I dag har jeg hyldet grønkålen, der udover at smage super dejligt, også er sprængfyldt af antioxidanter og C-vitamin. Spis den rå, kogt, stegt, stuvet eller blendet - men spis den!
Se her hvordan du ribber grønkålen, så den er klar til brug.
Opskrifterne fra Go Morgen Danmark kommer her:
GRØNKÅLSSUPPE MED RISTET CHORIZO
(hovedret til 3-4 personer)
400 g grønkål
300 g kartofler, i terninger
lidt olie til stegning
2 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakkede
14 dl grøntsagsbouillon, gerne Herbamare
Salt
ENDVIDERE
4 tykke bløde chorizopølser (chorizo atado – ca. 250 g)
groft brød
Rib grønkålen, kassér stilkene og hak grønkålen groft.
Sautér kartofler i lidt olie i en stor gryde. det må gerne stege i 4-5 minutter, dog uden at det tager farve. Kom løg og grønkål ved og lad det stege med i et par minutter, under omrøring.
Hæld bouillon på og lad suppen koge under låg i 25-35 minutter, eller til grøntsagerne er møre. Blend suppen med en stavblender og smag til med salt.
Skær imens pølserne i grove tern og rist dem på en tør, varm pande, til de er sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og anret suppen i to dybe tallerkner. Top med chorizo og servér straks med groft brød til.
GRØNKÅLSSALAT DE LUXE
(4 personer – tilbehør)
Smuk grønkålssalat, der passer helt vildt godt på julebordet.
Spis også gerne pecannødderne på is!!! Kan du ikke finde pecannødder, så brug valnødder.
¼ dl sukker
2 spsk. ahornsirup
½ tsk. salt
ENDVIDERE
¼ dl citronsaft
2 spsk. flydende honning
2 spsk. æbleeddike
4 spsk. ekstrajomfruolivenolie
2 æbler
75 g tranebær
salt og peber
Kom pecannødderne på en tør, varm pande og lad dem riste i ganske kort tid. Kom sukker, sirup, salt og smør på og lad nødderne hygge sig ved lav varme, til de er gyldne og karamelliserede. Det tager ca. 4-5 minutter. Hæld dem ud på bagepapir og lad dem køle helt af.
Rør citronsaft med honning, eddike og olie. Pluk grønkålen fra stænglerne og hak den fint. Skær æblerne i både. Vend grønkål, æbler og tranebær med dressingen og smag til med salt. Lad salaten trække i mindst 30 minutter og anret den derefter med pecannødder på.
Salaten passer rigtig godt til både and og svin.
LYNSTEGT OKSEKØD MED GRØNKÅL OG ØSTERSSAUCE
(Hovedret til 2 personer)
2-300 g oksekød
2 fed hvidløg, i tynde skiver
Lidt olie til stegning
1 tsk. sukker
300 g ribbet grønkål, groft hakket
½ dl østerssauce
1 spsk. fiskesauce
Evt. hakket chili efter smag
TILBEHØR
Kogte ris
Evt. soja
Skær kødet i tynde skiver og steg kød og hvidløg i lidt olie i en MEGET varm wok. Tilsæt sukker og grønkål. Lad det stege kort og tilsæt østerssauce. Smag til med fiskesauce, tag wokken af varmen og vend chili i efter smag.
Servér straks med kogte ris og evt. soja til.
Det så bare SÅ lækkert ud - og jeg er vild med dine ørevarmer i Go' Morgen DK....
SvarSletBefriende at du også tyr til "short cuts", det giver mig lidt mindre dårlig samvittighed, når jeg gør det ;-)
KH
B
Ja, det var jo super koldt. Så måtte øremufferne på ;-)
SvarSletJeg bruger faktisk Herbamare ret meget. Den er super god til, når det skal gå stærkt. En slags hemmelig ingrediens :-)
Og det gælder jo om, at få folk til selv at lave mad. Det gør man når det tager 25 minutter. Ikke når det tager 3 timer.....I hvert fald ikke i hverdagen....Øv bøv bussemand.
KH L
nemlig :-D
SvarSletKH
B
Heksesnot med ørevoksklumper var et hit i mon børneflok ;) kh Pernille
SvarSletOhhhh, hvor er det dejligt at høre, Pernille. Og jeg vil huske den med ørevoksklumper.....(Adrrrrrrr...)
SvarSletGod søndag til dig,
KH L
Hej Louisa,
SvarSletDin grønkålssalat blev i dag testet på familien til den årlige julefrokost. Stor succes!! Juleaften fulgte jeg din opskrift på rødkål med anis og vanilje, og også denne faldt i familiens smag. Så tak til dig - og glædelig jul. :)
Hilsner,
Hanne