Søg i denne blog

lørdag den 25. februar 2012

Kylling i garam masala


Elsker simpelthen simreretter.
Og her er der ingen undskyldning for ikke at købe en øko kylling! De fås efterhånden for ca. 100 kr. og her er altså mad til 4 mennesker........


1 kylling
olie og smør til stegning
2 løg, i både
4 fed hvidløg, i tynde skiver
2 spsk. garam masala
2 tsk. knust spidskommen
2 tsk. stødt koriander
4 knuste, grønne kardemommekapsler
1 dåse kokosmælk (400 ml)
1 dåse hakkede tomater (400 ml)
2 spsk. hakket ingefær
salt
ENDVIDERE
plukket koriander
ingefær, i julienne
naanbrød
evt. chutney
Del kyllingen i 8 stykker og brun den i smør og olie i en stor, varm gryde. Kom løg og hvidløg ved når kyllingen har taget godt med farve og lad dem sauterer med, uden at tage farve.
Tilsæt garam masala, spidskommen, koriander, kardemomme og ingefær på og lad det sauterer med kort. Kom kokosmælk og tomater på og lad kyllingen boble i ca. 40 minutter, eller til kyllingen er helt mør. Krydr med salt og servér straks toppet med koriander og ingefær og med lune naanbrød og evt. chutney til.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

onsdag den 22. februar 2012

Kyllinge-satay

Nem hverdags mad og hurtigere end en tur i takeawaen......
Der er rigeligt af peanutsaucen – brug resten  som dip til grøntsagsstænger. 


Opskriften er til 2 personer


2 kyllingebryster 
3 dl kokosmælk 
¼ dl limesaft 
3 spsk. rød karry 
2 fed hvidløg, revet 
træspyd 
olie til stegning 
PEANUTSAUCE: 
1½ dl grov peanutbutter 
1 dl kokosmælk 
2 spsk. rød karry el. efter smag 
1 tsk. sukker 
saft af 1-2 limefrugt 
1-2 spsk. fiskesauce 
SALAT: 
2 hjertesalater, plukkede 
2 gulerødder i julienne eller revne 
½ bundt koriander, groft plukket 
limesaft 
salt 
TILBEHØR: 
kogte fuldkornsris 

Skær kyllingebrysterne i hver tre aflange stykker. Rør kokosmælk, limesaft, karry og hvidløg sammen, og lad kyllingen trække i marinaden i 25-30 minutter ved stuetemperatur. Rør imens peanutbutter, kokosmælk, karry, sukker og limesaft sammen. Smag til med fiskesauce. Vend salater, gulerødder og koriander sammen med lidt limesaft og salt. 
Sæt kyllingen på spyd, og steg dem i rigeligt olie på en stor, varm pande. Servér straks kyllingespyd, sataysauce, sprød salat og kogte ris.
Opskriften er til 2 personer

TIP: Hvis du koger dine ris uden salt, er kogetiden kortere. Salt inden servering. 



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

mandag den 20. februar 2012

Aubergine lasagne

En vegetarisk lasagne, der får de fleste kødelskere til at spise op!

Opskriften er til 2 personer.



1 aubergine 
olie til stegning 
salt 
2 fed hvidløg, hakkede 
1 flaske mosede tomater, 680 g, f.eks. fra Urtekram 
1 håndfuld plukket basilikum, hakket 
salt, peber, sukker 
ENDVIDERE: 
250 g champignoner 
lidt olie til stegning 
salt 
1 dl piskefløde 
1 frisk mozzarella, 125 g
TILBEHØR: 
100 g blandet salat 
olie 
eddike 
salt og peber

Skær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver, og rist dem i olie på en varm pande, evt. ad flere omgange. Stil dem til side. Kom hvidløg på panden, tilsæt evt. en smule mere olie; steg det gyldent, og hæld tomaterne over. Lad det simre i 5-10 minutter. Krydr med basilikum, og smag til med salt, peber og et nip sukker. Kom auberginerne i saucen. 
Skær imens champignonerne i skiver, og rist dem i olie på en varm pande. Krydr med salt. Tilsæt fløden, når svampene har taget lidt farve. Lad det koge ind og blive tykt, og smag til med salt. 
Læg halvdelen af svampene i et lille ovnfast fad. Kom halvdelen af auberginerne i tomat ovenpå, så endnu et lag svampe, de sidste auberginer og til sidst resten af saucen. Top med stykker af mozzarella, og sæt lasagnen i en 220° varm ovn i ca. 15 minutter, eller til den er gylden. Servér straks med salat til.



Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

søndag den 19. februar 2012

Egg cream soda i Austin

Jeg elsker Austin. Det er her der er plads til alt det man forestiller sig Texas ellers ikke kan rumme.
Her er kunstnere, homoer, bohemer, fattigrøve, øko-hippier, countrystjerner, idealister, cowboys, punkere,  jazzmusikere, bonderøve og indimellem mig.

Skulle jeg nogensinde flytte til USA blev det ret bestemt til Austin.

Her er dejlige billeder fra et besøg hos Big Top Candy Shop, South Congress Ave.
De har deres egen soda-bar, og laver sodavand på gammeldags facon, med sirupper, bobler og charme. Jeg vælger naturligvis det der lyder mest snasket og mærkeligt på kortet; Egg cream soda - og venter i spænding på hvad det mon kan være!!!??








Til min forundring kan jeg oplyse af Egg cream soda ikke indeholder æg, men derimod er en slags kold kakaomælk af mælk, kakaopulver og vand med kulsyre. Altså kakaomælk-soda?
Men godt er det sgu - og slikbutikken rummer nok alt hvad jeg kan forestille mig af både dejligt, syndigt, klamt og vanvittigt slik. Love it!

Find dem på facebook

Tekst & fotos: Louisa Lorang

Fastelavnsboller med hindbærskum


Spis bollerne som de er , måske med lidt glasur. Eller go all in og fyld dem med hindbærskum. 

Opskriften giver 24 styk


3,5 dl mælk
100 g smør, smeltet
50 g gær 
½ tsk. salt
50 g sukker
ca. 600 g hvedemel
ENDVIDERE:
50 g blødt smør
50 g sukker
1 æg, pisket med 2 spsk. koldt vand, til pensling
HINDBÆRSKUM:
2 ½ dl piskefløde
2-3 spsk. god hindbærmarmelade
evt. lidt flormelis
GLASUR:
pasteuriseret æggehvide
flormelis
lidt hindbærsaft
Lun mælken og kom smeltet smør og gær i. Rør til gæren er opløst. Kom sukker og salt i og derefter mel. Det svinger lidt hvor meget mel du skal bruge, men dejen skal være fast og elastisk.
Lad dejen hæve 30-45 minutter.
Pisk imens smør og sukker luftigt.
Del dejen i 2 og rul hvert stykke ud på et meldrysset bord. De skal hver være ca. 30x40 cm. Skær hvert stykke dej i 12 kvadrater og kom 1 tsk. smørcreme på hvert stykke. Fold dejen om cremen, så cremen ikke kan flyde ud af bollen. Sæt bollerne med sammenføjningen nedad, på en plade med bagepapir.
Lad bollerne efterhæve lunt i 30 minutter.
Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 225° C i 12-15 minutter.
Lad bollerne køle af.

Pisk fløden til blødt skum og vend den med marmelade og evt. lidt flormelis.
Rør æggehvide med flormelis og lidt hindbærsaft.
Flæk bollerne og fuld dem med skum. Top dem med glasur og lad glasuren sætte sig inden servering.

TIP: Bollerne kan også spises som de er, med eller uden glasur.

Se et klip fra Go Morgen fastelavnsboller

Se et klip fra Go Morgen  hindbærfyld

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: TV2

lørdag den 18. februar 2012

Risotto med rosenkål og mandler

Jeg er lidt træt af at høre om folk der ikke kan lide rosenkål. Come on! Det er sundt, super smagfuldt og det vi bør spise i rå mængder, når det er vinter. 
Så giv dem lige en ny chance og lad for pokker være med at over-tilberede dem, for så er der ikke noget der smager godt!

Pyhhhhh....dejligt lige at få det ud :-)

Opskriften er til 2 personer




2 fed hvidløg, hakkede
hakkede 1 løg
hakket smør + olie til stegning
1½ dl risottoris
1 dl hvidvin
6-8 dl grøntsags/hønse-bouillon 
300 g rosenkål, halverede 
100 g revet parmesan
salt 
peber
2-3 rosenkål
citronsaft
50 g ristede mandler
Sautér hvidløg og løg i smør og olie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve. Kom risene på, og lad dem sautere med i et minuts tid. Hæld vinen på, og lad den reducere næsten væk. Tilsæt bouillonen, lidt ad gangen, og rør undervejs. Fortsæt, til risene er næsten møre. Kom rosenkålene i, og lad dem simre med i nogle minutter. Både rosenkål og ris må gerne have en smule bid. Vend parmesanen i, og krydr med salt og peber. Pluk imens bladene af 2-3 rosenkål, og vend dem med citronsaft. Hak mandlerne groft. Top risottoen med mandler og rosenkålsblade, og servér straks.


TIP: Rist dine mandler på en tør pande, eller rist dem, en dag du alligevel har ovnen tændt. 

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann

fredag den 17. februar 2012

Kommenskringler

Ja! Kommenskringler er med kommen. Og mange af dem. 
Jeg elsker virkelig kommen, og synes det er på tide at vi give den lidt kærlighed og opmærksomhed. 
Hvis du slet ikke kan være med (prøv altså lige først, ik), så lav dem uden eller måske med rosiner eller perlesukker?


Her hænger kringlerne klar i Go Morgen Danmarks studie, til en gang bide-til-kringle


Og min absolut favorit model; Mikkel Fønsskov står parat!


Opskriften giver 8 kringler:



25 g gær
1 dl lunet vand
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
50 g smør
1 tsk. stødt kardemomme
2 spsk. kommen
1 æg
ca. 275 g mel
1 æg til pensling + 2 spsk. koldt vand
flagesalt
Rør gæren ud i lunet vand (37 grader). Tilsæt salt, sukker, kardemomme, smør, kommen og æg. Tilsæt mel lidt af gangen til dejen er blød og smidig. Lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
Slå dejen op og del den i 6-8 stykker. Rul hvert stykke til en aflang pølse og fold dejen til kringler og lad dem efter hæve på en bageplade med bagepapir i 20 minutter. Pensl dem med æg pisket med vand, drys med flagesalt og bag kringlerne i en forvarmet ovn ved 200 grader til de er færdige, ca. 10 minutter.
Servér gerne lune.

Opskrift & fotos: Louisa Lorang





tirsdag den 14. februar 2012

From Russia with love


Lækker drink eller heftig morgenmad!

Opskriften giver 1 drink



masser af isterninger
4 cl vodka
1½ dl rødbedejuice (eller grøntsagsjuice med rødbede)
1 spsk. citronsaft
masser af friskkværnet peber
lidt urtesalt
ENDVIDERE
1 selleristang
1 skive citron
Fyld et højt glas med isterninger.
Fyld isterninger, vodka, rødbedejuice, citron og peber i en shaker og ryst i ½-1 minut.
Hæld isterningerne ud af glasset og sigt drinken over i det kolde glas.
Top drinken med urtesalt og pynt med selleri og citron.
Servér straks.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Line Falck

Passion for passion


Super frisk drink til 1 person. Du kan erstatte limesaft med champagne eller andre bobler, hvis du har brug for lidt mere bling-fornemelse.

Opskriften giver 1 drink


2 passionsfrugter
1 dl isterninger
2 cl orangelikør
2 cl tequila
Saft af 1 lime
Skær passionsfrugterne over og skrab kødet ud med en teske.
Kom passionsfrugt, isterninger, orangelikør, tequila og lime i en shaker og ryst i 1 minut.
Hæld drinken i et glas.
Servér straks med sugerør.

Opskrift: Louisa Lorang
Foto: Line Falck