4 æg
2 spsk. whisky eller bourbon
revet skal af 1 citron
revet skal af 1 appelsin
1 knsp. salt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
½ tsk. stødt allehånde
ENDVIDERE
1 færdigkøbt marcipanlåg (38 cm )
1 pasteuriseret æggehvide
1 knsp. salt
ca. 3 dl flormelis
tranebær til pynt
laurbærblade til pynt
spiseligt guldglimmer til pynt
Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker. Kom æggene i og derefter whisky, citronskal og appelsinskal. Bland 150 g mel, salt, bagepulver, natron, kanel, ingefær, nellike og allehånde og sigt det hele i æggemassen. Rør dejen sammen og vend rosiner, valnødder, mandler og tranebær med de sidste 50 g mel. Vend frugt og nødder i dejen og rør igen.
Smør 1 springform (22 cm ) og fyld dejen i. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 150 grader (ikke varmluft) i 1 time og 20 minutter, eller til den er gennembagt (tjek med strikkepind). Dæk den til halvvejs med sølvpapir, hvis den begynder at tage for meget farve.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af i 30 minutter, inden du tager den ud af formen.
Lad kagen køle helt inden du pynter den, evt. til næste dag.
Læg marcipanlåget på kagen og skær det til, så det passer hele vejen rundt. Pisk æggehviderne med en smule salt og derefter flormelis. Glasuren skal være tyk og kridhvid. Smør den ud på kagen og lad den løbe lidt ned af siderne. Pynt med tranebær, laurbærblade og guldglimmer.
Lad kagen størkne inden servering – det tager et par timer.
Hvis du ikke vil serveres kagen samme dag, så lad glasuren størkne helt. Dæk kagen til og opbevar den i køleskab.
Opskrift:Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Åh, jeg ønsker mig rigtig meget energi i julegave, så jeg kan lave sådan en kage - jeg er løbet helt tør (faktisk underskud) og det er ikke engang jul endnu!
SvarSletVidste ikke at man kan bestille sådan noget hos sin bager, så gider jeg altså ikke stå og bande så jeg skræmmer sømænd væk, næste gange - tak :-D
KH
B
Håber at dit juleønsker virker, B <3
SvarSletOg ja, min bager (Lagkagehuset) gør det gerne. Også i farver, hvis man nu liiiiiiige står og skal lave en prinsesse-torte :-)
.....Og apropos lækkert svensk; TAK, Petra og i lige måde!
KH L