Sukkersaltet laks er meget nemt at lave. Jeg vælger helst en økologisk laks eller en vild laks. Uanset hvilken du vælger anbefales det, at din laks har været frosset i minimum 24 timer inden du kaster dig ud i opskriften.
Ribsene til denne laks give den syre som man normalt ville hente fra citron eller limesaft.- jeg synes det fungerer rigtig godt – og især med det ekstra pift vaniljen giver.
Opskriften er til 4 personer som forret eller som en del af en frokostanretning.
500 g lakseside, uden ben
40 g fint havsalt
40 g sukker
skal af 1 økologisk citron
RIBSVINAIGRETTE
1 spsk. fint hakket bananskalotteløg
½ stang vanilje, kornene
2 spsk. citronsaft
1 spsk. æblevineddike
1 spsk. flydende honning
1 spsk. koldpresset rapsolie
salt
100 g ribs, ribbede
ENDVIDERE
100 g blandede salater
lidt citronsaft
salt
TILBEHØR
groft brød
Tjek at laksen er helt fri for ben. Fjern eventuelle ben med en laksetang eller en pincet.
Læg laksen med skindsiden nedad i et lille fad og fordel sukker, salt og citronskal over den. Dæk den med film og sæt den på køl i 24-48 timer.
Børst overskydende sukker og salt forsigtigt af laksen og skær den fri fra skindet. Skær den i tynde skiver og anret dem på en tallerken med salat og ribsvinaigrette. Servér straks med groft brød til.