærgryde med bagt kartoffelmos.... Mums det er altid en vinder :-)

    SvarSlet
  6. Mit bedste karoline-minde er faktisk tunmoussen. Det var den første slags jeg smagte.. Dengang den blev serveret for mig for første gang var jeg vild med den - i dag foretrækker jeg en lidt mindre.. Hmm.. Ja bare en lidt lettere udgave ;-)

    SvarSlet
  7. indbagt mørbra var det første gæstemad jeg selv lavede efter jeg var flyttet hjemmefra og lavede den mange gange derefter.

    SvarSlet
  8. Medaljer (Flødeskumskager) lavet i samarbejde med min kære mormor; Karoline, efter Karolines opskrift :)

    Mathildepape@hotmail.com

    SvarSlet
  9. Jamen der er bare SÅ mange gode opskrifter i de bøger. Jeg har selv sådan en lille mappe-ting, som jeg fik for over 20 år siden. Her kan man sætte de små opskriftsbøger / -hæfter ind i, og man kan slå op på den opskrift, man skal bruge og lige vippe siderne ind under en plastik-flap, så bogen ikke bliver ALT for klistret. Gemalens absolutte yndlingsopskrift er Enebærgryden, som han ønsker sig, HVER gang jeg spørger til indpiration.
    Selv har jeg en masse opskrifter, som jeg vender tilbage til igen og igen, herunder (især) banankagen. Tingene smager jo bare fantastisk, når der ikke spares på de gode ting. Vender i øvrigt ofte tilbage til opskrift på Krydret mørbrad, indbagt mørbrad og sorte gryde. Skal der laves fromager, bliver det ofter Karolines citronfromage. Åh, og så er der også pæretærten (som jeg altid har bagt med æbler) - den herligste dej med stødt ingefær, som både agerer bund og låg.
    Den mest forunderlige og eksotiske oplevelse med Karolines opskrifter fik jeg dog, da min mor for vist ret mange år siden, introducerede os for ostelagkagen med kiksebund og abrikos - MUMS. Jeg kan huske, at jeg bare aldrig havde smagt noget lignende, og den dér fantastiske kombination af kiksebunden og den syrlige ostemasse.
    Og jeg kunne blive ved - kommer i tanke om kirsebærtriflien, som jeg nok har lavet "100 gange". Øh, lyder det som om, jeg kan mine Karlolinebøger udenad???
    Nå, men jeg vil da fantastisk gerne have fingrene i den lækre nye version. Under alle omstændigheder har jeg vist lige inspireret mig selv til en slags Retro-menu, når jeg skal have stort ryk-ind af gæster her i sensommeren. Dét bliver sjovt.
    God dag fra Mia

    SvarSlet
  10. Min barndoms favorit er "firebrød" der nok bare er scones :) Og så er der jo enebærgryde, varm kartoffelsalat og græsk farsbrød ... Dejlig mad - gode tider. Vh Edith

    SvarSlet
  11. Åh ja! Kræmmerhuse! Jeg husker at jeg fik dem hos min farmor - med fløde og jordbær! Tak for genopfriskning af dejligt minde :)
    / Camilla N

    SvarSlet
  12. har godt nok brugt bøgerne flittigt. Varm kartoffelsalat, kanelsnegle, ostelagkage,tærte med abrikoser..ja man kan jo blive ved, er stadig gode opskrifter ;)
    yvonne.h.ipsen@hotmail.com

    SvarSlet
  13. Banankagen!
    Klassiker som stadig holder ligeså meget i dag, og hvor man bliver spurgt efter opskriften, som for 10 år siden.

    Mange hilsner
    Julie

    SvarSlet
  14. Åh hvor er der mange opskrifter i de bøger man stadig bruger.. Jeg mindes dog klassens Time kage med glæde - den bagte jeg hvergang jeg skulle have kage med på skolen til klassens time. Og så er der Torskefadet med æg, rejer, kaviar og dejlig dressing - mums...altid et hit.. den må jeg da vist snart lave igen :-) Sidder jo og bliver helt sulten.
    Mange hilsner
    Lotte Juul

    SvarSlet
  15. Italiensk lasagne; netop den side er som affotograferet i mit sind. Siden findes stadig hos min mor; den er krøllet og slidt og faldet ud, men den er der - og bliver stadig brugt :-)

    Anja/gesmak.dk

    SvarSlet
  16. Karolines kogebøger minder mig om min mor. Da jeg var lille brugte hun tit opskrifter fra hæfterne når der skulle bage kage brød eller boller. Jeg husker især gulerodsboller og kanelsnegle.... Mmm
    Da jeg en dag opdagede at hæfterne ikke blev genoptrykt mere gik jeg lidt i panik og skyndte mig straks selv at købe hæfterne, desværre fik jeg langt fra dem alle.

    Nårh ja og tunmousse..

    Line

    SvarSlet
  17. Lone Strand Andersen25. juni 2012 kl. 20.46

    Champignonpatéen overlever alt. Lavet med ris, hasselnødderkerner, løg, hvidløg, timian & fløde. Det er en gudespise for selv en inkarneret kødspiser. Lige god varm som kold.

    SvarSlet
    Svar
    1. TILYKKE LONE! Du har vundet. Send mig din adresse på louisa@lorang.dk, så får du din kogebog! Kh Louisa

      Slet
  18. Sorte gryde, som min kære mor lavede hver gang der kom gæster - selvfølgelig med bagt kartoffelmos. Desserten var selvfølgelig fromage - og oftest ananas :) Det er ren nostalgi for mig, og selvom gæstemad er noget lidt anderledes for mig idag, ryger sorte gryde stadig på bordet hist og her.

    SvarSlet
  19. Pæretærten går aldrig af mode. Bagte 5 stk. for 30 år siden til en indflytterfest. Mistede to af dem på vej ind ad en svingdør... De resterende 3 skulle så række til 30 mennesker.

    SvarSlet
  20. Karolineminde?? :-) Min allerførste 3 retters menu er lavet udfra de bøger. Jeg var vel 13 år gammel, min mor havde været på besøg hos sin søster på fyn og kom hjem sammen med søsteren og en anden søster. Jeg fortalte hende at der ventede en overraskelse og så gik jeg igang. Husker faktisk kun forretten - nemlig Karolines fantastiske rejecocktail og kan stadig huske HVOR meget jeg undrede mig over at der sku både flødeskum og ketchup i den dressing. Men glade blev de 3 søskende - og jeg har godt nok lavet mange Karolineopskrifter siden :-)

    SvarSlet
  21. Åhhh læste nedad med spænding om min yndlingsting mon var blevet nævnt... og det var den ikke, nemlig MOKKA-desserten... har stadig ikke i en alder af snart 47år lært at drikke kaffe, men denne dessert var og er stadig bare et hit ;-)

    SvarSlet
  22. Jeg huske at mine forældre havde de meste slidte Karoline kogebøger - vi lavede rigtig tit svensk pølseret :-)

    SvarSlet
  23. Min allerførste kogebog var fra Karoline, en børne kogebog. Jeg elskede den, den er blevet bladret tynd. Sammen med alle min mors karoline kogebøger (jeg tror hun havde dem alle). Specielt husker jeg hvordan nogle af opskrifterne var så brugte at siderne var så slidte og beskidte at man altid kunne slå direkte op på dem. Vandbakkelserne var dr i hvert fald blevet lavet så mange af at siderne var helt stive!

    SvarSlet
  24. Chokoladesmåkager bagte min mor meget ofte, da vi var små og vi elskede de småkager - jeg fandt faktisk lige bind 4 frem i forgårs og bagte en portion, og de er stadig ligeså gode - uhm :-)

    SvarSlet
  25. Et af mine dejligste minder er sammen med min storesøster i køkkenet.
    Pæretærten: Min søster skulle i 9. klasse til eksamen i hjemmekundskab. De skulle alene lave en tre-retters menu, og de skulle selv sammensætte en der kunne klares på den angavne tid. Min søster valgte til dessert at lave denne pæretærte, og da hun kan ikke fordrage flødeskum og isen kunne hun ikke nå at lave, så det blev til creme fraice med vanilje. Selv nu mindes jeg med glæde den søde smag fra tærten, det bløde indre, det knasende ydre og den lidt bitre creme fraice med vanilje og kombinationen af den næste marcipanagtige dej og den lidt hårdere pære... *MUMS* Da jeg ikke var så stor fik jeg kun lov til at… ja… *SUK* holde elpiskeren og tørre af! Men derfor står det alligevel som et af mine bedste minder!

    SvarSlet
  26. Helt klart klassenstime kagen. Den blev bagt mange gange og delt ud i klassen :-)

    SvarSlet
  27. jeg bruger flittigt deres app -man er vel med på moden :D

    SvarSlet
  28. Ostekagen var fast inventar til familiefødselsdage i mindt 80'erne hjemme hos os (indtil min mor døde...) Så faldt traditionen lidt bort, men min ene moster tog den op igen, måske for at mindes hendes tvillingesøster. Jeg har selv lavet den en enkelt gang (efter jeg flyttede hjemmefra), men kan ikke helt finde ud af hvad jeg syns om den - måske er der for mit vedkommende for mange minder gemt deri.

    SvarSlet
  29. Tunmoussen var og er stadig en fast del af middagen hos min Faster. Den går aldrig af mode :-)

    SvarSlet
  30. Min mor brugte ofte Karoline kogebogen til inspiration til aftensmaden, og den dag i dag bliver den også flittigt brugt som opslagsværk. Jeg husker også tydeligt kræmmerhusene med flødeskum, det bringer gode minder frem. Men også klassens time-kagen var et hit. Og så var det med hjælp med fra kogebogen at jeg lærte at lave vandbakkelser :)

    SvarSlet
  31. Helt klart tunmoussen, som indtil sidste jul var fast inventar til julefrokosten og skulle laves af Farmor, nu sidder farmor desværre i kørestol og vi har fået den sidste fra hendes hånd, men jeg står klar i kulissen til at tage over, og det bliver vist nødt til at være den klassiske med mere smør end nogen tør tænke på :)

    SvarSlet
  32. Oh boy - den gad jeg saftsusme da rigtig godt sidde og hygge mig med - Karolines Køkken er jo en kæmpe del af min barndom - min mor/mormor/mostre/fastre arbejdede sig troligt igennem alle opskrifterne og tilbage igen - jeg bliver helt nostalgisk og får lyst til at råbe RESPEKT karoline!!

    SvarSlet
  33. Min mor har ALLE Karoline kogebøgerne, og der er blevet brugt så meget, at siderne er ved at falde ud. Der er nogle opskrifter, som i særlig grad frembringer minder. F.eks. vandbakkelseskransen, der altid blev fundet frem, når der skulle bages kagemand til fødselsdage, den klassiske banankage og selvfølgelig den indbagte mørbrad.

    Der er ingen tvivl om, at mange af de bageopskrifter, jeg bruger i dag, i tidernes morgen er fundet i Karolines kogebøger. Og det bedste er, at alle opskrifterne stadig følger mig, da jeg er fast bruger af deres fantastiske (!) App.

    Så tak til Karoline, der fastholder traditioner, men også tør kaste sig ud i "det nymodne stads".

    SvarSlet
  34. Jamen som du nævner må det være tunmousen der er mit bedste minde.. men min mor har altid brugt karolines bøger virkelig meget, så der er helt sikkert en masse andre opskrifter som er mindst lige så gode :)
    Men ih de der kræmmerhuse med fløde og syltetøj - dem laver min farmor stadig i en alder af 78...hun er så sej, og de er SÅÅ lækre!!
    Hilsen Charlotte (charlotte.sorensen@live.dk)

    SvarSlet
  35. Jeg mistede desværre min mor da jeg var 21 år og nok ikke helt så ferm ud i køkkenkunst så Karolines bøger blev simpelthen min redning. Det var gode opskrifter der var til at forstå og som mange andre her på siden skriver så var/er tunmussen en klar vinder. Derudover har jeg lavet rigtig mange æbletærter med mandellåg, kold blomkålsret, ostegratinerede fiskefileter, foreller kogt i ovn og kold fiskeanretning som jeg tit lavede til gæster. Fra den store røde er gryderet á la espagnole stadig en vinner (dog spicet lidt mere op i dag). Pizza lærte jeg at lave fra nr. 3 bog (når man ganger dejen med 2 passer den til en bradepande). Fra bog nr 6 bruger jeg stadig kinakålsalaten når jeg griller sild i ovnen i stedet for at stege dem. Og jeg ku' blive ved og ved så STORT tak til Karolines bøger herfra.
    Hilsen Lone

    SvarSlet
  36. Jeg husker at der blev bagt en dejlig banankage med chokolade overtræk :-)

    michalamoeller@hotmail.com

    SvarSlet
  37. Jeg husker også de små hæfter fra mit barndomshjem. Min mor altid bagt meget, især pæretærten var en klassiker hjemme hos os :)

    SvarSlet
  38. De opskriftsbøger er guld værd! Jeg har alle! Og minderne er klassens time kage, gulerodsboller og sådan nogle havregrynskager med flødeskum mellem! MUMS!

    SvarSlet
  39. Jeg har alle Karolinebøgerne og de er slidte og grimme, men kors hvor har de været brugt og de bliver stadig brugt. Jeg har boet 22 år udenfor Danmark, så det er jo også ren nostalgi! Brownies, sorte gryde, chokolademousse, snegle, tunmousse, champinonpaté, gulerodskagen, lasagne, ris á l'amande, aristokrater, æbleskiver, græsk farsbrød, enebærgryde, mandelrand, brunsviger, banankage og oksebov er det mest populære som vi har lavet utallige gange gennem årene. Det var faktisk vores mad-bibel!

    SvarSlet
  40. Birgit Kirkegaard Højsgaard30. juni 2012 kl. 18.40

    Hej Louise
    Det første jeg lavede efter Karolines køkken var indbagt mørbrad, og så husker jeg det som om , man altid fik serveret pære Belle Helene til alle andledninger

    Hilsen Birgit

    SvarSlet
  41. Jeg husker tydeligt Karolines tunmousse fra min barndom, som altid var et stort hit til forret til de større fester, som barndåb og runde fødselsdage

    SvarSlet
  42. Ugh de bøger står stadig fremme på min køkkenhylde, og bliver brugt flittigt!!! Dog er fedtmængden reduceret betydeligt når jeg benytter mig af opskrifterne, men de holder stadig!
    Det bedste minde er nu æbleis på mandelbund fra Karolines køkken 5. Min far lavede den og sagde at opskriften var hans egen. Efter min fars død troede jeg at opskriften dermed var væk, men stor var glæden da jeg så den i Karolines :o)
    Ellers er klassikeren torskeret fra den første Karolines køkken, den er fast på bordet herhjemme nytårsaften til forret. Mums :o)

    SvarSlet