Søg i denne blog

tirsdag den 28. juni 2011

Falaffel


Lav dine egne falafler. Det er super nemt og hurtigere end du tror!? Bare husk at sætte kikærter i blød dagen i forvejen.

Opskriften er til 2-4 personer, afhængigt af tilbehør. 
Ca. 14 falafler i alt.




200 g kikærter (udblødt natten over)
1 bundt bredbladet persille
½ bundt koriander
2 fed hvidløg
1 lille løg
1 spsk. stødt spidskommen
2 tsk. salt
¼ dl citronsaft
olie til stegning
TILBEHØR: 

fladbrød
tomat
agurk
rødløg
salat
mynte 

yoghurt
chilisauce
citronbåde
Dræn vandet fra kikærterne; blend kikærter, persille, koriander, hvidløg, løg, spidskommen,salt og citronsaft i en foodprocessor. Saml massen til en dej, og form ca. 14 små falafeler, ved at presse dejen sammen i hånden – brug gerne et kuglejern, hvis du vil have dem helt runde. Steg falafelerne i rigeligt olie i en stor, varm pande eller wok ved middel varme, til de er gyldne og møre – de skal have 3-4 minutter hver.
Servér de varme falafler i lune fladbrød med tomat, agurk, løg, salat og mynte. Giv yoghurt, chilisauce og citronbåde til.



Opskrift fra Femina, af Louisa Lorang 
Foto: Anders Schønnemann

NOUGATIS

Hvis du ikke har en ismaskine og bare fryser isen i fryseren, vil den krystalliserer let. Det er stadigvæk en dejlig is – eller nærmere en parfait – men ikke det samme som hvis den er frosset på en ismaskine.

½ liter sødmælk
½ liter piskefløde
100 g sukker
100 g glykose (fås i specialvarer og hobbybutikker)
1 stang vanilje
1 nip salt
8 æggeblommer – pasteuriserede
½ dl sukker
ENDVIDERE
100 g sukker
Kom mælk, fløde, sukker, glykose, vaniljekorn, vaniljestang og salt i en gryde og lad det koge op stille og roligt under omrøring. Sukker og glykose skal være smeltet.
Pisk æggeblommerne let luftige med 100 g sukker.
Pisk halvdelen af den varme mælk over i skålen med æggeblommerne. Hæld massen tilbage i gryden og pisk over svag varme. Pisk til massen tykner en smule. Det tager ca. 5 minutter, så hav tålmodighed.
Hæld massen over i en kold skål, pisk fortsat.
Sæt massen i køleskabet indtil den er helt kold.
Smelt sukkeret i en gryde. Hæld det ud på bagepapir på en bageplade og lad det blive stift. Knus  karamellen og bland den med nødderen.
Kør ismassen på en ismaskine eller kom den i en form i fryseren. Vend karamelknaset i isen, når den er halvfrossen. Frys isen færdig og servér eller opbevar i fryseren indtil brug.

Opskrift fra Go' Morgen Danmark af Louisa Lorang

Kakaois



- knap så usund is, der er top nem at lave.


2 modne bananer
4 dl sojamælk
2 dadler, uden sten
2 spsk. kakao
2 spsk. agavesirup, gerne mørk
Kom alle ingredienserne i en blender og blend. Sigt evt. massen og fyld den i isforme. Frys og nyd! Orh, hvor nemt!

Opskrift fra Go' Morgen Danmark af Louisa Lorang

JORDBÆRIS

Nem is, der kan laves uden en ismaskine. Bare hæld ismassen direkte i forme, så får du skønne jordbæris til børn eller voksne 

¼ liter sødmælk
125 g fast, dansk honning
300 g jordbær
100 g mascarpone
Kom mælk og honning i en kasserolle og lad det varme op til honningen er smeltet. Køl mælken af i køleskab.
Skyl bærrene, nip blomsterne af og blend bær, den afkølede honningmælk og mascarpone. Hæld massen i forme og frys dem i mindst 4 timer.
Servér og nyd!

Opskrift fra Go Morgen Danmark af Louisa Lorang